Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Crnogorskog predstavnika saznajemo 4. januara

U centru pažnje našeg prvog „evrovizijskog potpurija“ u 2022. godini nalaze se Crnogorci, dok su mesto našle i vesti iz San Marina, Litvanije, Albanije i sa Kipra.

U našem izdvojenom tekstu možete čitati sve o prvoj dodeli „Evrovizijskih nagrada“.

Evrovizijske nagrade 2021: Ko su prvi dobitnici?

🇲🇪 Crnogorskog predstavnika saznajemo 4. januara

Poslednjeg dana 2021. godine, Radio-televizija Crne Gore objavila je da će 4. januara u Jutarnjem programu Prvog programa Televizije Crne Gore gostovati predsedavajuća iz redova desetočlane selekcione komisije Stana Šalgo, koja će obznaniti za koga se žiri odlučio kada je u pitanju odluka o crnogorskom evrovizijskom predstavniku. Na konkurs je dospelo 30 prijava, od čega su 24 bile potpuno validne i uvrštene u uži izbor. Odluka o predstavniku je pala, a od 1. do 3. januara je RTCG na svojim profilima na društvenim mrežama davao tragove o novom evrovizijskom adutu.

Tako je prvog januara objavljena slika budućeg crnogorskog evrovizijskog predstavnika iz perioda kada je bio šestomesečna beba, uz opis da mu je od malena bila želja da nastupi na Evroviziji. Drugi trag je bila činjenica da se ranije takmičio na Monteviziji, a treći trag se odnosi na činjenicu da će Crnogorci u Torino poslati ženskog izvođača kojem će to biti prvo, a možda i drugo evrovizijsko pojavljivanje.

Na osnovu datih tragova, na društvenim mrežama se vodi polemika o tome da će danas zaboravljena pevačica Vladana Vučinić vratiti Crnu Goru na evrovizijsku scenu. To uopšte ne bi bilo iznenađenje jer portal Analitika.me je došao u posed informacije da je dotična odnedavno zaposlena na RTCG kao bliska saradnica sadašnjeg generalnog direktora ove državne radio-televizije Borisa Raonića, s kojim je pre sarađivala u NVO „Građanska alijansa“. Stavke da će Crnogorci poslati prvi put nakon 2009. na Evrosong poslati ženskog solistu su potvrđene, ostaje nam još da sačekamo da li će 4. januara biti ozvaničeno prvo učešće Vladane Vučinić, ili će se možda Andrea Demirović vratiti na evrovizijsku scenu, uzimajući u obzir opis dat na poslednjoj slici „da će budućoj predstavnici to biti prvo, a možda i drugo evrovizijsko pojavljivanje“.

🇦🇱 Ronelja Hajati započela pripreme za Evroviziju

Albanska predstavnica Ronelja Hajati, nedelju dana nakon veličanstvene pobede na jubilarnom, 60. „Festivalu pesama“, započela je pripreme za put u Torino, i otkrila je svoje planove u vezi dorade svoje pobedničke pesme Sekret.

Naime, želja joj je da finalnu verziju u saradnji sa holandskim muzičkim producentom baziranim u Londonu Diztortionom, poznatom po radu sa Šakirom, Ritom Orom i Davidom Getom. Otkrila je i da su njeni planovi da evrovizijsku verziju naizmenično otpeva i na engleskom i na albanskom, kao i da stih „1, 2, 3, ta marrsha“ zadrži na albanskom.

🇸🇲 Sanmarinežani kompletirali žiri

Sanmarinežanski emiter SMRTV objavio je kompletnu listu članova žirija nacionalnog izbora Una voce per San Marino, koji će odrediti devet najboljih učesnika u kategoriji „Zvezde u nastajanju“. U žiriju će se naći: menadžer Mauricio Raimo, kompozitor Nabuk, producent Mimo Paganeli, pevačica Roberta Fakani, kompozitor Emilio Munda, muzičar Roberto Kosta i britanski inženjer zvuka Stiv Lajon.

Tokom februara će kroz neutvrđen broj polufinalnih emisija i finale biti selektovano devet najboljih koji će praviti društvo devetoro odabranih izvođača koji će obezbediti direktan plasman u finalnu emisiju 19. februara. Tri najbolje selektovana izvođača iz kategorije „Zvezde u nastajanju“ će dobiti i vredne novčane nagrade od 1.000, 3.000 i 7.000 evra.

