Evrovizija 2022 Pogledi

Češka 2022 | Čekajući pobednika

Nakon kratke pauze ESCZ se vraća. Kao što je poznato, ESCZ je češko nacionalno takmičenje koje polako postaje jedno od tradicionalnih. Do sada su Česi tri puta birali predstavnika na ovakav način, a ovogodišnje takmičenje je ukupno četvrto, iako ne u nizu.

Iz već poznatih razlika Češka je ove 2021. godine u Roterdam poslala interno izabranog predstavnika i pesmu, odnosno, pobednik takmičenja ESCZ 2020, pa je Ben Kristo je dobio drugu evrovizijsku šansu, nakon što je Evrovizija 2020 otkazana.

Sada su se stekli uslovi da Češka pošalje novog predstavnika nakon dve godine i tako se takmičenje ESCZ vratilo na scenu.

Ovako je sve počelo…

Producenti su 17. septembra  raspisali konkurs za nacionalni izbor za Evrosong, koji je trajao do 30. septembra. Pravila konkursa su se oslanjala na opšta evrovizijska, nije bilo ograničenja po pitanju autora koji mogu slati pesme, ali solista ili glavni izvođač u duetu ili grupi do šest propisanih članova morali su da budu češki državljanin. Na konkurs je pristiglo 150 prijava, a šuškalo se da se među prijavljenima nalazio i najuspešniji predstavnik Češke Mikolas Jozef.

Selekciona komisija je u najužu selekciju izabrala sedam pesama, a takmičari su predstavljeni javnosti 7. decembra na pres-konferenciji. Od tog dana pa sve do 15. fanovi mogu da glasaju za svoje favorite posredstvom zvanične evrovizijske aplikacije za pametne telefone i specijalnog veb-sajta.

Za narednog evrovizijskog predstavnika Češke boriće se:

 1. grupa „We Are Domi“ | Lights off
 2. Džudi (GIUDI) | Jezinky
 3. Anabel | Runnin’ out of freakin’ time
 4. Elis Mraz | Imma be
 5. sastav „The Valentines“ | Stay or go
 6. Džordan Haj i Ema Smetana | By now
 7. bend „Skywalker“ | Way down

Povratnik na ovo takmičenje je Elis Mraz koja je 2020. osvojila 2. mesto zajedno sa izvođačem Čis Ti.

Svi nastupi su unapred snimljeni u studiju televizije u Pragu i za njih se glasa.

Pobednika će odrediti internacionalni žiri (50%), internacionalna publika (25%) i češka publika (25%), a putnik u Torino će biti proglašen 16. decembra.

Iz mog ugla (Svetlana Jukić)

Ovo češko mini-takmičenje je uvek zanimljivo. To je slučaj i ovog puta, ali je moj ličan utisak da je ovo nešto slabije izdanje nego ono od pre dve godine, kada je po mom mišljenju pobedila apsolutno najnezanimljivija pesma.

Pesme jesu različitog žanra, kao što je i najavljeno, moderne su i prijemčive široj publici, ali meni tu ipak nešto nedostaje. Očekivano je da se nakon pobede rok kompozicije svi navade na ovaj žanr, pa tako ni Česi nisu tome odoleli.

Dve kompozicije koje pripadaju ovom žanru, ali ne i istim podžanrovima — Runnin’ out of freakin’ time i Way down — nekako su suviše radijske i tako me podsećaju na tinejdžerske rok pesme iz dvehiljaditih, pa ne nemaju tu autentičnost koju je imala pobednička pesma Zitti e buoni.

Naravno, i ovogodišnja ukrajinska numera je ostavila traga na muzičkoj sceni, pa tako sada imamo i jednu pesmu inspirisanu češkim folklorom u modernom ruhu, ali ipak na engleskom jeziku. To je pesma Jezinky koja je prema mom mišljenju apsolutni favorit ovog takmičenja i definitivno najinteresantnija od ponuđenih sedam.

Kao eventualno 2. i 3. mesto na mojoj listi mogla bih da vidim pesme Imma be i By now koje definitivno spadaju u komercijalnije žanrove od pesme Jezinky i koje zvuče „običnije“, ali koje bih mogla da okarakterišem kao sasvim pristojne pesme.

Preostale dve pesme iz nekog sint-pop žanra, koji inače volim, Lights off  i Stay or go su mi i najveće razočarenje i definitivno dve najdosadnije pesme ovog izbora.

A ko je vaš favorit?

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Česi ponovo nude kvalitetan izbor,ali pomalo “običan”…
  Ako gledamo samo izvodjače,svako od njih ima taj X faktor da uradi nešto na takmičenju,medjutim za sjajan plasman su potrebne i pesme koje se u ovom izboru ne izdvajaju previše od radijskih hitova koje slušamo svaki dan..
  Giudi def izgleda najinteresantnije za platformu kao što je evrovizija i postoji koncept koji bi se za takmičenje usavršio. Ali kod pesme mi manjka to što nema kulminacije,nekako mi je nedovršena,ali sa blagom doradom bi se i to moglo ispraviti pa bih nju stavio kao objektivno najbolji izbor..
  Emma x Jordan su moji pobednici izbora jer odišu jednostavnošću koja skreće pažnju i mislim da bi bili više nego solidan izbor ukoliko izbace suvišan deo u pesmi koji se ponavlja i čini pesmu dužom od 3 min..
  The Valentines su jedan simpa bend koji bi isto zapaženo prošao na takmičenju,ali mene oni podsećaju na Lake Malawi pa smatram da bi Česi trebalo da probaju nešto novo..
  Annabelle moj lični drugi odabir,jer devojka ima mega harizmu i samopouzdanje,ali mislim da je pesma ipak previše “prepoznatljiva” da zaokupira esc publiku..
  Skywalker siguran sam da su kvalitetan bend,ali mene pesma apsolutno ne privlači isto bih rekao i za Imma be..
  Domi imaju pesmu koju bih ja vrv najčešće od ponudjenih slušao nezavisno od takmičenja,ali opet ovde je ogromna dorada potrebna da se pesma učini zanimljivom za evrovizijsku scenu..