Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Finci i Irci nastavili sa objavljivanjem pesama

Novosti o nacionalnim izborima ne manjka, pa je tako potvrđeno da Nemci definitivno ove godine imaju nacionalno takmičenje. Slovenci završavaju sa delom selekcije za mlade talente, dok Finci i Irci polako otkrivaju svoje kandidate.

Nije zgoreg pomenuti i da nam se žreb za polufinala bliži.

🇸🇮 Slovenci objavili delove studijskih verzija pesama sa festivala EMA Freš

RTVSLO je objavila delove studijskih verzija pesama koje se takmiče u šou EMA Freš. Kao što je ranije najavljeno, takmičenje EMA Freš će biti organizovano u okviru jedne finalne večeri 28. januara, a četvoro najboljih će biti učesnici ovogodišnjeg takmičenja EMA. Voditelji programa biće Eva Boto (slovenačka evrovizijska predstavnica iz 2012), Melani Mekicar i Arne Međedović. Od četvoro kandidata koje će proći na glavno takmičenje EMA, žiri i gledaoci će selektovati po dva kandidata. U finalu ovog takmičenja nadmeću se:

 1. Mia Vučković | Telenovela
 2. duo „De Liri“ | Obstajam
 3. Jon Vitezič | Jesus style
 4. Ina | Moj dopamin
 5. Marijan Novak i Špela Velikanje | I am so in love
 6. Stela Sofija | Tu in zdaj
 7. Leja Lean | Naked
 8. Nika S. | Počakaj me
 9. Katja Kos | Deadly flower
 10. Jaka Hliš | Svoje sreče krojač
 11. Anja Vodošek | Maniac
 12. Ema | Moja sreča
 13. grupa LPS | Disko
 14. duet „Luma“ | All in

Sve isečke priloženih pesama možete poslušati na oficijelnoj Instagram stranici @emaevrovizija.

🇮🇪 Dženet Grogan i Bruk nove učesnice irskog finala

Kao što je već ranije najavljeno, počelo je objavljivanje potencijalnih irskih evrovizijskih pesama. Ovog puta na redu je bilo otkrivanje trećeg potencijalnog irskog predstavnika, a to je Dženet Grogan sa numerom Ashes of yesterday. Dženet je već imala evrovizijsko iskustvo kao prateći vokal irskim predstavnicima 2016. i 2018. godine. Potom je usledilo i otkrivanje četvrtog kandidata, doduše nešto pre vremena, a u pitanju je Bruk sa numerom That’s rich.Da podsetimo, prethodno su otkrivena dva kandidata:

 • Brendan Mari | Real love
 • Rejčel Gud | I’m loving me

Irski emiter RTÉ je još ranije najavio da će učesnici nacionalnog finala za Evroviziju biti objavljeni između 17. i 21. januara; prvog dana bile su prezentovane pesme prvih dvoje finalista, sledeća četiri dana će biti objavljene pesme od po jednog finaliste. Svih šest finalista su odabrani sa javnog konkursa između pristiglih 320 prijava.

🇩🇪 Nemci odlučuju 4. marta

Već je ranije pisano o tome da će Nemačka svog novog predstavnika izabrati preko nacionalnog takmičenja, a ovom prilikom su otkriveni tačni detalji. Naime, ovo nacionalno finale nosiće naziv Germany 12 points, a biće održano 4. marta. Imena učesnika ovog takmičenja, kao i njihove numere biće objavljeni 10. februara. Čak 944 prijave su stigle na konkurs za nemačkog evrovizijskog predstavnika, a žiri trenutno ocenjuje ove prijave i bira najbolje kandidate za finale. Žiri čine po pet predstavnika nekoliko radijskih stanica i televizijskih kanala uz šefa nemačke evrovizijske delegacije.

Onlajn-glasanje za odabir nemačkog predstavnika biće upriličeno od 28. februara do početka samog nacionalnog takmičenja 4. marta. Voditelj programa biće Barbara Šeneberger iz studija u Berlinu, a o pobedniku će odlučiti onlajn, SMS i telefonsko glasanje.

🇮🇹 🇪🇺 Objavljene grupe za žrebanja za polufinala

Uskoro, tačnije 25. januara nas očekuje žreb za nastupe u polufinalima koji će biti održan u staroj torinskoj građevini Palaco Madama. Voditelji programa biće Karolina di Domeniko i Gabrijel Korsi. Tom prilikom će i gradonačelnik Roterdama Ahmed Abutaleb simbolično predati ključeve gradonačelniku Torina Stefanu Lo Rusou.

