Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Dečja Evrovizija 2021 | Ulaznice u prodaji od 3. novembra

Šta se novo dešava u vezi priprema za nadolazeći dečji Evrosong? O svemu tome možete saznati u vestima pristiglim iz redova domaćina Francuza, Albanaca, Portugalaca, Bugara, Rusa i Azerbejdžanaca.

🇫🇷 Francuzi krenuli u potragu za volonterima. Ulaznice u prodaji od 3. novembra

Domaćin ovogodišnjeg dečjeg Evrosonga, javni emiter France Télévisions, već je krenuo u potragu za onima koji će volontirati u sedmici dečjeg Evrosonga između 11. i 20. decembra, u terminu od osam ujutru do osam uveče. Od volontera se traži da, pored znanja francuskog, imaju i znanje engleskog jezika, i idealne osobe za ovu funkciju biće izabrane putem intervjua. U skladu sa aktuelnim epidemijskim merama, prijavljeni moraju imati i pasoš za vakcinaciju protiv kovida-19.

Oni koji budu bili izabrani za volontere, moraće smeštaj da plaćaju iz sopstvenog džepa, ali će im organizatori obezbediti besplatne obroke. Nakon završetka takmičenja, uprava emitera France Télévisions će dodeliti i malu nagradu za sve koji budu nadgledali tok priprema i održavanja takmičenja.

U isto vreme je doneta i odluka da se omogući prisustvo gledalaca na završnom takmičenju 19. decembra, ali će pravo ulaska u dvoranu „La Seine musicale“ imati samo vakcinisani. Ulaznice će u prodaju biti puštene 3. novembra putem sajta laseinemusicale.com.

🇵🇹 O Rapaz je naziv takmičarske pesme Simaoa Oliveire

Portugalci su prvi delegirali svog predstavnika na dečjem Evrosongu, i to još tokom aprila, kada je javni emiter RTP odlučio da u Pariz ode Simao Oliveira, aktuelni pobednik šoua The Voice Kids Portugal. Sada je objavljeno još detalja u vezi sa njegovom takmičarskom kompozicijom — na završnom takmičenju će 19. decembra izvoditi numeru O Rapaz (Dečak), oko koje su se autorski pobrinuli Fernando Danijel i Diogo Klemente. U skorije vreme se očekuje i njena prezentacija.

🇧🇬 Ambiciozni Bugari

Bugarska nacionalna televizija je objavila da će izbor za svog predstavnika na dečjoj Evroviziji u Parizu realizovati u saradnji sa kompanijom Ligna Studios, evrovizijskoj publici poznatoj po tome što je tokom 2020. i 2021. stojala iza učešća Viktorije Georgijeve na 65. seniorskom Evrosongu u Roterdamu. Sve navedeno govori o tome da Bugari u svoje sedmo učešće na dečjem Evrosongu ulaze sa većim ambicijama u odnosu na prethodnih šest (prethodno su se takmičili 2007, 2008, 2011, i u periodu od 2014. do 2016. godine), kao i da žele da i na dečjem Evrosongu budu jednako primećeni kao što su to bili prilikom svojih poslednjih pojavljivanja na seniorskim Evrovizijama.

Međutim, u igru oko povratka Bugara na dečju Evroviziju nakon pet godina pauze navodno se uključila i opština malog mesta Dobrič, u kom živi manje od 90.000 stanovnika, zbog priče da je uprava tog grada uložila znatno veliku količinu novca u učešće, ne navodeći podatke o iznosu.

🇦🇱 Ana Đebrea izbacila spot

Nedugo nakon što je pobedila na albanskom nacionalnom izboru Junior Fest, Ana Đebrea je izbacila i spot za svoju takmičarsku pesmu Stand by you, koji možete pogledati na linku priloženom ispod:

🇷🇺 Tanja Meženceva će dorađivati svoju takmičarsku pesmu

Ruska predstavnica Tanja Meženceva je na društvenim mrežama objavila da se trenutno nalazi u studiju povodom dorade njene takmičarske pesme Moj prijatelj. Za sada nije poznato kada će nova verzija biti prezentovana javnosti, ali se zna da je 30. oktobra bio emitovan snimak ruskog nacionalnog finala zahvaljujući kom su gledaoci imali prilike da vide kako je izgledao njen pobednički nastup.

🇦🇿 Izbor azerbejdžanske pesme je pri kraju

Azerbejdžanski specijalizovani portal 12xal objavio je da je pri kraju izbor idealne pesme za azerbejdžansku predstavnicu Sonu Azizovu. Sona je prethodnih dana snimala nekoliko selektovanih pesama, pa su potom snimci dostavljeni fokus grupi, koja će doneti odluku o najboljoj pesmi koju će Sona izvesti u Parizu 19. decembra.