Dečja Evrovizija 2021

Dečja pesma Evrovizije 2021. od 16 časova

Veliko finale 19. Dečje pesme Evrovizije, koje se ove godine održava u francuskoj prestonici Parizu, biće održano u nedelju, 19. decembra, od 16 časova. Devetnaest izvođača boriće se za prestižnu titulu pobednika dečjeg Evrosonga, među kojima su i naše predstavnice Jovana i Dunja, koje će pevati pesmu Oči deteta.

Pod sloganom Imagine (Zamišljajmo), Francuzi su domaćini ovog festivala prvi put, zahvaljujući Valentininoj pobedi prošle godine. Devetnaest država biće u konkurenciji za trofej, što je za sedam država više u odnosu na prethodnu godinu. Prvi put u istoriji dečje Evrovizije nećemo gledati predstavnika Belorusije, zato što je javni emiter BTRC dobio trogodišnju suspenziju za članstvo od Evropske radiodifuzne unije, ali zato su se postavci od preostalih 11 država učesnica iz prethodne godine ponovo priključili: Albanija, Jermenija, Irska, Italija, Severna Makedonija, Portugalija (ovih šest navedenih država će se takmičiti prvi put nakon 2019), Azerbejdžan (vraća se na takmičenje nakon 2018) i Bugarska (prvi put od 2016. se nadmeće).

Naše Jovana i Dunja nastupiće sedamnaeste po redu, a ovako izgleda redosled nastupanja:

 1. NEMAČKA: Paulina | Imagine us
 2. GRUZIJA: Niko Kadžaja | Let’s count the smiles
 3. POLJSKA: Sara Džejms | Somebody
 4. MALTA: Ajk i Kaja | My home
 5. ITALIJA: Elizabeta Lica | Specchio (Mirror on the wall)
 6. BUGARSKA: Denislava i Martin | Voice of love
 7. RUSIJA: Tanja Meženceva | Mon ami
 8. IRSKA: Maju Levi Laulor | Saor (Dissapear)
 9. JERMENIJA: Malena Foks | Qami qami
 10. KAZAHSTAN: Alinur Hamzin i Beknur Žanibekulij | Ertegı älemı (Fairy world)
 11. ALBANIJA: Ana Đebrea | Stand by you
 12. UKRAJINA: Olena Usenko | Poluga
 13. FRANCUSKA: Enzo | Tic Tac
 14. AZERBEJDŽAN: Sona Azizova | One of those days
 15. HOLANDIJA: Ajana | Mata sugu aō ne
 16. ŠPANIJA: Levi Dijaz | Reír
 17. SRBIJA: Jovana i Dunja | Oči deteta
 18. SEVERNA MAKEDONIJA: grupa „Dajte muziku“ | Green forces
 19. PORTUGALIJA: Simao Oliveira | O rapaz

Kako izgleda glasanje?

Glasanje za najbolju dečju pesmu uključuje publiku i stručni žiri, kao i prošle godine. Publika je u mogućnosti da glasa isključivo onlajn, i to na zvaničnom veb-sajtu JuniorEurovision.tv. Onlajn-glasanje se odvija u dve runde: prva runda je počela u petak, 17. decembra, u 20 časova i trajaće do nedelje, 19. novembra, do 15.59 h (početka festivala). U tom periodu će glasači, pre glasanja, biti u obavezi da odgledaju trominutnu rekapitulaciju svih pesama, nakon čega će im biti ponuđeno da odgledaju jednominutni snimak učesnika sa proba i naravno glasaju za tri omiljene pesme.

Druga runda glasanja biće pokrenuta tokom šoua, nakon što svi takmičari izvedu svoje nastupe, i trajaće 15 minuta. Tako prikupljeni glasovi iz obe runde činiće 50% bodova, dok će drugu polovinu poena dodeliti žiri.

Ispred svake zemlje učesnice delegirano je pet članova žirija: troje muzičkih profesionalaca i dvoje dece.

Na dečjoj Evroviziji moguće je glasati i za sopstvenu državu. Dakle, svi mi iz Srbije možemo glasati za Jovanu i Dunju i njihovu pesmu Oči deteta. Međutim, forsirano glasanje nije moguće, jer je obavezno dodeliti svoj glas trima pesmama.

Količina bodova koju publika može da dodeli zasnovana je na količini bodova koje daju nacionalni žiriji. Ove godine žiri će dodeliti ukupno 1.102 boda (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12 bodova x 19 zemalja učesnica). Poeni publike određeni su procentom dobijenih onlajn-glasova. Na primer, ako je neka pesma dobila 20% glasova, onda dobija 20% dostupnih bodova — tačnije 20% od ukupnih 1.102 je 220 poena. Dakle, ta pesma će dobiti 220 poena od publike.

