Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Crnogorci biraju interno. Portugalci primili 600 pesama

U novom „evrovizijskom potpuriju“ donosimo vam vesti o tome kako su Crnogorci, Portugalci i Britanci nastavili sa pripremama za odabire svojih novih seniorskih evrovizijskih izaslanika.

🇲🇪 Izvestan je interni izbor za Crnogorce

Urednik zabavnog programa Radio-televizije Crne Gore Ivan Maksimović govorio je za portal Dnevne.me o planovima navedenog emitera za odabir idealne pesme i izvođača za Torino. Kako je istakao, Montevizija ovaj put neće biti održana iz razloga finansijske i epidemijske prirode, već će javni konkurs, koji će biti otvoren naredne sedmice, poslužiti za interni odabir pesme i izvođača. Biće ovo osmi put od 2009. da RTCG svog evrovizijskog predstavnika izabere interno, a treći put da se interni izbor sprovodi preko javnog konkursa, nakon 2009. i 2017. Na konkursu neće postojati ograničenje po pitanju nacionalnosti zainteresovanih autora, ali će zato od izvođača pravo prijavljivanja imati isključivo državljani i rezidenti Crne Gore.

Maksimović je istakao da je odluku o povratku doneo novopostavljeni menadžment RTCG zbog namere da afirmiše lokalne izvođače i autore, te se zbog toga uredništvo nije obaziralo na negativne kritike javnosti povodom ove odluke. Dodao je i da Montevizija može i da se iskoristi u neke druge svrhe, odn. naveden festival Maksimović vidi kao takmičenje koje se može održati i mimo Evrosonga, negde krajem zime ili početka proleća, i tada će se izvođači više motivisati da pošalju svoje radove, kako bi dobili garancije da će im takmičarske kompozicije munjevitom brzinom postati hitovi.

🇵🇹 Portugalci primili više od 600 pesama

Portugalski emiter RTP objavio je da je na konkurs za naredno izdanje nacionalnog izbora Festival da Canção pristiglo više od 600 radova, odakle će biti selektovane četiri najbolje pesme. Preostalih 16 numera koje će proći kroz dve polufinalne večeri će napraviti autori koji će dobiti poziv od javnog emitera RTP da napišu pesme za festival.

🇬🇧 Kakvi su dalji planovi menadžerske kuće TaP Music po pitanju selekcije idealnog britanskog predstavnika?

Nedugo nakon što je Bi-Bi-Si sklopio saradnju sa menadžerskom kućom TaP Music po pitanju odabira evrovizijskog predstavnika za Torino, direktor britanskog predstavništva Ben Moson je izneo planove za dalju fazu selekcije. Naveo je da je nebitno da li će novi predstavnik biti afirmisan ili poluafirmisan pevač, već da idealan predstavnik treba da bude kompetentan izvođač za nastupe uživo. Dodao je i da će pokušati da za idealnog predstavnika angažuje tim ljudi koji je već sarađivao sa nekim od njihovih klijenata kao što je, npr. Dua Lipa.