Ono što je sadašnja novost, kada je ovaj žreb u pitanju, jeste to da su polufinalisti podeljeni u tzv. šešire (grupe) prema istoriji glasanja:

GRUPA 1

Albanija
Hrvatska
Crna Gora
Severna Makedonija
Srbija
Slovenija

GRUPA 2

Danska
Australija
Finska
Island
Norveška
Švedska

GRUPA 3

Jermenija
Azerbejdžan
Gruzija
Izrael
Rusija
Ukrajina

GRUPA 4

Kipar
Grčka
Malta
Bugarska
Portugal
San Marino

GRUPA 5

Estonija
Litvanija
Letonija
Moldavija
Poljska
Rumunija

GRUPA 6

Austrija
Belgija
Švajcarska
Češka
Irska
Holandija

🇫🇮 Objavljena peta finska pesma

Finci su nastavili da prezentuju pesme sa 11. izdanja televizijskog festivala Uuden musiikin kilpailu, zakazanog za 26. februar u areni „Logomo“ u Turkuu. Peta numera je svetlost dana ugledala 18. januara u 23 sata po našem vremenu, a tu čast da prezentuje svoju takmičarsku pesmu imala je Olivera koja će se za Evroviziju boriti s pesmom Thank God I’m an Atheist.

Ostalo je da čujemo još dve pesme koje su kompletno ispevane na finskom. Prva takva, Elämä kantaa mua, u izvođenju Tomija Lentinena, biće prezentovana 19. januara, isto u 23 sata po našem vremenu, a poslednji koji će doći na red je Isak Sene; njegova takmičarska pesma Kuuma jäbä biće objavljena 20. januara u 23 sata po našem vremenu.

🇪🇸 Kako će biti organizovan Benidorm Fest? Kako će se glasati na njemu?

Španski emiter RTVE privodi punom parom pripreme za Benidorm Fest pri kraju. Festival je zakazan za 26, 27. i 29. januar, takmičarske pesme se već nalaze u etru, a javni emiter RTVE je objavio scenografiju, detalje u vezi sa organizacijom, kao i način na koji će se glasati.

Festival će biti organizovan u sportskoj hali „Palau d’Esports Lilla de Benidorm“, voditelji programa biće Ines Ernand, Maksim Huerta, kao i pevačica scenskog imena Aljaska (Alaska). Objavljen je i izgled scenografije koja je već počela da se montira. Glavna bina će biti heksagonalnog oblika, dimenzija 450 metara kubnih, sa prečnikom od 14,22 metara i rotirajućim panelima sa tri strane. Dva LED ekrana sa kombinovanom površinom od 20 metara kvadratnih biće kombinovana sa stubom za osvetljenje sa obe strane, dok će pod imati i sopstveni LED ekran veličine 9,24 metara. Preko puta će biti još 300 metara kvadratne površine gde će biti smešteni — bina za voditelje, tzv. grin rum za učesnike, kao i prostor za članove žirija.

Gledaoci će biti smešteni u sredini te dve oblasti, kao i na tribinama, ali će sve zavisiti od toga da li će vlada dozvoliti prisustvo gledalaca ili ne. Preko 500 ulaznica je podeljeno za snimanje sve tri emisije.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели eurovisiontve (@eurovisiontve)

U realizaciji Benidorm Festa učestvovaće oko 200 ljudi, šou će se snimati sa 14 kamera. Festival će javni emiter RTVE realizovati u saradnji sa producentskom kućom Boomerang TV, a sve tri večeri režiraće Đordi Rasel.

Šefica španske delegacije Eva Mora je objavila i kovid protokol organizacije — u slučaju da se neko od 14 učesnika razboli uoči prvih proba, a ne ozdravi do sve tri takmičarske večeri, izvođač će ostati u konkurenciji sa spotom ili sa video-klipom koncipiranog u formi ispisa reči pesama, a ako se neko razboli tokom proba, a ne ozdravi do bilo koje od sve tri takmičarske večeri, ostaće u konkurenciji sa snimkom zabeleženim na probi.

