Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Crnogorci naredne nedelje otvaraju prijave. Estonci zaprimili 202 pesme

Nakon kraće pauze se vraćamo „evrovizijskom potpuriju“ u kojem vam donosimo vesti iz Izraela, Češke, Estonije, Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva.

U našem izdvojenom tekstu možete pročitati više o tome da je učešće na predstojećem 66. takmičenju uzela 41 država.

Evrovizija 2022 | 41 država potvrdila učešće

🇲🇪 Crnogorci iduće nedelje otvaraju javni konkurs i objavljuju izborni mehanizam

Uprava Radio-televizije Crne Gore je u zvaničnom saopštenju povodom povratka na evrovizijsku scenu navela da će iduće nedelje biti otvoren konkurs za odabir idealne predstavničke kompozicije za Torino, te će u isto vreme biti poznato da li će predstavnik biti odabran interno ili će na snagu ponovo stupiti organizacija festivala Montevizija, kao što je to bio slučaj 2018. i 2019. godine.

🇪🇪 Stigle 202 pesme za Eesti Laul 2022

Estonski emiter ERR objavio je da su na konkurs za nacionalni izbor Eesti Laul 2022 stigle 202 prijave, te će od navedene pristigle količine za glavni deo takmičenja biti odabrano 40 pesama. Navedeni estonski emiter je izneo i sledeće činjenice koje se tiču konkursa:

  • od 202 pristigle kompozicije, 84 njih su kompletno ispevane na maternjem jeziku, a ostatak sačinjavaju numere ispevane na engleskom, španskom, francuskom, italijanskom, pa i na — izmišljenom jeziku;
  • sedam prijava je stiglo od izvođača koji su već zastupali Estoniju na Evrosongu.

Lista 40 odabranih srećnika biće objavljena 27. oktobra, a potom sledi izuzetno komplikovana faza nadmetanja po kom će finalnoj večeri prethoditi četiri četvrtfinalna i dva polufinalna nadmetanja. Četvrtfinala će biti emitovana svake subote između 20. novembra i 11. decembra, polufinala su zakazana za 3. i 5. februar, a finale za 12. februar.

🇬🇧 Britanci sklopili novo partnerstvo za 2022

Bi-Bi-Si je objavio da će evrovizijski predstavnik za 2022. biti izabran u partnerstvu sa menadžersko-izdavačkom agencijom TaP Music. Pesma i izvođač će ponovo biti izabrani interno, a nadležnost odabira pesme i predstavnika biće poverena upravo navedenoj muzičkoj agenciji. Ben Moson, direktor ove agencije, izjavio je da im je izuzetna čast da organizuju izbor za britanskog evrovizijskog predstavnika, kao i da će na Evroviziju gledati kao na platformu za razvoj karijere, nebitno da li će na Evrosong putovati afirmisan umetnik ili početnik, što znači da su svi putevi otvoreni što se tiče selekcije izvođača.

Među prestižnim klijentima ove menadžersko-izdavačke agencije TaP Music nalaze se slavne zvezde kao što su: Dua Lipa, Lana del Rej, Eli Golding, Elton Džon, Li En Pinok, Mel Si i mnogi drugi.

🇨🇿 Česi raspolažu sa 150 prijava

Specijalizovani sajt Eurocontest.cz došao je u posed informacije da je na konkurs za češki nacionalni izbor Eurovision Song CZ 2022 stiglo 150 prijava, među kojima je jedna stigla od iskusnog evrovizijskog učesnika iz 2018. godine Mikolasa Jozefa. Iako je bilo najavljeno da će lista učesnika biti poznata do 20. oktobra, ipak je odluka prolongirana za koji dan. U svakom slučaju, nacionalno finale biće održano već početkom decembra.

🇮🇱 U Izraelu pristiglo 130 pesama

Izraelski specijalizovani portal EuroMix objavio je da je na konkurs za takmičarske kompozicije, koje će biti izvedene u završnici šoua X Factor Israel, pristiglo 130 pesama, što je za 90 numera manje u odnosu na prethodnu godinu. Razlozi se mogu pripisati činjenicama da su kompozitori i tekstopisci ovog puta morali da pišu za izvođače sa čijim radom uopšte nisu bili upoznati.

Zbog toga su svi selektovani učesnici završnih emisija bili pozvani da preslušaju takmičarske pesme kako bi se dogovorili oko onih idealnih koje će izvesti prilikom poslednje dve epizode. Međutim, nisu se svi pojavili zato što je oko 10 njih došlo na snimanje polufinalne emisije, dok su oni drugi prisustvovali sastanku u prostorijama televizije Reshet 13, koja raspolaže pravima nad emitovanjem njihove verzije šoua X Factor.

U prvoj završnoj emisiji biće selektovana četiri najbolja kandidata koja će se boriti za Evrosong. U drugoj emisiji će četiri najbolje selektovana kandidata otpevati po dve potencijalne evrovizijske pesme, a jedna numera po izvođaču obezbediće plasman u poslednju završnu emisiju. U trećoj završnoj emisiji će biti odabrani najbolja pesma i izvođač.

Isti izvor je naveo da je prva epizoda navedenog šoua bila predviđena za emitovanje 17. oktobra, ali da je start bio odložen zbog novonastalih društveno-političkih prilika u Izraelu. Ako sve bude teklo po planu, šou će sa emitovanjem najzad startovati 27. oktobra.