Dečja Evrovizija 2022

Dečja pesma Evrovizije 2022. u Jermeniji

Jermenija će biti domaćin 20. Dečje pesme Evrovizije, sledeći pobedu svoje predstavnice Malene u Parizu, saopštili su Evropska radidifuzna unija EBU i javni medijski emiter AMPTV.

Na 19. Evrosongu za decu, koji se održao u Parizu 19. decembru, Jermenija je ostvarila svoju drugu evrovizijsku pobedu, a akter ovog trijumfa bila je četrnaestogodišnja Malena Foks s numerom Qami qami. Iako je ova pesma kod žirija bila na 3. mestu, onlajn-glasovi publike smestili su je na 1. mesto, što joj je u ukupnom zbiru doneo trofej ovogodišnje dečje Evrovizije.

Poslednji put kad pobednik nije bio domaćin takmičenja sledeće godine bio je 2018. godine. U Tbilisiju je 2017. pobedila Ruskinja Polina Bogusevič, ali je dečji Evrosong 2018. organizovan u Minsku, u Belorusiji.

Iako prema važećem pravilniku pobeda ne garantuje i domaćinstvo na sledećem takmičenju, svedoci smo da je poslednjih godina praksa na dečjoj Evroviziji da se pobedniku pruža „pravo prečeg“, pa je tako redovan slučaj da pobednička zemlja ima interes da organizuje naredno nadmetanje.

Jermenski emiter će, ako ponovo ne bude povlačenja mimo svih rokova, što je njihova česta praksa, organizovati evrovizijski događaj prvi put posle 2011. godine, kada se Evrovizija za decu održala u Jerevanu.

Hovanes Movsisjan, generalni direktor jermenske javne televizije, izjavio je:

„Od prvog dana kada smo objavili ’Qami qami’ verovali smo u Maleninu pobedu i radovali smo se što ćemo biti domaćini ovog velikog događaja. Jermeni su veoma uzbuđeni zbog našeg povratka u evrovizijsku porodicu, a još više su oduševljeni što će biti domaćini ovog spektakularnog događaja sledeće godine. Dobro došli u Jermeniju!“

Protokolarno i kurtoazno, izvršni supervizor EBU Martin Esterdal i generalni direktor EBU Noel Kiran, izrazili su zadovoljstvo što će sarađivati s čelnicima AMPTV, istovremeno čestitajući Maleni na pobedi i izražavajući nadu da će jubilarno 20. evrovizijsko takmičenje za decu biti spektakularno.

Mesto i datum održavanja budućeg dečjeg Evrosonga biće saopšteni naknadno.

Oznake

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • E sad kad jos i Srbija odustane jer negde sam procitao da je Jerevan nezgodan za put…

  • Povlačenje Azerbejdžana zagarantovano. Pomalo mi je žao, jer su se ove godine zaista potrudili i dobili visok plasman. Mada, ne iznenađuje me, i ranije su imali isprekidana učešća.