Balkan, Balkan! Srbija

Srbija 2022 | Navodno 150 pesama u konkurenciji za Evroviziju

Radio-televizija Srbije navodno je na evrovizijski konkurs primila oko 150 pesama. Ukoliko je taj podatak zaista tačan, to znači da je čak 60 interesenata više u odnosu na sezonu 2019/2020, kada je poslednji put bio organizovan konkurs za Beoviziju 2020.

Evrovizijski mediji pozvali su se na pisanje „Blica“ da je upravo 150 prijava stiglo na konkurs. „Blic“ se poziva i na izjavu glavne i odgovorne urednice Zabavnog programa RTS-a Olivere Kovačević, koja je dodala i da će selekciona komisija, sastavljena od muzičkih urednika RTS-a, PGP-a i Radio Beograda, u narednih 10 dana preslušati sve pristigle radove te izabrati oko 30 pesama u uži izbor.

S druge strane, naša redakcija je pre samo tri dana dobila nezvaničnu informaciju iz svojih izvora „da će sve biti poznato krajem januara“.

Budući da iz raznih izvora stižu i različite informacije, čini se da ni u RTS-u nije definisan jasan plan, bar kad je reč o izveštavanju. Imajući u vidu praksu iz prethodnih godina, na osnovu koje je RTS čekao da se završi najpre Dečja pesma Evrovizije, a onda i snimanje Novogodišnjeg programa, za čiju je realizaciju upravo nadležan Zabavni program, sva je prilika da će preciznije i „zvaničnije informacije“ pristići tek u novoj godini.

Do tada, fanovima i kolegama ostaju samo spekulacije, baš kao i o potencijalnim učesnicima, o čemu domaći tabloidi već uveliko pune svoje stranice, kao da su imena jedino i bitna.

A ko to sve želi na Evroviziju?

Dnevni list „Blic“ dakako prednjači u svojim pisanijama, ali za njim ne zaostaju ni ostali. I pojedini izvođači su sami objavili i najavili na svojim profilima društvenih mrežama da su poslali pesmu na evrovizijski konkurs, pa stoga to i nije neka velika novost.

Pominju se Sara Jo, Angelina, Goca Tržan, Igor Simić, Zorja Pajić, kao i Dušan Svilar čiju je pesmu uradio Bajaga.

Kako će predstavnik biti izabran?

Način selekcije zasada nije poznat, a kako je već ranije najavljeno, on će umnogome zavisiti od kvaliteta i broja pristiglih kompozicija. Ukoliko bude festivala, izvesno je da će on biti održan u stidiju RTS-a na Košutnjaku, ali je RTS zadržao pravo da i interno izabere evrovizijsku pesmu, ako kvalitet ne bude zadovoljavajuć i ako epidemijska kovid situacija ne bude povoljna.

Podsetimo, konkurs je raspisan 28. septembra, a zatvoren 1. decembra.

Ono što je izvesno jeste da festivala Beovizija, pod okriljem RTS-a, kao evrovizijskog kvalifikacionog festivala, neće biti, budući da su RTS i producentska kuća „Megaton“, koja je vlasnik licence na TV format Beovizija, prekinuli saradnju.

Oznake