ESC-potpourri

Estonci objavili imena prvih četvrtfnalista. Finci odlučuju 26. februara

Novi „evrovizijski potpuri“, posvećen informacijama u vezi sa predstojećom Evrovizijom u Torinu, u centar pažnje stavlja vesti iz Izraela, Estonije, Irske, Češke, Finske i San Marina.

U našem izdvojenom tekstu možete više pročitati o izabranim gruzinskim izaslanicima, članovima grupe „Circus Mircus“.

Evrovizija 2022 | Gruzija u Torino šalje „Circus Mircus“

🇪🇪 Objavljeni učesnici 1. četvrtfinala Eesti laula

Sa sezonom nacionalnih izbora za Torino prvi će startovati Estonci, koji 20. novembra kreću sa najkomplikovanijim izdanjem Eesti laula do sada. Počev od ove subote, 20. novembra, pa sve do 11. decembra, biće emitovane četvrtfinalne emisije. Svakog ponedeljka između 15. novembra i 6. decembra biće objavljena lista učesnika četvrtfinalnih emisija.

Učesnici prve četvrtfinalne grupe objavljeni su upravo 15. novembra, a za pet mesta koje vode u polufinalne emisije, koje su na programu 3. i 5. februara, boriće se:

  • Jagup Tuisk | Kui vaid
  • Boamadu | Mitte kauaks
  • Evelin Samuel | Waterfall
  • grupa „Fiona and Me“ | Feel like this
  • Kea | Everytime
  • Peter Poder | Koos lõpuni
  • grupa „Little Mess“ | Hea päev
  • Majan | Meeletu
  • Stig Resta | Interstellar
  • grupa „Traffic“ | Kaua veel

Među prvih 10 učesnika Eesti laula nalaze se i dva nekadašnja evrovizijska učesnika: Stig Resta (2015. kao izvođač i 2016. i 2019. kao kompozitor) i Evelin Samuel (1999).

Iz četvrtfinalnih emisija plasman u polufinalne epizode će obezbediti po pet izvođača — po tri izvođača će selektovati gledaoci, i po dva žiri. Četvrtfinalna nadmetanja biće koncipirana u formi prezentacije oficijelnih video-spotova za takmičarske kompozicije. Svaku od četiri četvrtfinalne emisije će voditi izvođači koji su imali veze sa Evrovizijom, a tu čast će ove subote imati dva bivša estonska predstavnika: Ines (2000) i Tanel Padar (2001).

Emisiju, koja će biti na programu između 20.35 i 21.35 po našem vremenu, ove subote možete pratiti na sledećem linku: eestilaul.ee.

🇮🇪 Irci raspolažu sa 320 prijava

Šef irske delegacije Majkl Kili otkrio je za podkast serijal The Euro Trip da je na konkurs za irsko nacionalno finale, koje će biti emitovano početkom ove godine u sklopu gledane TV emisije The Late Late Show, stiglo 320 prijava.

Da podsetimo, nakon što im je interni odabir pesme i izvođača u proteklih pet godina donelo samo jedno finale, ostvareno 2018. sa Rajanom Ošonesijem, uprava irskog javnog emitera RTÉ je odlučila da prvi put nakon 2015. predstavnik bude selektovan putem nacionalnog finala.

🇨🇿 Česi odlučuju 16. decembra

Češka televizija (ČT) objavila je detalje u vezi sa nacionalnim izborom Eurovision Song CZ 2022. Lista učesnika i takmičarske pesme biće objavljeni 6. decembra, internet linije za glasanje biće otvorene dan kasnije, 16. decembra zatvorene, a istog dana biće proglašen i pobednik ovog internet izbornog festivala.

Kao što je to bio slučaj između 2018. i 2020. godine, i što je već napomenuto, nacionalni izbor biće koncipiran u formi internetskog festivala. Svi selektovani finalisti će u studiju javnog emitera ČT snimiti spotove u formi snimaka live-on-tape u kojima će pokazati i svoje scenske, a i vokalne mogućnosti, što znači da plejbek ovog puta neće doći u obzir. Organizatori su naveli da žele da ranije završe sa selekcijom kako bi imali više vremena za pripreme za Torino, počev od januara.

Odluku o pobedniku će donositi: glasovi međunarodnog žirija (50%), glasovi međunarodnih glasača pristiglih sa oficijelne aplikacije Pesme Evrovizije (25%), i glasovi čeških glasača pristiglih sa iste aplikacije (25%).

To znači da ćemo iz Češke dobiti trećeg poznatog evrovizijskog učesnika za 2022, kao i prvu poznatu takmičarsku pesmu.

🇫🇮 Finci odlučuju 26. februara

Finski emiter YLE objavio je da će 11. izdanje nacionalnog izbora Uuden musiikin kilpailu biti održano 26. februara u areni Logomo u Turkuu, koja je prethodno ovo nadmetanje ugostila 2019, kada se birala pesma za Deruda i Sebastijana Rejmana.

