Evrovizija 2022

Češka 2022 | Grupa „We Are Domi“ putuje u Torino

Grupa „We Are Domi“ predstavljaće Češku Republiku narednog maja u Torinu. Njihova pesma Lights off dobila je najveću podršku međunarodnog žirija i publike na onlajn nacionalnom takmičenju ESCZ 2022.

U konkurenciji za novog češkog evrovizijskog predstavnika je bilo sedam pesama izabranih s javnog konkursa među 150 prijava:

 1. grupa „We Are Domi“ | Lights off
 2. Džudi (GIUDI) | Jezinky
 3. Anabel | Runnin’ out of freakin’ time
 4. Elis Mraz | Imma be
 5. sastav „The Valentines“ | Stay or go
 6. Džordan Haj i Ema Smetana | By now
 7. bend „Skywalker“ | Way down

Selekciona komisija je u najužu selekciju izabrala sedam pesama, a takmičari su predstavljeni javnosti 7. decembra na pres-konferenciji. Od tog dana pa sve do 15. fanovi su mogli da glasaju za svoje favorite posredstvom zvanične evrovizijske aplikacije za pametne telefone i specijalnog veb-sajta.

U žiriju se našlo sledećih 12 nekadašnjih evrovizijskih učesnika:

 1. Viktor Krone (Estonija 2019),
 2. Tiks (Norveška 2021),
 3. duo „Maraaya“ (Slovenija 2015),
 4. grupa „The Black Mamba“ (Portugalija 2021),
 5. Maniža (Rusija 2021),
 6. grupa „Blind Channel“ (Finska 2021),
 7. grupa „Go_A“ (Ukrajina 2021),
 8. Dadi Frejr (Island 2021),
 9. Đons Tirs (Švajcarska 2021),
 10. Džej Eston (Ujedinjeno Kraljevstvo 1981),
 11. Pol Harington (Irska 1994),
 12. Čarli Makgetigan (Irska 1994).

Pesma Lights off  grupe „We Are Domi“ je proglašena kao najbolja od strane međunarodnog žirija, jer je sakupila 120 poena, tj. evrovizijskih 12. Najviše poena (6) češka publika je dodelila Džordanu Haju i Emi Smetani, dok je grupa „We Are Domi“ dobila 3 boda. Internacionalna publika se ovom prilikom usaglasila sa žirijem, pa je pobednička grupa od njih dobila maksimalnih 6 poena.

Drugo mesto je pripalo Elis Mraz, dok je treće u konačnici zauzela Džudi.

Glasanje i proglašenje pobednika je upriličeno na oficijelnom Jutjub kanalu takmičenja ESCZ.

Oznake

5 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Pesma mi se sviđa. Moderna je, catchy, ali ne i generična. Zapravo pravi epitet za nju je kliše originalna. Što je na manifestaciji poput Evrosonga dosta poželjno. Sada Česi moraju razmišljati o nastupu, jer bez spektakla od nastupa, ovo ne ide preko 20. mesta na finalnoj tabeli.

 • Nije loša Češka. Očekujem siguran ulaza u finale ali tamo ne vidim da bi mogli na levu stranu tabele.
  Mislim da je numera švedski generički pop ali ne nešto preterano jaka, međutim pokreće prosečnog slušaoca, tera ga da zanjiše ramenima, da ustane da se pokrene. Ima puno tu autotjuna i efekata i teško da ovako može da se izvede na evro sceni

  P.S. Offtopic: Tek sam skoro saznao da su Česi najnereligiozniji (svega 4% vernika) narod na svetu, rame u rame sa Estonijom (3%) tako da skidam im kapu

 • Dobra stvar. Aranžman mi je dobar. Drago mi je, da se češka televizija trudi oko ESCa. Mada se pitam, zašto ove sezone svi biraju tako rano. Biće takmičenje starudija u Maju.

 • Recimo da je češka publika imala istog favorita kao i ja,ali s obzirom da su imali najmanje udela u glasanju,nije im mnogo pomoglo…
  Što se pobednika tiče,solidan izbor mada ako pesma ostane u ovakvoj verziji,plašim se da neće biti baš zapaženi na esc pošto zvučno podseća na većinu pesama iz žanra,ali imaju vremena da poprave stvari..
  Giudi je def bila najbolji izbor iz vizuelnog i koncepcijskog aspekta dok su Jordan x Emma i Annabelle bili,po mom mišljenju,najbolji ako gledamo pesme.