Zanimljivosti

American Song Contest: Start pomeren za 21. mart

Zbog aktuelne situacije sa kovidom-19 na prostoru Sjedinjenih Američkih Država, Evropska radiodifuzna unija i En-Bi-Si su odlučili da start American Song Contesta pomere za 21. mart.

Iako je prvobitno bilo planirano da emisija sa emitovanjem startuje 21. februara, ipak je start pomeren na 21. mart, jer aktuelna situacija sa kovidom-19 umnogome utiče na logistički plan snimanja emisija uživo. Prema sadašnjem planu, finalna epizoda biće emitovana 9. maja, dan uoči prve polufinalne večeri Pesme Evrovizije u Torinu. Sve ostalo će se odvijati po ranije utvrđenom planu.

Ambicioznu varijantu Pesme Evrovizije za američko muzičko tržište, naziva American Song Contest, realizovaće Evropska radiodifuzna unija uz pomoć En-Bi-Sija, kao i producentskih kuća Propagate i Universal Television Alternative Studio. Iza takmičenja će stajati evrovizijski iskusni producenti Krister Bjerkman, Andres Lenhof, Ola Melcih i Piter Setman, a kao što je ranije najavljeno, format takmičenja će ličiti na kombinaciju Pesme Evrovizije i švedskog Melodifestivalena. Za najbolju originalnu pesmu nadmetaće se predstavnici 50 država SAD, pet ostrvskih teritorija, i američke prestonice Vašingtona.

Takmičenje će se sastojati iz tri etape: prvo će 56 učesnika biti podeljeno u tri četvrtfinalne grupe, potom će uslediti zasada neutvrđen broj polufinalnih epizoda, i na kraju — veliko finale.

Konkurs je bio otvoren 28. maja i pravo prijavljivanja na njemu su imali: izvođači iz svih 50 država SAD, pet ostrvskih teritorija: Američke Samoe, Guama, Severnih Marijanskih Ostrva, Portorika, Američkih Devičanskih Ostrva, te iz prestonice Vašingtona. Kao i na pravoj Pesmi Evrovizije, pravo učešća su imali izvođači uzrasta od 16 godina starosti pa naviše, ali nisu postojala pravila o tome koliko pesma može maksimalno da traje. Pravo prijavljivanja su imali: solisti, dueti, bendovi i di-džejevi, a sve kompozicije su morale da budu originalne, tj. nove.

Organizatori su ranije najavili mogućnost da pobednik American Song Contesta nastupi u revijalnom delu finalne večeri Pesme Evrovizije u Torinu. Takođe, postoji i mogućnost da se American Song Contest emituje i na međunarodnom nivou, uzimajući u obzir blisku povezanost sa Evropskom radiodifuznom unijom, a glasine na tu temu su krenule nakon što je finski emiter YLE najavio emitovanje American Song Contesta na svojim kanalima.