ESC-potpourri

Ukrajinci do sada primili 120 prijava

U novom „evrovizijskom potpuriju“ donosimo vam vesti iz Ukrajine, Finske i Italije.

🇺🇦 Ukrajinci do sada primili 120 radova

Ukrajinski emiter NSTU objavio je da je na konkurs za evrovizijskog predstavnika, dan pre njegovog zaključenja, stiglo 120 prijava, koje su, pored pevača iz Ukrajine, poslali i izvođači iz Jermenije, Mađarske i Nemačke, kao i bivši učesnici šou-programa X Factor i The Voice, i nekadašnji učesnici dečje Evrovizije. Lista učesnika koji će proći kroz neutvrđen broj polufinalnih epizoda i finalnu epizodu biće obznanjena 24. januara.

Postoje i glasine o tome ko će učestvovati na nacionalnom izboru Izbor 2022. Ukrajinska juniorska evrovizijska predstavnica iz 2019. Sofija Ivanjko je potvrdila da je poslala prijavu. Isto tako, javni emiter NSTU poziva i određen broj izvođača da se nadmeću, u slučaju da od ranije imaju neku pesmu „u šteku“. Tako je učešće bilo nuđeno i ukrajinskoj juniorskoj evrovizijskoj predstavnici iz 2015. Ani Trinčer, ali je navodno odbila.

🇫🇮 Objavljeni tragovi pet od sedam finskih finalista

Finski emiter YLE objavio je tragove pet od sedam finalista nacionalnog izbora Uuden musiikin kilpailu, čija će kompletna lista biti objavljena 12. januara u 12.00 časova po našem vremenu (13.00 po lokalnom).

Tako se iz liste finalista naziru sledeći tragovi o učesnicima:

  • Finalista br. 1 | ima preko 10 miliona strimova na Spotifaju, nominaciju za finskog „Gremija“, a najpoznatija pesma mu je Peto on irti;
  • Finalista br. 2 | di-džej/producent koji je ponudio pesmu za ples, sarađivao je sa brojnim poznatim imenima iz pop-dens sfere, ličnost mu je živahna, ali deluje bezobrazno;
  • Finalista br. 3 | iskusan umetnik, održao je brojne koncerte širom Evrope, može da se podiči priznanjima za zlatni i platinasti tiraž u svojoj diskografiji;
  • Finalista br. 4 | on je muzički producent koji je svoju muziku plasirao kao ulični muzičar, a svoju popularnost je nadogradio i pravljenjem muzike za reklamne blokove;
  • Finalista br. 5 | On ima preko 10 miliona strimova i takmičiće se s numerom koju je snimio u saradnji sa velikim umetnikom iz inostranstva.

🇮🇹 Objavljena lokacija žreba za polufinalna nadmetanja

Italijanski dnevni list La Stampa objavio je informaciju da će žreb za polufinalna nadmetanja 25. januara biti održan u staroj torinskoj građevini Palazzo Madama, kao i da će ceremoniji prisustvovati 100 ljudi.

Palazzo Madama je bilo sedište prvog Senata Kraljevine Italije 1864. godine. Od 1997, ovaj objekat se nalazi pod svetskom zaštitom UNESCO-a i sedište je Gradskog muzeja antičke umetnosti.

Gradonačelnik Torina će 10. januara održati sastanak po pitanju priprema za 66. Evrosong, što uključuje prilagođavanje organizacije trenutnoj situaciji sa kovidom-19.