Balkan, Balkan! Evrovizija 2022

Grčka 2022 | Amanda Tenfjord ide u Torino

Dobili smo i petog poznatog učesnika Evrovizije u Torinu! Nova učesnica nam dolazi iz Grčke, a radi se o Amandi Tenfjord.

Grčki emiter ERT i ove godine je odlučio da svog evrovizijskog predstavnika i pesmu izabere interno, i tim povodom je uprava raspisala konkurs, koji se odvijao između 7. septembra i 10. oktobra. Svako ko je želeo da se prijavi na konkurs, morao je da ispuni i ove dodatne zahteve: da pošalje do tri neobjavljene numere, predloži umetnički koncept evrovizijskog nastupa, i način na koji će prezentovati i promovisati svoj potencijalni evrovizijski hit. Konkurs je bio otvoren, kako za sve Grke, tako i za one koji su poreklom Grci, a žive u nekoj drugoj državi.

Trka je bila izuzetno napeta, plan za apliciranje je imala i iskusna evrovizijska učesnica, trećeplasirana iz Beograda 2008. Kalomira, ali, ona se u poslednjem trenutku povukla i odlučila da sve snage usmeri na Kipar, čija je delegacija takođe zadala specifične zahteve za odabir svog novog evrovizijskog predstavnika. Namera grčkog emitera ERT je bila da idealnog izvođača odabere do kraja ove godine, kako bi imali dovoljno vremena da izaberu i odgovarajuću pesmu između svih onih koje je izvođač ponudio, da dorade izabranu numeru, kao i da pripreme nastup.

U novembru je grčki emiter ERT objavio da je u uži izbor za odabir evrovizijskog predstavnika ušlo sledećih pet izvođača sa zadovoljavajućim kriterijumima:

  • Amanda Tenfjord – dvadesetčetvorogodišnja bivša studentkinja medicine na studijama je počela da piše pesme, a na debitantskom albumu ona kombinuje različite žanrove kao što su moderni pop, folk, elektronsku i ambijentalnu muziku;
  • Good Job Nicky – kome je pravo ime Nikola Vartakuri, smatra se za jednu od najvećih modnih ikona svoje generacije i poznat je po svom neobičnom muzičkom stilu i umetničkom izražavanju, a važio je i za jednog od favorita kod grčke evrovizijske publike;
  • Ilijas Kozas – predstavnik Grčke na Evroviziji 2013. kao glavni pevač benda „Koza Mostra“ s numerom Alcohol is free, ovaj put je odlučio da samostalno uplovi na internu selekciju i to sa čak tri pesme;
  • Joana Drigo – jedna od najobećavajućih mladih zvezda u svojoj zemlji koja donosi svež i originalan zvuk;
  • LOU IS – čija karijera traje više od 15 godina, kaže da njena potencijalna evrovizijska pesma predstavlja optimističnu tranziciju iz prošlosti u budućnost koja nosi neke bolje stvari, upakovano u disko numeru sa pop orkestracijom.

Izbor je na kraju pao na naturalizovanu norvešku pevačicu Amandu Tenfjord. Amanda je rođena u Grčkoj, a kasnije se sa porodicom preselila u norveški grad Tenfjord, odakle je i našla inspiraciju za svoje scensko ime. Njen prvi album „First Impression“ bio je izuzetno pohvaljen od strane muzičkih kritičara, a sa narednog albuma se kao hit izdvojila numera Then I fall in love, koja je više od 20 nedelja na norveškoj top-listi singlova držala jednu od prvih 10 pozicija. Netfliks je 2020. godine za svoju seriju „Spinning Out“ iskoristio njenu pesmu Troubled water.

Napomenuli smo da Amanda studira medicinu. U vezi s onim što studira, Amanda paralelno sa pevanjem radi i u bolnici gde pomaže pacijentima obolelim od kovida-19. Takmičarska kompozicija Amande Tenfjord za Torino biće otkrivena naknadno.

Očekivanja od Grka za 2022. su izuzetno velika zato što je javni emiter ERT rešio da na viši nivo podigne lestvice koje je postavila poslednja uzdanica ove mediteranske države Stefanija, koja im je s numerom Last dance na prethodnom takmičenju u Rotedamu donela prvi TOP 10 plasman nakon osam godina čekanja (10. mesto).

Oznake