Dakle, sve što je potrebno jeste da rezervišete vikend 17—19. decembra za onlajn-glasanje, te pomognete našim predstavnicama da se što bolje plasiraju!

Dečja Evrovizija 2021 | Počelo je glasanje! Podržite Jovanu i Dunju!

Povratak starom načinu organizacije primerenom pandemiji

Nakon godinu dana pauze, festival se vraća u glomazne dvorane, i to ovaj put u velelepnu koncertnu dvoranu novije gradnje „La Seine Musicale“, a na velelepnoj sceni, konstruisanoj u duhu Pariza — punoj svetlosti i sa Ajfelovim tornjem kao centralnim obeležjem, u ulozi voditelja naći će se: Elodi Gosijen, Karla i Olivije Min.

O snimanju rezervnih nastupa se nije razmišljalo zbog povezanih troškova, kao ni o načinu na koji je dečji Evrosong prošle godine bio organizovan, već je urađeno sledeće — shodno još uvek trenutnim pandemijskim okolnostima, i tu je primenjeno pravilo u vezi sa ograničenim brojem gledalaca nalik na seniorsku Evroviziju u Roterdamu, a isto tako uvedeno je i pravilo da ko se razboli u toku proba, a ne ozdravi do 19. decembra, ostaće u konkurenciji sa snimkom zabeleženim na probi, a ukoliko kojim slučajem neko od takmičara nije uspeo da ozdravi pre puta u Pariz, ostao je u konkurenciji sa promotivnim spotom. Na svu sreću, svih 19 učesnika su živi i zdravi doputovali u Pariz.

Nakon godinu dana pauze, u svojstvu delegacije će putovati i prezenteri glasova žirija, koji će javno saopštavati samo ko je dobio 12 poena, a pre toga će poeni 1 — 8 i 10 biti prikazani na ekranu. Od poznatih lica sa ranijih dečjih Evrovizija, među prezenterima glasova nacionalnih žirija će se naći: Francuskinja Anželina (2018), Jermenka Karina Ignatjan (2019), Gruzinka Sandra Gadelija (2020), Holanđanin Mateu (2019) i Ukrajinac Oleksandr Balabanov (2020).

JESC2021 — Trophy
Trofej za pobednika dečje Evrovizije 2021.

Voditelji dečje Evrovizije

Voditelji programa će biti Elodi Gosijen, Olivije Min i petoplasirana sa dečje Evrovizije 2019. — Karla. Prvi put nakon 2005. program će simultano biti vođen na francuskom i engleskom kao zvaničnim jezicima Evropske radiodifuzne unije. Olivije će program voditi na engleskom, Elodi na francuskom, a Karla će se smenjivati između ta dva jezika.

Elodi Gosije je saopštavala glasove Francuske između 2016. i 2018. Ona je bivša Mis Francuske i Mis Evrope, a nastavila je da radi kao voditeljka, kolumnista i TV voditeljka.

Olivije Min je TV voditelj rođen u Belgiji, a najpoznatiji je kao voditelj TV šoua „Fort Boyard“. Između 1995. i 1997. bio je francuski komentator na Pesmi Evrovizije.

Nakon što je Karla na dečjem Evrosongu u Gljivicama 2019. zauzela 5. mesto s numerom Bim bom toi, nastavlila je da bude prisutna u evrovizijskom svetu i narednih godina. Tako je prošle godine bila jedan od komentatora prošlogodišnjeg dečjeg Evrosonga za Francusku, a ove godine je na seniorskom Evrosongu u Roterdamu saopštavala glasove francuskog žirija.

JESC 2021 — Presenters
Voditelji dečje Evrovizije 2021. — Elodi Gosijen, Karla i Olivije Min

Kakav nas šou očekuje?

Sudeći po komentarima, očekuje nas izuzetno jak takmičarski deo. Kao glavni favoriti za pobedu se izdvajaju: Poljska, Jermenija, Francuska, Španija i Severna Makedonija, a mišljenja oko naših devojčica Jovane i Dunje su izuzetno podeljena — jedni misle da je pesma pristojna, ali prevaziđena, a drugi da pesma idealno oslikava to što deca žele bar još neko vreme da budu to što jesu, za razliku od većine konkurenata, koji žele da što pre odrastu.

Kreativni koncept je uobličen u duhu Pariza, predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika, kao i zamišljanja. Budući da se 19. evrovizijsko takmičenje za decu održava u Parizu, u predbožićnoj i prednovogodišnjoj atmosferi, prilično kasnije u odnosu na sve prethodne godine — 19. decembra — izgleda da kreatorima logotipa i vizuelnog identita nije bilo teško da pronađu inspiraciju. Kako se iz naslovne slike može primetiti, centralni objekat može da predstavlja stilizaciju Ajfelovog tornja, simbola Pariza.

