Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Počinje izraelski „X Factor“. Crnogorci otvorili konkurs

Novi „evrovizijski potpuri“ je u znaku Izraelaca i Crnogoraca zbog toga što su krenuli sa pripremama za 66. Evroviziju u Torinu.

Takođe, donosimo vam i vesti o prvim australijskim finalistima i mogućim italijanskim kandidatima za Evrosong među omladincima.

🇲🇪 Crnogorci otvorili konkurs za odabir idealne evrovizijske pesme

Radio-televizija Crne Gore je 28. oktobra otvorila javni konkurs za odabir idealne pesme koja će zastupati naveden javni servis na 66. Pesmi Evrovizije u Torinu. Konkurs je oslonjen na opšta evrovizijska pravila, uz izuzetak da u konkurenciju ulaze isključivo pesme koje ne smeju javno biti izvođene pre 1. oktobra tekuće godine.

Nema ograničenja po pitanju nacionalnosti autora koji mogu slati pesme, ali zato izvođači moraju biti crnogorski državljani. Konkurs će biti zatvoren 10. decembra, a nakon toga će selekciona komisija preslušati sve pristigle radove, koji će usput biti i bodovani po sledećim kriterijumima:

  • pesma — do 50 bodova;
  • tekst — do 30 bodova;
  • produkcijski potencijal — do 20 bodova.

Pesma koja bude zadovoljila kriterijume selekcione komisije može da osvoji najviše 100 bodova, a ko ispuni navedene uslove, tog će komisija proglasiti za predstavnika Crne Gore na Pesmi Evrovizije.

To znači da će prvi put nakon 2017. pesma i predstavnik biti odabrani interno.

🇮🇱 Počinje izraelski X Factor

Izraelski privatni emiter Reshet 13 počinje sa emitovanjem svoje verzije šoua X Factor, putem kog će biti selektovan idealan izraelski evrovizijski predstavnik za Torino. Prve epizode biće posvećene audicijama, koje su ranije snimane tokom prethodnih meseci, a o sudbini prijavljenih kandidata će odlučivati petočlani žiri na čelu sa evrovizijskom pobednicom iz 2018. godine Netom Barzilaj; pored nje, u žiriju će sedeti i: Miri Mesika, Ran Danker, Margol i Aviv Gefen.

Završne emisije planirane su za januar, i biće ih ukupno tri: u prvoj završnoj emisiji, koja je takođe snimana unapred, publici će se predstaviti više od 10 kandidata koji će izvesti pesme po svom izboru, a nakon toga će žiri selektovati četiri najbolja kandidata koji će se boriti za Pesmu Evrovizije; u drugoj emisiji, svako od četiri izabrana će otpevati po dve potencijalne evrovizijske pesme, i jedna numera po izvođaču će se kvalifikovati za treću završnu emisiju. U trećoj završnoj emisiji će svako od četiri kandidata ponoviti izvođenje pesme koju su gledaoci izglasali za pesmu s kojom će otići na Evrosong u slučaju eventualne pobede, i najbolja pesma i izvođač će biti proglašeni putnicima za Torino.

Kroz celokupnu sezonu gledaoce će voditi Liron Vajcman, izraelskoj publici poznatoj po vođenju popularnog rijalitija „Veliki brat“.

Šou sa početkom od 20 časova i 30 minuta po našem vremenu možete pratiti na sledećem linku, koji će najbolje funkcionisati prilikom korišćenja neke od VPN ekstenzija: 13tv.co.il.

🇦🇺 Objavljeni prvi australijski finalisti

Australijski emiter SBS, u saradnji sa producentskom kućom Blink TV, 28. oktobra je objavio listu prva tri učesnika nacionalnog izbora Eurovision: Australia Decides, koji će biti održan 26. februara u Gold Koustu. Uz listu prvih troje, od 10 planiranih učesnika, objavljeno je i ime prvog pozvanog kompozitora koji će uraditi pesmu za nekog od nadolazećih finalista.

