Zanimljivosti

American Song Contest počinje 21. februara!

Evropska radiodifuzna unija i američki emiter En-Bi-Si (NBC) objavili su da će American Song Contest sa emitovanjem startovati 21. februara.

Ambicioznu varijantu Pesme Evrovizije za američko muzičko tržište, naziva American Song Contest, realizovaće Evropska radiodifuzna unija uz pomoć En-Bi-Sija, kao i producentskih kuća Propagate i Universal Television Alternative Studio. Iza takmičenja će stajati evrovizijski iskusni producenti Krister Bjerkman, Andres Lenhof, Ola Melcih i Piter Setman, a kao što je ranije najavljeno, format takmičenja će ličiti na kombinaciju Pesme Evrovizije i švedskog Melodifestivalena. Za najbolju originalnu pesmu nadmetaće se predstavnici 50 država SAD, pet ostrvskih teritorija, i američke prestonice Vašingtona.

Takmičenje će se sastojati iz tri etape: prvo će 56 učesnika biti podeljeno u tri četvrtfinalne grupe, potom će uslediti zasada neutvrđen broj polufinalnih epizoda, i na kraju — veliko finale.

Konkurs je bio otvoren 28. maja i pravo prijavljivanja na njemu su imali: izvođači iz svih 50 država SAD, pet ostrvskih teritorija: Američke Samoe, Guama, Severnih Marijanskih Ostrva, Portorika, Američkih Devičanskih Ostrva, te iz prestonice Vašingtona. Kao i na pravoj Pesmi Evrovizije, pravo učešća su imali izvođači uzrasta od 16 godina starosti pa naviše, ali nisu postojala pravila o tome koliko pesma može maksimalno da traje. Pravo prijavljivanja su imali: solisti, dueti, bendovi i di-džejevi, a sve kompozicije su morale da budu originalne, tj. nove.

Tokom ovog meseca su organizatori American Song Contesta najavili da će pobednik tog šoua ponoviti izvođenje svoje takmičarske pesme tokom revijalnog segmenta neke od tri majske večeri predstojeće Pesme Evrovizije u Torinu. Prvo izdanje American Song Contesta sa emitovanjem će startovati 21. februara.

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Slagao bih kad bih rekao da sam hteo da ovo takmičenje ugleda svetlost dana!
    Ne razumem zašto SAD pored zilion muzičkih i ostalih talent programa moraju da kopiraju nešto što Evropa unapredjuje i čuva godinama.
    Odjednom su precizirali da će se takmičenje održati za svega par meseci,mislim ko koga ovde zafrkava..

  • @Aleki37, a zamisli da posle prvog izdanja zaključe da je američka verzija Evrovizije nepotrebna i onda EBU pozove Ameriku da se takmiči na Evroviziji od 2023. i dobiju predlog da American Song Contest bude samo u funkciji National Final xD

  • Amerika baš mora u sve da umeša svoje prste… Ja jedino vidim dva moguća ishoda ovog takmičenja – ili će šou biti otkazan nakon samo jedne godine ili će Amerika biti pozvana na ESC (sad ne znam da li bismo to hteli!).