U isto vreme su objavljeni i detalji o načinu na koji će se glasati. Od ranije je poznato da će odluku o finalistima i pobedniku donositi:

 • dve četvrtine udela u proglašenju pobednika, odn. 50% odsto glasova, imaće petočlani žiri, sastavljen od tri španska i dva međunarodna umetnika. Lokalni umetnici zastupaće nacionalni žiri, sa 30% udela u raspodeli glasova, dok će međunarodnom delu žirija pripasti preostalih 20% udela u predviđenoj raspodeli od 50% glasova;
 • jednu četvrtinu udela u glasovima, odn. 25% glasova, imaće tzv. demoskopski žiri, nalik na Sanremo, koji će brojati 350 slučajno odabranih ljudi od strane javnog emitera RTVE, za koje se kaže da predstavljaju demografiju i raznolikost Španije;
 • preostalih 25% udela u proglašenju pobednika imaće televouting i SMS glasači.

Kao što je viđeno na svim Evrovizijama od 2016, pa i na nekim nacionalnim izborima, bodovi će se raspodeljivati proprorcionalno. U polufinalima, nacionalni deo žirija (30% glasova), raspodeljivaće svoje glasove po bodovnom sistemu 4-5-6-7-8-10-12, a u finalu će svih osam pesama ocenjivati po sistemu 2-4-5-6-7-8-10-12; to znači da će u polufinalima nacionalni žiri raspodeliti ukupno 156, a u finalu 162 poena. Isto tako će pesme ocenjivati i međunarodni deo žirija (20% glasova), s tim što je razlika u tome što će polufinalistima dodeliti ukupno 104, a finalistima 108 poena. Na isti ovakav način, pesme će bodovati i demoskopski žiri (25% glasova). U polufinalima će demoskopski žiri raspodeliti po 130 bodova, a u finalu 135. Isto toliko poena će ukupno dati i telefonski i SMS glasači (imaće zadnjih 25% udela u glasovima), a njihovi bodovi biće formirani na osnovu procentualnih glasova.

Jedna pesma na polufinalnim večerima može da osvoji maksimalno 520 bodova, a u finalu maksimalno 540 bodova.

Tajbrejk će funkcionisati za rešavanje 4. i 5. mesta u polufinalima kako bi se odredilo ko će od njih dvoje otići u finale, kao i za rešavanje 1. i 2. mesta na finalnoj večeri. U takvim slučajevima bi u polufinalima plasman u finale obezbedio izvođač sa više od 50% glasa demoskopskog žirija i klasičnih televouting i SMS glasača. Ako opet izbije nerešen rezultat, u finale bi prošao izvođač sa više od 50% glasova nacionalnog i međunarodnog žirija. Ako izjednačenje i dalje potraje, onda će u finale proći izvođač sa najvećim brojem glasova demoskopskog žirija. U slučaju da izbiju tehničke greške u sistemu glasanja demoskopskog žirija, televoutinga i SMS glasanja, odluku o finalistima će u potpunosti donositi nacionalni i međunarodni žiri. Isti ovakvi scenariji biće primenjeni i za rešavanje pobednika, u slučaju da dve pesme dobiju isti broj bodova na finalnoj večeri.

Polufinala će 26. i 27. januara biti emitovana sa početkom od 22 sata i 40 minuta. Predviđena trajanja polufinalnih emisija su 70 do 80 minuta. Finalna emisija će 29. januara početi u 22 sata i 5 minuta, i trajaće sat i po vremena.

U polufinalnim večerima gledaćemo i slušaćemo sledeće izvođače:

Polufinale 1 | 26. januar

 1. Luna Ki | Voy a morir
 2. grupa „Varry Brava“ | Raffaella
 3. grupa „Azúcar Moreno“ | Postureo
 4. Blanka Paloma | Secreto del agua
 5. grupa „Unique“ | Mejores
 6. grupa „Tanxugueiras“ | Terra
 7. Čanel | Slo mo

Polufinale 2 | 27. januar

 1. Sein | Eco
 2. Marta Sango | Sigues en mi mente
 3. Havijera Mena | Culpa
 4. Gonzalo Ermida | Quién lo diría
 5. Rigoberta Bandini | Ay mama
 6. Rajden | Calle da la llorería
 7. Sara Deop | Make you say

Iz oba polufinala, plasman u finale obezbediće po četiri izvođača.