Balkan, Balkan! Evrovizija 2022

Crna Gora 2022 | „Breathe (Unforgivable)“ je naziv Vladanine pesme

Crna Gora je zanimljiva evrovizijskim medijima ovih dana, ne samo jer se vraća na takmičenje nakon kraće pauze već zato što je vrlo nedavno interno izabrana ovogodišnja predstavnica — Vladana Vučinić.

Stoga je danas održana zvanična pres-konferencijam na kojoj smo pokušali da zadovoljimo radoznalost i otkrijemo što više detalja u vezi sa učešćem Crne Gore na Evroviziji 2022, na koju su bili pozvani i članovi naše redakcije.

Glavne teme konferencije bile su, naravno, Vladana i predstavnička pesma. Na konferenciji je bio prisutan i Darko Dimitrov, koautor pesme zajedno sa Vladanom, koju će uživo izvoditi u Torinu. Ovo je njegovo 12. učešće na Evroviziji, a neki od nama najpoznatijih njegovih radova su Proud, Kruna i naravno — Loco loco.

Ono što nas najviše svakako zanima je tip pesme koji moćemo očekivati, a Vladana ju je opisala na sledeći način:

„Pesma će biti u osnovi pop, baladična, imaće filmski momenat, takozvani ’build-up’, i biće nadasve jedna himnična balada. Naziv pesme biće ’Breathe (Unforgivable)’, i biće dostupna javnosti krajem februara. U planu je prezentacija sa propratnim video-spotom koji bi kompletirao toplju ljudsku priču koju pesma nariče“, navela je Vladana.

Za pesmu dodaje još da je pretežno tužnog karaktera, ali da ima poruku i potencijal da utiče na mase, a tri reči kojima bi je opisala su: emotivna, moćna i melanholična (pesma). Potvrđeno je da će biti izvedena kompletno na engleskom jeziku.

Što se tiče koncepta za video i nastup na samoj Evroviziji, čini se da tu ima još mesta za razmišljanje. Iako nije otkriveno previše, Vladana je izjavila da definitivno na nastupu sebe vidi samo na sceni u nekom avangardnom odevnom izboru, neki elementi iz video-spota verovatno će biti preneseni i na nastup, a vrlo je moguće da će na sceni biti prisutan i neki instrument.

Kako je tačno došlo do saradnje Vladane i Darka takođe je bila tema o kojoj se govorilo. Naime, bez pominjanja detalja, Vladana je otkrila da je imala težak period prošle godine i da ju je to nadahnulo da posle skoro 10 godina pauze napiše pesmu — i muziku i tekst — potpuno spontano, jedne noći, i da je to samo izašlo iz nje „u jednom dahu“. Darko, koji je planirao da napravi pauzu od Evrovizije ove godine, nakon što je čuo i video njen rad, odlučio je da se ipak involvira, budući da smatra da želi da upotpuni ovu muzičku kreaciju, a Evrovizija mu evidentno nije strana. Inače Vladana je polu-Makedonka kako navodi, te saradnja baš sa Darkom ima savršenog smisla iz njenog ugla.

Vladana tvrdi da je jako uzbuđena i još u euforiji oko svega, jer se sve izdešavalo nekako brzo i spontano. Tvrdi da je fan Evrovizije, i da mnogo voli pobedničke pesme, ali najdraža joj je od Tota Kotunja iz 1990 — Insieme: 1992. Pomenuto je da je jedno vreme vodila i sopstveni onlajn modni blog, koji je za nju bio spoj profesije (prim. aut. završila je studije novinarstva) i interesovanja, te je odatle i najavila da će se potruditi da na nastupu nosi nešto nesvakidašnje, ali u skladu sa tematikom pesme i nastupa.

Što se očekivanja tiče, ni ona ni Darko uopšte ne razmišljaju o pobedi i kaže da joj je najveći cilj da sve što nam sprema bude izvedeno na najbolji mogući način, jer je Evrovizija ogroman auditorijum i time idealna platforma da predstavi sebe i svoje talente.

Pomenuto je da je budžet RTCG nešto manji ove godine nego inače, ali se očekuje i učešće sponzora, kao i proširenje delegacijskog tima, pa je još rano govoriti o promocijama dok se ove stvari ne kompletiraju i pesma ne bude objavljena.

Oznake