Dečja Evrovizija 2021

Dečja Evrovizija 2021 | Alinur i Beknur zastupaju Kazahstan

Sasvim iznenađujuće, Kazahstan ove godine neće poslati jednog, već dva izvođača, i to Alinura Hamzina i Beknura Žanibekulija, koji će se nadmetati s pesmom Ertegi älemi (Svet bajki).

Na nacionalnom finalu za odabir juniorskog kazahstanskog evrovizijskog predstavnika se 6. novembra nadmetalo 10 izvođača, svako za sebe sa dodeljenim takmičarskim pesmama. Odluku o pobedniku su donosili onlajn-glasači i gledaoci, u odnosu 50/50, ali dogodio se svojevrsni presedan prilikom proglašenja pobednika.

Prvo su bili saopšteni glasovi sedmočlanog žirija. Sa njihove strane, u Pariz je trebalo da putuje samo Alinur Hamzin sa numerom Ertegi älemi, zato što je ovu pesmu ocenio sa 17,1% glasova, dok je Beknur sa njihove strane osvojio svega 4,9% glasova. Onlajn-glasači su malo preokrenuli stvar, i oni su Beknura, koji se kao solista nadmetao s numerom Human, stavili na 1. mesto sa ubedljivih 25,1% glasova, dok su Alinura pozicionirali na 3. mesto sa 13,4% glasova.

U generalnom plasmanu, oba kandidata su podelila 1. mesto sa po 30,5% glasova, i žiri se našao na teškim mukama šta da radi. Na kraju je doglasavanjem odlučeno da i Alinur i Beknur odu u Pariz, a njih dvojica će se 19. decembra nadmetati sa Alinurovom pesmom Ertegi älemi (Svet bajki). Razume se, pesma će do 19. decembra biti dorađena.

Do zaključenja ovog teksta nismo uspeli da nađemo originalnu izvedbu nove takmičarske pesme, pa vam stoga dostavljamo prilog iz centralne informativne emisije televizije „Habar“ o nacionalnom izboru.

Oznake