U međuvremenu je selektovana i lista finalista, koja će se još neko vreme držati u tajnosti, zato što su organizatori na Instagramu pozvali fanove da na osnovu delova slika pogađaju ko će se naći među sedam selektovanih finalista.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели UMK22 (@uudenmusiikinkilpailu)

🇸🇲 Sanmarinežani raspolažu sa 200 prijava

Emiter San Marina SMRTV objavio je da je na konkurs za nacionalni izbor Una voce per San Marino za sada stiglo 200 prijava. Konkurs je bio specifičan po tome što su pravo prijavljivanja imali svi izvođači i autori bez obzira na nacionalnost, pa je tako najviše prijava stiglo iz Nemačke, Rusije i Švedske, a mesto su našle i pojedine prijave iz Australije i dalekih Sjedinjenih Američkih Država. Sve te prijave odnose se na kategoriju „Zvezde u usponu“, pa je stoga javni emiter SMRTV objavio prva četiri člana žirija koja će biti zadužena za selekciju učesnika u navedenoj kategoriji: pevačica Roberta Fakani, tekstopisac Emilio Munda, muzičar Roberto Kosta i britanski dizajner zvuka Stiv Lajon.

Druga faza selekcije finalista iz kategorije „Zvezde u usponu“ obuhvataće tzv. akademiju, koja će biti organizovana u dva termina: između 13. i 19. decembra, kao i između 5. i 11. januara; u tom drugom terminu za audicije prijavljene kandidate ocenjivaće navedeni stručni žiri, koji će u isto vreme selektovati približno 40 kandidata koji će proći u polufinalnu fazu nadmetanja. U isto vreme biće objavljena i lista od devet afirmisanih umetnika koji će obezbediti direktan plasman na finalno veče 19. februara.

Od 9. do 13. februara biće održano pet eliminacionih faza nacionalnog izbora Una voce per San Marino; od toga će prva četiri dana biti rezervisana za polufinalna nadmetanja, a peti dan za šou „Druga šansa“ u kom će se za preostala mesta za odlazak u finale kategorije „Zvezde u usponu“ boriti odabrani eliminisani iz polufinalnih nadmetanja. O finalistima će odlučivati isključivo žiri, a predviđeno je da u finale kategorije „Zvezde u usponu“, 16. februara, prođe 16 kandidata; od njih 16, u veliko finale proći će devet najboljih. Tri najbolje plasirana izvođača iz kategorije „Zvezde u usponu“ dobiće i vredne novčane nagrade: prvoplasiranom ide 7.000 evra, drugoplasiranom 2.000, a trećeplasiranom 1.000 evra.

Veliko finale, sa devet interno odabranih kandidata među afirmisanima i devet debitanata selektovanih preko polufinalnih nadmetanja, biće održano 19. februara u Teatru „Nuovo“ u Doganu, drugom po veličini mestu u San Marinu. Svih 18 finalista će imati zadatak da u pratnji specijalno oformljenog orkestra izvedu pesmu po svom izboru. Odluku o pobedniku donosiće isključivo tročlani žiri, koji će zastupati po jedan predstavnik iz redova javnog emitera SMRTV, državnog sekretarijata Ministartva za turizam, poštanske usluge, saradnje i izlaganja, i iz redova producentske kuće Media Evolution Srl. U slučaju da izvođač pobedi s namenski napisanom pesmom za finale, sa tom numerom će ići u susednu Italiju, a ako pobedi sa obradom, onda će pesma za pobednika biti odabrana interno posle završetka šoua.

🇮🇱 Izraelci kreću sa odabirom potencijalnih takmičarskih pesama

Specijalizovani portal EuroMix objavio je da će se ovih dana sastati selekciona komisija koja će odrediti pesme koje će izvesti četiri najbolja učesnika izraelskog X Factora. Komisija će brojati osam članova, sastavljena od tri direktora radio-stanica članova javnog emitera KAN, isto toliko radijskih urednika među radijskim kanalima navedenog javnog emitera, jedan predstavnik televizijskih stanica i jedan predstavnik privatnog emitera Reshet 13.

Javni emiter KAN je objavio da članovi žirija ove godine neće biti otkriveni, radi osiguranja da kompozitori neće vršiti pritisak na članove žirija da promovišu svoje pesme na izboru. Ne postoji rok za odabir pesama, ali se očekuje da lista osam potencijalnih bude zaključena za dve do tri nedelje.

Onog trenutka kada se odaberu potencijalne takmičarske pesme, kompozitori će dobiti obaveštenje da su njihove pesme primljene i imaće zadatak da za finaliste naprave nove verzije odabranih pesama.