Zanimljivosti

MTV EMA 2021 | Tri nominacije za „Måneskin“

Objavljene su nominacije za 28. izdanje tradicionalne dodele muzičkih nagrada MTV Europe Music Awards, a aktuelni evrovizijski pobednici, članovi rok grupe „Måneskin“, boriće se za tri priznanja.

Nakon godinu dana pauze, evropska dodela MTV nagrada vraća se na svoj stari karavanski način organizacije. Domaćin ovogodišnje dodele MTV Europe Music Awards prvi put u istoriji biće Budimpešta, a takmičenje će biti održano u sportskoj hali „Pap Laslo“ 14. novembra. Slogan ovogodišnje manifestacije je Music for all (Muzika za sve).

Gledajući nominacije za globalne kategorije, u njima prednjači neizbežni Kanađanin Džastin Biber, koji će se boriti za osvajanje osam priznanja, reperi Doža Ket i Lil Nas X imaju po dve nominacije manje, dok po pet nominacija imaju: mlada nada američke alternativne scene Olivija Rodrigo, Australijanac The Kid Laroi i još jedan neizbežan lik na svetskoj muzičkoj sceni — Britanac Ed Širan.

Među nominovanima za globalne muzičke kategorije nalaze se ni manje ni više nego aktuelni evrovizijski pobednici, članovi italijanskog rok kvarteta „Måneskin“; pored toga što se nalaze među nominovanima u kategoriji „Najbolji italijanski izvođač“, nalaze se i među nominovanima za najbolju grupu i za najboljeg rok izvođača.

Aktuelnim evrovizijskim pobednicima će društvo u kategoriji „Najbolja grupa“ praviti sledeći sastavi iz svih krajeva sveta, stilski potpuno različitih: „BTS“, „Imagine Dragons“, braća Džonas, „Little Mix“ i duet „Silk Sonic“, dok će se za titulu najboljeg rok benda boriti sa sledećim kultnim imenima tog žanra, sastavima „Coldplay“, „Foo Fighters“, spomenutom grupom „Imagine Dragons“, „Kings of Leon“ i „The Killers“.

Što se tiče ostalih nekadašnjih evrovizijskih učesnika, među nominovanima će se naći još samo trećeplasirani iz Roterdama 2021 — Švajcarac Đons Tirs, koji će se boriti za najboljeg švajcarskog izvođača. Među nominovanima za ostale lokalne/regionalne kategorije nalaze se i sledeći nekadašnji učesnici nacionalnih izbora: Ajtana iz Španije, Margaret iz Poljske, kao i Portugalci Diogo Pisara i Barbara Tinoko.

Dok je regionalni MTV kanal postojao i na jadranskom području pod nazivom MTV Adria, i to u periodu od 1. septembra 2005. do 31. decembra 2017, na MTV EMA dodeli nagrada se dodeljivala i nagrada Best Adria Act, koja je prestala da se dodeljuje odmah po gašenju navedenog kanala. Prvi dobitnik ovog vrednog priznanja je bio slovenački rok sastav „Siddharta“, koji je ovu nagradu dobio 2005. godine, a nakon toga su do 2017. godine iz Srbije ovo vredno priznanje osvojili Aleksandra Kovač (2006), rok sastav „Van Gogh“ (2007. i 2014), di-džej poznat pod imenom Gramophonedzie (Gramofondžija) (2010) i grupe S.A.R.S. (2016), i „Ničim izazvan” (2017), koji su bili i poslednji njegovi dobitnici.

Od ostalih eks-jugoslovenskih evrovizijskih učesnika su nagradu Best Adria Act osvajali: bosansko-hercegovački pevač Elvir Laković Laka (2008), crnogorski rep dvojac „Who See“ (2012) i Makedonac Danijel Kajmakoski (2015).