Balkan, Balkan! Evrovizija 2022

Crna Gora 2022 | Vladana Vučinić je putnica za Torino

Dvanaesta predstavnica Crne Gore na Pesmi Evrovizije biće Vladana Vučinić, objavila je Radio-televizija Crne Gore tokom jutarnjih časova na društvenim mrežama i u Jutarnjem programu na Prvom programu TVCG.

Radio-televizija Crne Gore je prvi put nakon 2017. sprovela kompletnu internu selekciju odabira idealne pesme i izvođača. Na konkurs je stiglo 30 prijava, od čega su 24 bile potpuno validne i uvrštene u uži izbor. O idealnom predstavniku i pesmi odluku je donosila desetočlana selekciona komisija u sastavu:

 • Stana Šalgo – šef žirija, muzički urednik Radija Crne Gore,
 • Branka Banović – muzički urednik Televizije Crne Gore,
 • Danijel Alibabić – predsednik udruženja estradnih umetnika Crne Gore i predstavnik Srbije i Crne Gore na Evrosongu 2005. u svojstvu člana grupe „No Name“,
 • Bojana Nenezić – savetnik za muzičku kulturu u Zavodu za školstvo,
 • Zoja Đurović – profesorka u Muzičkoj školi „Vasa Pavić“,
 • Dražen Bauković – urednik u zabavnom programu TVCG,
 • Nina Žižić – predstavnica Crne Gore na Evrosongu 2013,
 • Gojko Berkuljan – direktor i glavni producent RTCG,
 • Ilmira Lika – urednik i direktor TV Teuta,
 • Đorđije Kustudić – marketing menadžer RTCG.

Idealna pesma i predstavnik vrednovali su se po sledećim kriterijumima:

 • pesma — 50 poena,
 • tekst — 30 poena,
 • produkcioni potencijal — 20 poena.

Sve ove kriterijume zadovoljila je upravo Vladana Vučinić, koja je za predstavnicu bila najavljena na veoma originalan način između 1. i 3. januara na društvenim mrežama — najpre je objavljena njena fotka kada je bila šestomesečna beba, potom je objavljena činjenica da se ranijih godina takmičila na Monteviziji, i na kraju — objavljeno je da će predstavnik prvi put nakon 2009. biti ženski solista; sveukupno, ona će biti šesti ženski izvođač koji će ići za Crnu Goru na Evrosong.

Vladanina takmičarska kompozicija biće objavljena u nekoj od narednih sedmica.

Ko je Vladana Vučinić?

Vladana je rođena u Podgorici 1986. godine i odrasla je usavršavajući svoj talenat za pevanje, pod uticajem majčinog interesovanja za muziku. Deo svog detinjstva je provela u Skoplju, odakle su joj dolazili baba i deda sa majčine strane. Tokom osnovne i srednje škole studirala je muzičku teoriju, klavir i pevanje u podgoričkoj muzičkoj školi „Vasa Pavić“. Može da se podiči i diplomom novinarstva na Fakultetu političkih nauka crnogorskog univerziteta.

Svoj muzički debi Vladana je imala 2003. na televizijskom takmičenju „Intro Karaoke“, a nakon toga se takmičila na festivalu „Pjesma Mediterana“ u Budvi s numerom Ostaćeš mi vječna ljubav.

Napomenuto je da i ranijih godina pokušavala da se domogne Evrovizije preko učešća na Monteviziji. Prvi takav pokušaj imala je s numerom Samo moj, nikad njen 2005. godine, i tada je u konkurenciji od 24 izvođača zauzela 18. mesto, ne plasiravši se na kontroverzno finalno nadmetanje Evrop(j)esma.

Ponovo se takmičila na istom festivalu 2006. izvevši numeru Željna u duetu sa Bojanom Nenezić, i tamo je učešće završila kao 11. u konkurenciji od 20 kandidata, a na finalnom nadmetanju Evrop(j)esma je učešće završila kao 15. u konkurenciji od 24 finalista.

Godine 2010. u digitalnom obliku je izbacila debitanski album s numerama na engleskom „Sinner city“, a spot za istoimenu pesmu, koja je i njen najveći hit, postao je prvi video nekog crnogorskog izvođača koji se vrteo na pokojnom kablovskom kanalu MTV Adria.

U zvaničnoj prezentaciji na društvenim mrežama, Vladana je imenovanje za crnogorsku predstavnicu opisala sledećim rečima:

Znam da je život u crno-belim tasterima, a svaki dan je sasvim nova pesma — zato je zanimljiva. Šta znači boriti se za život shvatamo tek kada počne da boli, i kada je lek jedina misija. Ovo je moja pesma, moj lek za Evropu i moj svet.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Montevizija (@escmontenegro)

Oznake

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Nešto mi se javlja da se Crna Gora nije morala vraćati. Od toliko mlađih i atraktivnijih izvođača…. Poslušao sam joj par stvari, sve su neviđeno dosadne. Ako pesma bude u tom duhu ponovo će komšije završiti na polufinalnom začelju tabele.

 • Nek je sa srećom!
  Drago mi je što Vladana stvara i izvodi pesme koje su tematski deo nje,a Dimitrov je ozbiljan čovek koji zna šta radi pa ćemo videti i čuti nadam se pesmu!

 • Dok ne čujemo pjesmu, biće blagih potresa zbog toga što je izabrana pored kontakata koje ima u televiziji. Neki obožavaoci su tražili da ove godine čuju čuvenu “Balkan ballad”, mislim da će je upravo i dobiti. Pjesma je nastala kao posljedica Vladaninog nedavnog gubitka majke, a u stvaranju pomogao joj je čovjek sa dugogodišnjim evrovizijskim stažom i ugledom, Darko Dimitrov. Sve to zvuči obećavajuće, ali sam nestrpljiv da čujem pjesmu.