🇨🇾 Evangelija podnela pesme kiparskoj delegaciji

Jedan od viđenih putnika za Torino, grčko-američka pevačica Evangelija Psarakis, nakon što je odbijena na konkursu za grčkog predstavnika, odlučila je da sve svoje resurse usmeri na Kipar. Na društvenim mrežama je objavila da su ona i njena diskografska kuća Panik Records podneli svoje predloge kiparskoj delegaciji, te da očekuje odgovor kiparskog emitera CyBC i da trenutno preduzima stvari iz dana u dan, šta god da se dešava.

No, za sada Kiprani ćute po pitanju planova za Torino.

🇱🇹 Objavljeni prezenteri litvanskog izbora

Litvanski emiter LRT objavio je da će nacionalni izbor Pabandom iš naujo voditi poznata TV lica Giedrijus Masalkis, Jeva Stasijulevičijute i Ričardas Jonaitis. Emisija počinje da se emituje 8. januara, kada je na programu prvo od tri četvrtfinalna izdanja, i prikazivaće se svake subote do 12. februara, kada će biti emitovana finalna emisija.

🇸🇪 🇷🇸 Lorin već 10. godinu zaredom na čelu godišnje top-liste ESC TOP 250, Nevena Božović na 11. mestu

Internet radio-stanica ESC Radio i portal Songfestival.be su, kao i svakog 31. decembra, organizovali doček Nove godine sa 250 najboljih evrovizijskih pesama koje su izglasali čitaoci portala Songfestival.be. Već desetu godinu zaredom, sa čela ne silazi evrovizijska pobednica iz 2012, Šveđanka Loren s numerom Euphoria, dok su 2. mesto zauzeli aktuelni pobednici, članovi italijanskog rok-kvarteta „Måneskin“ s numerom Zitti e buoni. Sledećih osam pozicija su zauzeli:

3. mesto: grupa „Go_A“ | Buka (Ukrajina 2021)

4. mesto: Dankan Lorens | Arcade (Holandija 2019)

5. mesto: Barbara Pravi | Voilà (Francuska 2021)

6. mesto: Eleni Fureira | Fuego (Kipar 2018)

7. mesto: trio KEiiNO | Spirit in the sky (Norveška 2019)

8. mesto: Mahmud | Soldi (Italija 2019)

9. mesto: Bet | Dime (Španija 2003)

10. mesto: Đon Tirs | Tout l’univers (Švajcarska 2021)

Najbolje plasirana od nekadašnjih srpskih evrovizijskih predstavnika je bila Nevena Božović sa svojom takmičarskom pesmom Kruna iz 2019. godine — sa prošlogodišnje 70. skočila je na izuzetnu 11. poziciju. Marija Šerifović se sa svojom Molitvom našla na 22. poziciji, a ostali pozicionirani nekadašnji srpski evrovizijski predstavnici na godišnjoj listi 250 odabranih evrovizijskih predstavnika su:

  • Željko Joksimović | Lane moje (Srbija i Crna Gora 2004) — 34. mesto;
  • trio „Hurricane“ | Loco loco (2021) — 37. mesto;
  • trio „Moje 3“ | Ljubav je svuda (2013) — 88. mesto;
  • Željko Joksimović | Nije ljubav stvar (2012) — 98. mesto;
  • Jelena Tomašević | Oro (2008) — 103. mesto;
  • Tijana Bogićević | In too deep (2017) — 107. mesto;
  • Nina | Čaroban (2011) — 202. mesto.

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Radujem se našem povratku. Radujem se i tome što nas konačno posle toliko vremena predstavlja jedna dama. RTCG je na simpatičan način odlučio da predstavi ko je u pitanju, međutim sad sam već pomalo zbunjen. U prethodna dva dana se najviše tipovalo na Vladanu, a na osnovu siluete su se javile sumnje da bi to mogla biti i Andrea. Iskreno, bolje bi bilo da je Andrea, jer se na Twitteru već podigla havarija oko Vladane i toga šta stoji iza izbora osobe koja se posle 11 godina vraća muzici, a u međuvremenu je bila bliska saradnica sadašnjeg direktora Javnog servisa, obavljala neka zaduženja u državnim organima uz ljude koji sada pripadaju vladajućim partijama. Mislim da je Crnoj Gori bila potrebna još koja godina pauze zbog aktuelne političke situacije, ali ne mogu reći da mi nije drago da ponovo vidim Crnu Goru na najvećoj muzičkoj smotri. Vidjećemo ujutru, nek’ nam je sa srećom, jedva čekam i prve novosti iz Srbije o predstojećem festivalu.