Osim toga, nečije oko će prepoznati i božićnu/novogodišnju jelku, dok oni malo pronicljiviji mogu da vide i raketu koja će mladim i talentovanim mališanima pomoći da izmaštaju i dosegnu zvezde, kao što je to svojevremeno opisivao Žil Vern u svojim delima ili kao što je to pošlo za rukom astronautu Tomasu Paskeu.

Na otvaranju će nastupiti članovi globalno poznatog di-džej dvojca „Ofenbach“, koji su u isto vreme uradili i muziku za ceremoniju svečanog otvaranja, na kojoj će prodefilovati svi učesnici. Nakon završetka takmičarskog programa, u revijalnom delu programa će nastupiti i prošlogodišnja pobednica Valentina, kao i vicešampionka ovogodišnje „velike“ Evrovizije u Roterdamu Barbara Pravi. Valentina će ponoviti izvođenje svoje pobedničke kompozicije J’imagine u specijalnoj, novogodišnjoj verziji, a Barbara Pravi će ponoviti izvođenje svoje takmičarske kompozcije Voilà. Treća tačka revijalnog dela programa dečjeg Evrosonga u Parizu biće numera Imagine, koju će zajedno izvesti svih 19 ovogodišnjih učesnika; sav prihod od strimovanja i pregleda navedene numere biće doniran UNICEF-u, čiji su trenutni ambasadori za Francusku upravo Valentina i Elodi Gosijen.

Direktan prenos Dečje pesme Evrovizije u nedelju, 19. decembra, u 16 časova, gledaoci mogu pratiti na Drugom programu RTS-a i kanalu RTS Svet uz komentare Tijane Lukić. Osim na TV ekranima, šou možete pratiti i na internetu, na sledećim linkovima:

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Napokon docekasmo i ovu Decju Evroviziju, nadam se da ubuduce se vise nece odrzavati ovako kasno. Puno srece nasim devojcicama.

 • Bravo, odlican tekst! Jedva cekam da pocne takmicenje. Ocekujem jedan sjajan show. Radujem se svim nastupima. I posebno mi je drago sto ce u revijalnom delu nastupiti Valentina i Barbara Pravi. A voditelje “poznavajuci” ih ne sumnjam da ce biti na visini zadatka! Zelim srecu svim ucesnicima a najvise nasim devojcicama Jovani i Dunji! Ne bih puno komentarisao ni nasu pesmu ni ostale kompozicije jer uostalom za par sati cemo sve saznati. Moja top lista (ne racunajuci Srbiju kako bi izbegao pristrasnost) je:

  01. Armenia
  02. Spain
  03. France
  04. North Macedonia
  05. Italy
  06. Albania
  07. Russia
  08. Ukraine
  09. Georgia
  10. Portugal
  11. Poland
  12. Azerbaijan
  13. Netherlands
  14. Kazakhstan
  15. Malta
  16. Bulgaria
  17. Ireland
  18. Germany

 • Pozdrav svima iz redakcije,odličan tekst.
  Gledaćemo sutra takmičenje.
  Imam dva pitanja samo:
  1.Koliko će trajati sutrašnji show tačno???
  2.Napisali ste da su 5 zemalja najveći favoriti,pa sam hteo pitati pošto za decu nema kladionice,na osnovu čega ste došli do zakljucka kojih bas 5 zemalja su favoriti?? Recimo,kao fan evrovzije ali i osoba koja je eto gledala vise top lista videla komentare,na primer nisam jos uvek nigde video da je Spanija tako izraziti favorit,prethodnih godina jeste,ali ove godine recimo ljudi cak pisu da ce Spanija ubedljivo zabeleziti najlosiji plasman da im je pesma prosek itd..za ostale 4 zemlje ste u pravu da se dopada ljudima,ali ja sam najvise video pored Jermenije da Rusiju svi stavljaju u favorite kao i Italiju,Poljsku najvise Poljaci vole recimo itd
  Španija ne da neće pobediti i biti u vrhu nego mozda prvi put ne budu ni medju 10,uglavnom ce Spanci glasati,cak mislim da ce i ziri ostati ravnodusan,oni su imali milion boljih pesama na decijem takmicenju,tacnije ovo im je najslbije pojavljivanje,takodje ni Makedonija nije veliki favorit.
  Jedino ako Spanija ima vise pregleda od Rusije(sto nije slucaj) pa je svrstavana u favorite velike zbog lajkova i pregleda,ali evo posto nema kladionica akose vodite top listama,ne secam se da je Spanija negde lider ili medju prvima na necijoj top listi niti u komentarima da ljudi pisu recimo: Spanija pobedjuje,veliki je favorit itd itd