ESC-potpourri

Osam finalista u Litvaniji. Francuzi traže finaliste

Dok mi uživamo u praznicima, razne nacionalne televizije završavaju poslednje pripreme pred odabir evrovizijskih predstavnika svojih zemalja. Tako vam sada donosimo nekoliko zanimljivih novosti iz različitih krajeva Evrope.

🇱🇹 Litvansko finale sa osam kandidata

Prvo kvalifikaciono veče litvanskog izbora Pabandom iš naujo na programu je u subotu 8. januara. Inače, kroz tri kvalifikacione večeri predstaviće se svih 36 kandidata. Emisije će biti snimane uživo, ali će sami nastupi takmičara biti snimani unapred. Na rezultate će podjednako uticati i žiri i publika. Iz svake od tri kvalifikacione emisije šestoro najuspešnijih plasiraće se u polufinale.

Od tih 18 kompozicija biće sastavljena lista učesnika dva predviđena polufinala. U finale će se plasirati po četiri najuspešnije kompozicije, što znači da će se u finalu za titulu predstavnika Litvanije takmičiti osam učesnika. Finale je na programu 12. februara.

Prvi put na ovom takmičenju glasovi žirija neće biti saopštavani pre kraja glasanja publike kako žiri ne bi imao uticaja na publiku. Sav prihod od glasova publike biće uložen u evrovizijski nastup pobednika takmičenja.

Ranije je najavljeno da je LRT podelio na ravne časti sumu od 54.000 evra svim učesnicima takmičenja, kako bi imali što bolje nastupe.

🇫🇷 Francuzi krenuli u potragu za finalistima

Audicije za učesnike francuskog nacionalnog takmičenja Eurovision France: C’est vous qui decidez su u toku. Naime, audicije se trenutno održavaju u Teatru „Apolo“ u Parizu, baš kao i prethodne godine. Datum samog takmičenja još nije poznat, ali je poznato da će se za titulu predstavnika Francuske na Evroviziji nadmetati 12 takmičara.

🇸🇪 Melodifestivalen uz komentare i na engleskom

Već je poznato gotovo sve o predstojećem Melodifestivalenu tako da se čeka samo početak ovog verovatno najgledanijeg nacionalnog takmičenja. Ono što je novi podatak jeste da će gledaoci moći da prate ovo takmičenje i na engleskom jeziku, ali još nije poznato da li će u pitanju biti uživo komentarisanje ili tekstualni prevod.

Ovo je druga godina zaredom da će gledaoci ovaj švedski festival moći da prate na engleskom jeziku.

🇮🇹 Sanremo uz redukovan broj gledalaca

Alberto Bjankjeri, gradonačelnik Sanrema, potvrdio je glasine da će biti smanjen broj gledalaca u publici na predstojećem festivalu u ovom gradu. Govoreći za tamošnje medije, rekao je da se u Teatru „Ariston“ svakako neće nalaziti pun kapacitet publike, ali da će biti publike, a sve zavisi od situacije sa virusom korona. Takođe, izjavio je da do pre tri meseca niko nije mogao da pretpostavi da će biti ikakve publike, ali da je broj zaraženih i dalje veoma visok.

🇵🇱 Kristijan Ohman potvrdio konkurisanje za poljskog predstavnika

Jedno od imena za koje se pretpostavlja da bi moglo da predstavljaju Poljsku na predstojećoj Evroviziji u Torinu Kristijan Ohman potvrdio je da se prijavio na konkurs za poljskog evrovizijskog predstavnika. Kristijan je jedan od popularnijih poljskih izvođača, a slavu je stekao pobedom u 11. sezoni muzičkog takmičenja The Voice.

Inače, ovogodišnjeg predstavnika Poljske odabraće žiri internim putem kroz dve faze selekcije. Konačna odluka o predstavniku Poljske biće doneta 15. januara.