Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Australijanci 28. oktobra otkrivaju prve finaliste. Hrvati otvorili konkurs

Novi „evrovizijski potpuri“, posvećen aktuelnostima u vezi sa 66. seniorskom Evrovizijom u Torinu, donosi nam vesti iz Hrvatske, Australije i Španije.

🇭🇷 Hrvati otvorili konkurs za Doru 2022

Hrvatska radio-televizija je 27. oktobra otvorila konkurs za festival Dora 2022, putem kog će biti selektovan njihov evrovizijski predstavnik. Kao što je ranije najavljeno, konkurs će biti otvoren do 25. novembra, a festival će biti koncipiran ponovo u formi jednovečernjeg festivala koji će biti održan u februaru, a na kom će nastupiti 14 odabranih sa javnog konkursa. Novitet u odnosu na prethodne tri godine je u tome što se mora poslati konačna verzija pesme, no, dopuštene su samo manje izmene uz dozvolu HRT-a. Vraćeno je staro pravilo da se na sceni sportske hale „Marino Cvetković“ u Opatiji može naći najviše šest ljudi tokom jednog nastupa, a na snazi će ostati i pravilo sa unapred snimljenim pratećim vokalima. HRT zadržava pravo da objavi jednominutne isečke svih takmičarskih pesama radi promocije festivala. Takođe, selektovani izvođači do 22. decembra trebaju da delegaciji dostave plan u vezi osmišljenih nastupa.

Odluku o pobedniku će donositi glasovi stručnog žirija i televoutinga u jednakom iznosu.

🇦🇺 Australijanci 28. oktobra objavljuju prve učesnike nacionalnog finala

Nakon zatvaranja konkursa za festival Eurovision: Australia decides, selekciona komisija je preslušala sve pristigle prijave i odredila listu od 10 izvođača koji će nastupiti na finalnoj večeri, zakazanoj za 26. februar u Izložbenom centru u Gold Koustu. Kao što je to bio slučaj 2019. i 2020, lista učesnika neće biti objavljena odjednom, već u setovima. Tako ćemo 28. oktobra saznati prva tri izvođača koja će se boriti za put u Torino.

🇪🇸 Španci produžili rok za dostavljanje prijava

Prema rečima šefice španske delegacije Eve More, rok prijava za novi nacionalni izbor za Evrosong, Benidorm Fest, pomeren je sa 29. oktobra na 10. novembar, i to iz razloga da bi se dalo više prostora talentovanim izvođačima i kompozitorima da pošalju svoje prijave. Jasno je da Španci žele da poprave svoj poljuljan evrovizijski rejting, i da okupe najbolje i najpopularnije izvođače za Benidorm Fest, pa je odluka o produžetku bila neminovna.

Velika završnica navedenog festivala zakazana je za januar, a tada je predviđeno da se održe dve polufinalne večeri sa po šest izvođača, odakle će se po tri najbolja kvalifikovati za finale. Odluku o finalistima i pobedniku će donositi: stručni žiri, sačinjen od 60% lokalnih i 40% međunarodnih umetnika (50% glasova), demoskopski žiri (25% glasova) i televouting glasovi (25% glasova).

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Baš je tužno gledati Srbiju kako nema festival za da časno i dostojanstveno izabere svog predstavnika kako što to dolikuje državi koja je pobednik na Evroviziji. Ali ne, mora to da bude u nekom studiju na Košutnjaku jer tako želi urednica zabavnog programa RTS-a. Komšije svoj festival održavaju u Opatiji i to pred narodom. Čak i Španci su konačno shvatili da im je potreban festival po ugledu na Sanremo. A šta ima Srbija ? Emisiju na koju će se birati predstavnik. Opet se spremaju neke kvarne radnje i nameštanja. Još taj naziv takmičenja je neviđena bruka i sramota.