Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Uršula Tolj više nije šef hrvatske delegacije. Nemci se vraćaju nacionalnom finalu

Nove vesti u vezi sa pripremama za Evroviziju 2022. stižu nam iz Nemačke, Albanije, Portugalije, Španije i susedne Hrvatske.

🇭🇷 Uršula Tolj više nije šef hrvatske delegacije

Uprava Hrvatske radio-televizije, na čelu sa novopostavljenim generalnim direktorom Robertom Švebom, iznenadno se zahvalila na saradnji dosadašnjoj šefici delegacije Uršuli Tolj, a na njenu funkciju postavljen je Tomislav Štengl, urednik Dore 2020 i šef hrvatske delegacije 2018.

U medijima se spominju razni razlozi ovakve odluke, a najveći problem je očigledno to što je konkurs za Doru 2022 objavljen ranije nego što je predviđeno, navodno bez odobrenja. Kao još neki od Uršulinih prestupa navode se odabir dizajnera Juraja Zigmana, čiji kostim za Albininu glavnu kostimografkinja HRT-a Nataša Svekler nije odobrila, a spominju se i plaćanje nepredviđenih troškova (plaćanje ručka van hotela) i kupovina kombinezona za Albinine plesače.

🇩🇪 Nemci se vraćaju nacionalnom finalu

Nemci se vraćaju starom sistemu biranja evrovizijskog predstavnika koji se poslednji put koristio 2019 – nacionalnom finalu. Lied für Turin održaće se u martu iduće godine, a konkurs za prijavu pesama otvoren je 4. oktobra.

Konkurs uključuje klasična pravila kao što su: pesma ne sme biti u etru pre 1. septembra 2021, ona može biti ispevana na bilo kom jeziku, izvođači ne moraju posedovati nemački pasoš i, ako žele, mogu prijaviti i više pesama. Rok za prijavu je 30. novembar.

Javna radio mreža Bayern 3 biće uključena u nemačku selekciju uz radio-stanice nacionalnog emitera ARD: Antenne Brandenburg, Bremen 4, HR 3, MDR Jump, NDR 2, SR 1, SWR 3 i WDR 2. Svaku od ovih stanica će predstavljati po pet muzičkih stručnjaka koji će biti deo stručnog evrovizijskog žirija, a oni će zajedno sa šefom delegacije odabrati pet takmičarskih prijava. Radio-slušaoci, onlajn-glasači i publika kraj malih ekrana glasaće za omiljenu od pet pesama.

🇦🇱 Poznati datumi održavanja albanske selekcije

Tradicionalno, prvi nacionalni izbor u sezoni organizovaće Albanci, a sada je poznato i kada tačno ćemo gledati šezdesetu ediciju izbora Festivali i Këngës. Prva takmičarska noć predviđena je za 27. decembar, druga je dan posle, a 29. decembra održaće se veliko finale. Ne zna se da li će albanski predstavnik biti izabran na otvorenoj pozornici, kao i prošle godine, jer organizatori još uvek nisu objavili konačan format ovogodišnjeg festivala.

🇵🇹 U Portugaliji objavljena imena kompozitora

Portugalski državni emiter RTP otkrio je koji će kompozitori učestvovati na Festivalu da Canção 2022. Od poznatijih imena tu je Žoana Espadinja, koju evrovizijski fanovi sigurno prepoznaju sa nacionalnog finala 2018. kada se takmičila sa pesmom Zero to zero i plasirala se deveta.

Od ukupno 20 kompozitora, šesnaestoro ih je RTP direktno pozvao, dok su preostalih četvoro izabrani putem javnog konkursa. Kompozitori mogu sami da otpevaju svoju pesmu ili mogu odabrati drugog izvođača koji će je otpevati.

🇪🇸 Novosti o Benidorm Festu

Španci su veoma ambiciozno krenuli u novu evrovizijsku sezonu, najavljujući festival u primorskom mestu Benidorm, a sada je RTVE preneo da će trio muzičkih eksperata, u sastavu Džej Kruz, Toni Sančez Olson i Zahara pomoći radnoj grupi da izabere pesme koje će učestvovati na ovom festivalu.

  • Džej Kruz je kompozitor, a neki od muzičara sa kojima je sarađivao su: grupa RVFV, Nino Vargas, Njengo Flou, Maraja Angelik, Ana Mena, Lerika, Rasel and Robledo;
  • Toni Sančez Olson je tekstopisac i koautor španskih predstavničkih numera 2012. i 2015;
  • Zahara je muzičarka iz domena indi-pop scene koja je izbacila šest albuma i izdala tri knjige.

Konkurs za prijave za Benidorm Fest je trenutno otvoren. Zainteresovani pevači i tekstopisci imaju rok do 10. novembra da prijave svoje radove RTVE.

U međuvremenu je uprava javnog emitera RTVE objavila da je ugovor sa javnim preduzećem Generalitat Valenciana o realizaciji Benidorm Festa kao španskog selekcionog festivala za Evrosong potpisan do 2026. godine. Tim sporazumom je precizirana dugoročna posvećenost da festival postane nadaleko poznat. Takođe, dogovor o formatu festivala je takav da tokom održavanja bude poznata samo odluka o tome ko je pobedio, dok će rezultati preostalih 11 takmičarskih kompozicija ostati skrivena tajna; sve je to urađeno u nameri da se učesnici osećaju prijatno.