Zanimljivosti

Evrovizijske nagrade 2021: Ko su prvi dobitnici?

Na prvoj dodeli „Evrovizijskih nagrada“, koje su se odnosile na prethodno takmičenje u Roterdamu, naše predstavnice, članice trija „Hurricane“, trijumfovale su u kategoriji za najbolje stilizovane frizure, i zauzele su 2. mesto u kategoriji za najbolju koreografiju.

U nameri da Evroviziju približe i onima koji nisu njeni ljubitelji, Evropska radiodifuzna unija je na oficijelnom Instagram profilu tokom 29. i 30. decembra organizovala glasanje za prve „Evrovizijske nagrade“ (Eurovision Awards) namenjene onima koji su prošli kroz prethodno nadmetanje u Roterdamu. Konačni rezultati su bili objavljeni 31. decembra.

Tako su posetioci imali prilike da glasaju za najbolje u sledećim kategorijama:

 • najinovativniji nastup,
 • najbolji vokal,
 • najbolji rekvizit,
 • najbolji takmičar koji se nije plasirao u finale,
 • najbolji prezenter glasova,
 • najbolje stilizovani takmičari,
 • najbolje stilizovane frizure,
 • najbolja koreografija,
 • najbolji oficijalni spot i,
 • najbolji momenat prethodnog takmičenja u Roterdamu.

U kategoriji „najinovativniji nastup“ trijumf su odneli ukrajinski predstavnici, članovi grupe „Go_A“, dok je 2. mesto zauzela Francuskinja Barbara Pravi. Ostali nominovani su bili: Kipranka Elena Cagrinu, Švajcarac Đon Tirs i Grkinja Stefanija.

Za najboljeg vokala Evrovizije, posetioci Instagrama su izglasali Švajcarca Đona Tirsa, dok je 2. poziciju zauzela Izraelka Eden Alen. Ostali nominovani su bili: Destini sa Malte, Albanka Andželja Peristeri, kao i glavni vokal portugalske grupe „The Black Mamba“ Tatanka.

Titulom za najbolji rekvizit zadovoljila se Ruskinja Maniža zbog svoje haljine, dok je 2. mesto zauzeo Islanđanin Dadi Frejr zbog kružnog klavira. Ostali nominovani su bili: Španac Blas Kanto (mesec), Britanac Džejms Njuman (trube) i Sanmarinežanka Senit (zbog glavne haljine).

Pobedu u kategoriji „Najbolji nekvalifikovani izvođač za finale“ ponela je Hrvatica Albina, dok su 2. mesto zauzeli simpatični članovi danskog dueta „Fyr & Flamme“. Ostali nominovani su bili: Rafal Bžozovski (Poljska), Montejn (Australija) i Beni Kristo (Češka).

Za najboljeg prezentera glasova izglasan je islandski glumac Hanes Ouli Augustson prerušen u Olafa Jouhansona iz Netfliksovog hit-filma Eurovision Song Contest: The story of fire saga (lik koji je neprestano zahtevao da glavni akteri pevaju pesmu Ja ja ding dong); 2. mesto je zauzeo Moldavac Epic Sax Guy (učestvovao 2010. i 2017. kao član grupe „Sunstroke Project“), dok su ostali nominovani bili: Australijanac Džoel Krisi, Nemica Barbara Šeneberger, kao i legenda švedskog šlagera i nekadašnja evrovizijska pobednica Karola (takmičila se 1983, 1991. i 2006).

Za najbolje odevene takmičare izglasani su članovi italijanske grupe „Måneskin“, dok je 2. mesto zauzeo Norvežanin Tiks. Ostali nominovani su bili: članovi ukrajinske grupe „Go_A“, Islanđanin Dadi Frejr i Šveđanin Tuse.

Posredstvom jednog od sponzora nadmetanja, fabrike za proizvodnju raznih preparata za negovanje kose „Morocanoil“, posetioci Instagrama su imali prilike i da glasaju za najbolje negovanu kosu. U toj kategoriji trijumfovale su naše „Uraganke“, dok se Izraelka Eden Alen morala zadovoljiti 2. pozicijom. Ostali nominovani su bili: Španac Blas Kanto, Holanđanin Žangu Makroj i Kipranka Elena Cagrinu.

Pošto su „Uraganke“ zasluženo osvojile priznanje za najbolje negovane frizure, u narednom slučaju im je izmakla nagrada za najbolju koreografiju, jer su se u toj kategoriji našle iza pobednika u ovoj kategoriji, litvanskog trija „The Roop“. Ostali nominovani su bili: Kipranka Elena Cagrinu, Islanđanin Dadi Frejr, kao i Maltežanka Destini.

U kategoriji za najbolji oficijelni spot još jedan trijumf su ostvarili članovi italijanske grupe „Måneskin“, dok je 2. mesto zauzeo Islanđanin Dadi Frejr. Ostali nominovani su bili: Moldavka Natalija Gordijenko, ukrajinska grupa „Go_A“, kao i Nemac Jendrik.

Za „momenat godine“ posetioci Instagrama su izglasali trenutak kada je saopšteno da predstavnici Holandije, Španije, Ujedinjenog Kraljevstva i Nemačke nisu dobili ni bod od gledalaca, dok je 2. mesto zauzela izjava Italijana Damjana Davida, glavnog vokala grupe „Måneskin“ — Rock’n’roll never dies! (Rokenrol ne umire nikad). Ostali najupečatljiviji nominovani momenti su bili: saopštenje da će islandski predstavnici ostati u trci za pobednika, pojava Flo Rajde pri Senitinom nastupu, kao i trenutak kada je jedini bez ijednog osvojenog boda, Britanac Džejms Njuman, proslavio šampanjcem svoju zabeleženu poziciju.

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Iskreno, ponosan sam na Uraganke!
  Smatram da su više zaslužile nagradu za najbolju koreografiju,jer svi znaju da su imale milion puta bolju o Litvanaca,ali dobro…Zadovaljan sam nagradom za najbolju frizuru,zasluženo. Svakako,iza nas je godina u kojoj trebamo biti ponosni na Hurricane. Bravo devojke!