Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Albanci objavili listu učesnika. Austrijanci predstavnika objavljuju tokom decembra

U novom pregledu najnovijih informacija u vezi sa predstojećom Evrovizijom u Torinu donosimo vam novosti iz Albanije, Austrije i Španije, a tu je i jedna memorijalna informacija iz Belgije.

🇦🇱 Albanci objavili listu učesnika

Albanski emiter RTSH je 9. novembra objavio listu 20 izvođača koji će proći kroz 60. izdanje tradicionalnog festivala Festivali i këngës, koje je na programu od 27. do 29. decembra. Za titulu 18. albanskog evrovizijskog predstavnika boriće se:

 1. Aljban Ramosaj
 2. Denis Skura
 3. Eljdis Arnjeti
 4. Evi Reči
 5. Endri i Stefi
 6. Đerđ Kačinari
 7. JANEX
 8. Kastro Zizo
 9. Keli
 10. Kejsi Rustja
 11. Mirud
 12. Olimpija Smajljaj
 13. Ronelja Hajati
 14. Saimir Čili
 15. grupa „Shega“
 16. grupa „Urban Band“
 17. Violja Džemalji
 18. Džulijana Pjetri
 19. Rezarta Smaja
 20. Ester Zahiri

🇪🇸 Milion evra biće uloženo u organizaciju Benidorm Festa

Javno preduzeće Generalitat Valenciana uložiće skoro milion evra u organizaciju novog španskog nacionalnog izbora za Evrosong naziva Benidorm Fest; tačnije 968.000 evra, i to zbog nastojanja regionalne vlade da vrati turiste u region kroz održavanja niz kulturnih događaja.

Inače, konkurs za ovaj festival je zatvoren 10. novembra i sada će se selekciona komisija posvetiti nastojanju da odabere 12 idealnih kompozicija koje će proći kroz ovaj naveden ambiciozan festival.

🇦🇹 Austrijanci predstavnika objavljuju u decembru

Ranijih godina su Austrijanci znali da među prvima objave svog evrovizijskog aduta, što ove sezone to neće biti slučaj. Ali, veoma su blizu da odaberu svog aduta za Torino. Kako je istakao skaut agent za Evroviziju Eberhart Forher, dvadeset umetnika je poslalo prijave nakon završetka poslednjeg takmičenja u Roterdamu, a u finalni izbor su ušle četiri najbolje pesme. Od ta četiri izvođača, tri su afirmisana, a jedan je bend sa milionskom slušanošću svojih radova na „Spotifaju“. Sva četiri izvođača trenutno rade na finalnim verzijama svojih prijavljenih pesama, a nakon što ih pošalju, selekciona komisija će preslušati prijave i do sredine novembra doneti odluku o predstavniku. Već tokom decembra će se dogoditi i objava izvođača.

🇱🇺 🇧🇪 Preminuo Patrik Olivije

Jedan od članova luksemburškog evrovizijskog tima iz 1985, Belgijanac Patrik Olivije, preminuo je 8. novembra u 73. godini života nakon dugogodišnje borbe sa tumorom jetre.

Pre nego što ga je 1985. luksemburgški emiter RTL pozvao da ih predstavlja na Evroviziji u Geteborgu, zajedno sa Ajrin Šir, Margo, Dajan Solomon, te Malkolmom i Krisom Pitersom, dva puta je kao solista pokušao da ode za Belgiju na Evroviziju: 1978. s numerom La fete, i 1984. s numerom L’amour est fort, kada je učešće na nacionalnom izboru završio na 4. mestu u konkurenciji od 10 umetnka. Tokom 1984. godine je na navedenoj luksemburškoj televiziji vodio i dečju emisiju La Bande à Grobo. Na navedenoj Evroviziji 1985. učešće je završio na 13. mestu u konkurenciji od 19 učesnika, napustio je Evropu, i sledećih 25 godina života proveo u Kvebeku, gde je postao priznat izvođač i autor. Radio je sa Larom Fabijan na njenom prvom albumu i objavio brojne hitove tokom 90-ih. U Belgiju se vratio 2010. godine.

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @Gotivan
  Zar stvarno veruješ da bi mogla da pobedi pored Albana koji ima pesmu pravljenu po recepturi albanskog žirija… Da znaju za nešto drugačije ne bismo u njihovih sedam poslednjih predstavljanja imali šest balada…
  Bilo kako bilo čitao sam na netu da je izbor već namešten u Albanovu korist,ali ko zna…
  Meni je poražavajuća činjenica da od 20 pesama svega tri imaju nekakvog evrovizijskog potencijala…

 • 60.FIK Albanija:

  Najverovatnije će da vidimo Ronelu Hajat u Torinu sa numerom Sekret. Numera je definitivno sa orijentalnih područja i uz odgovarajući outfit, koji bi podsećao na Šeherezadu, zmiju iz korpe i pride nekog Ali Babu.
  Ako Evrovizija bude bila popularna među muslimanskim življem i ako neki šeik ili neki islamski Baja odluči da uloži pare u ovaj nastup, Ronelu, ne Lukaku a ni hotel Hajat nego Hajati ćemo sasvim sigurno videti u finalu a moguće je i težak flop… videćemo…

  Da, pišem kao da je već odabrana za Albaniju. 80% sam ubeđenja da jeste