Evrovizija 2022

Gruzija 2022 | Muzička trupa „Circus Mircus“ ide u Torino

Muzička trupa „Circus Mircus“ predstavljaće Gruziju na 66. Pesmi Evrovizije u Torinu iduće godine.

Državna televizije Gruzije internom selekcijom je delegirala ovaj nadasve autentičan sastav, potvrdivši tako spekulacije pojedinih medija da je 14. evrovizijski predstavnik ove zakavkaske države već izabran.

Reč je o, kako sebe nazivaju, pokretu koji spaja na desetine profesionalaca iz različitih polja, u cilju stvaranja nepredvidljivih audio-vizuelnih sadržaja. I ma koliko ovaj opis zvuči nejasno, samom pojavom i načinom sopstvene prezentacije evrovizijskoj publici — već su dovoljno skrenuli pažnju na sebe.

Kamen temeljac njihovog stvaralaštva leži u kompletnom negiranju muzičkih okvira, a oni koji su imali sreće da dožive (rekli bismo) predstavu grupe „Circus Mircus“, opisuju njihovu muziku kao „zvučno jedinstvenu“.

Sastav su osnovala trojica „odbačenih članova cirkusa“ 2020. godine jer, kako kažu, nisu bili dovoljno dobri.

— Bili smo, verovatno, najgori u trupi, zbog čega smo se i sprijateljilji — kaže jedan od osnivača.

Nema zasad informacija o tome kako će Gruzini izabrati svoju evrovizijsku kompoziciju.

„Circus Mircus“ je drugi izabrani učesnik Evrovizije 2022. godine, nakon što je pre dva meseca Belgija saopštila da je njihov predstavnik Žeremi Markizi.

Imenovanjem ovog vrlo specifičnog sastava za predstavnika, a imajući u vidu i izaslanike ranijih godina, čini se da je Gruzija već utabala svoj nekonvencionalni evrovizijski put, na kojem nema povlađivanja i dodvoravanja većini.

Gruzija od 2016. godine nije videla evrovizijsko finale. Ove godine u Roterdamu Tornike Kipijani je bio 16. u svom polufinalu, a najbolji plasman im je 9. mesto, koje su ostvarili 2010. i 2011. godine sa Sofijom Nižaradze i grupom „Eldrine“.

Oznake