ESC-potpourri

Moguće promene u nemačkoj selekciji. Norvežani 6. januara objavljuju listu učesnika

Što je Evrovizija u Torinu bliža, dolazi sve više informacija u vezi sa pripremama. Ovog puta smo za vas odabrali informacije u vezi sa Norveškom i Nemačkom, kao i delove razgovora sa nekadašnjim supervizorom Jonom Olom Sandom.

🇳🇴 Norvežani listu učesnika objavljuju 6. januara

Specijalizovani portal escNorge došao je u posed informacije da će norveški emiter NRK listu učesnika nacionalnog izbora Melodi Grand Prix otkriti 6. januara. Takmičarske kompozicije biće objavljene nešto kasnije, tačan datum njihovog otkrivanja još nije poznat, samo se zna da će one biti prezentovane na nešto drugačiji način u odnosu na prethodne dve sezone. Producent MGP-a Stig Karlsen je obećao raznovrsnost žanrova u ponudi takmičarskih pesama, bez obzira na to što se malo zna o njima.

Očekuje se da će u konkurenciji ponovo biti 25 ili 26 pesama, od čega bi 5 ili 6 trebalo direktno da ide na finalno veče, a da se preostalih 20 izvođača kroz pet polufinalnih večeri bore za preostalih šest mesta koje će voditi na finalno nadmetanje.

🇩🇪 Moguće promene u nemačkoj nacionalnoj selekciji

U intervjuu za nemački portal DWDL.de, programski direktor emitera NDR Frank Bekman govorio je o mogućim promenama u izboru narednog nemačkog evrovizijskog predstavnika. Bekman je promene obrazložio sledećim rečima:

Želimo da postanemo konkurentni, što uključuje pojednostavljenje procesa selekcije. Imam osećaj da su prošli put pravila selekcije bila previše komplikovana, zato želimo da ih pojednostavimo tako da sve stane u dve rečenice. Pesmu Evrovizije će emiter ARD posmatrati ove sezone više nego ikad ranije.

Na sve to je dodao da će u informisanost oko aktuelnosti u vezi sa Evrosongom jednako biti uključena i integrisana redakcija televizije, radija i onlajn platformi, kao i da na Evroviziju ne treba da se gleda kao na svetsko prvenstvo u bilo kom sportu, već da se prigrli i slavi šarenilo samog takmičenja.

🇳🇴 Jon Ola Sand o odustajanju Turske i optimalnom broju učesnika

Nekadašnji supervizor Pesme Evrovizije, Norvežanin Jon Ola Sand, koji je tu funkciju obavljao između 2011. i 2020. godine, bio je gost podkast serijala „Legende Evrovizije“ u kojoj je govorio o svim bitnim temama relevantnim za ovo kultno takmičenje. Između ostalog, dotakao se i priča u vezi odustajanja Turske i pitanja na temu da li je 41 prijavljena država za učešće optimalno dovoljno dobra za Evrosong ili ne.

Osvrnuvši se na trajno povlačenje Turske, koje se dogodilo 2013. godine, rekao je da javni emiter TRT nikada Evropskoj radiodifuznoj uniji nije dao konkretno obrazloženje na temu povlačenja, dodavši da su imali nekoliko pokušaja da razgovaraju sa upravom navedenog turskog radiodifuznog emitera, ali da im se nikada nisu odazivali.

Samo tri puta se događalo da su u istoriji Evrovizije učešće uzele 43 države, i to u Beogradu 2008, Diseldorfu 2011. i Lisabonu 2018. U Torinu 2022. biće prisutna 41 država, a na pitanje da li je taj broj idealna optimalna brojka za organizaciju, rekao je:

Doći na više od 43 emitera bi bilo veoma teško, imali smo tri puta u istoriji Pesme Evrovizije takav slučaj, i to je na apsolutnom maksimumu onoga nad čime se može upravljati u smislu produkcije, logistike, itd. Bilo bi lepo videti više od 43 država, ali u ovom trenutku nam nijedna ne nedostaje.

Isto tako smatra da je broj od 39 ili 41 države učesnice idealno optimalan za organizaciju zato što se dobija na prostoru za kreiranje drugih vrsta sadržaja, te se dobija i na kontroli veličine delegacija tako da dole nose troškove, a gore logističke izazove.