Prvo ime među objavljenim finalistima je svakako jedno izuzetno poznato lice evrovizijskoj publici, a to je devetoplasirani iz Kijeva 2017. Ajzaja Fajerbrejs. On će se za svoje drugo evrovizijsko učešće boriti u duetu sa umetnikom čije će ime tek biti otkriveno, a za kog je Ajzaja rekao da je i jedan od autora njegove takmičarske pesme.

Na scenu Izložbenog centra u Gold Koustu vraća se i Džeguar Džounz, koja se takmičila na prethodnom nacionalnom izboru 2020. godine, kada je s numerom Rabbit hole zauzela 6. mesto. Treće objavljeno ime među učesnicima je glumica Paulini.

Objavljeno je i ime jednog kompozitora koji će imati u konkurenciji pesmu s kojom će se njegov odabran izvođač boriti za Evrosong — u pitanju je Džad Jork iz Tuvumbea, koji je za nacionalni izbor pripremio jednu baladu, koju će otpevati neko od učesnika koji će biti objavljen u nekom od narednih setova.

🇮🇹 Objavljena lista učesnika šoua Sanremo Giovani

Ništa ne može da prođe ni bez predstojećih domaćina Italijana zato što je javni emiter RAI objavio listu od 46 izvođača koji su ušli u uži izbor za finale omladinskog festivala Sanremo Giovani, sa kog će biti selektovana dva najbolja učesnika koja će se zajedno sa još 22 prekaljena imena boriti za odbranu domaćeg terena u Torinu između 1. i 5. februara, za kad je zakazana završnica glavnog festivala Sanremo.

Selektovanih 46 izvođača, čija imena nećemo otkrivati, boriće se za osam mesta koja će voditi na televizijsko finale 15. decembra, i njima će se pridružiti još četiri najbolja kandidata selektovana među lokalnim umetnicima iz Sanrema. Preko festivala Sanremo Giovani biće selektovana dva najbolja kandidata koja će se takmičiti na glavnom Sanremu između 1. i 5. februara, i to sa različitim pesmama od onih s kojima će se predstaviti na decembarskom omladinskom festivalu.

Putem festivala Sanremo Giovani je svoj put do evrovizijskog vicešampiona 2019. godine trasirao Mahmud. Hoće li se domaćinima ovaj slučaj ponoviti i 2022?

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • @Evropljanin Imaju samooo Milenu Vucic??? Auu pa dosta im je i ona,ta Milena Vucic je realno u 21.veku nesto najbolje sto se pojavilo u Crnoj Gori,nebitno je da li neko slusa tu muziku ili ne,ali zenaa koja nije imala veliku karijeru,ali zato izbacila par pesama u zivotu i koliko se secam dva nevidjena hitaa i otisla sa scene… realno kada malo bolje pogledam sve ove zvezde granda,pinkove zvezde,x faktor,ja imam talenat itd i ostali festivali i takmicenja gde su tolike pare trosene ko ce da pobedi i na kraju u ZBIRU ne znas da li je ostalo 2 imena poznata iz svih tih takmicenja i ne mozes da navedes sve zajedno od svih tih pevaca UKUPNO 2 HITA,a Milena sama kratko bila na sceni i ubola 2 hita za par godina. Primera radi iz x faktora od finalista realno UKUPNO 2-3 pevaca su uopste i snimili barem neku pesmu koja je makar jedne godine ili jedno leto zazivela,ali Milena Vucic ima hitove kojih se mi sad i posle 15-20 godina secamo,tako da…

  • Za male države, kao što je Crna Gora, je interni odabir najbolje rešenje.

    Festival je za njih veliki trošak i ne mora da znači, da će iznedriti dobru pesmu. Može da pobedi i neki Ćikilikvatre, koji je publici simpatičan, a umetnički čista 0.

    Pozdravljam da autori mogu biti i strani državljani. No, kod male sredine, kao što je Crna Gora, to bi trebalo da važi i za interpretatore. Ruku na srce, u Crnoj Gori nema velikih regionalnih imena. Oni koji su se proslavili su otišli u Srbiju. Ne znam šta je sa Milenom Vučić. Nema je već dugo. Ona bi bila dobra predstavnica za Crnu Goru.