ESC-potpourri

Šest izvođača na nemačkom finalu. Luna Ki odustala od učešća na španskom izboru

Nakon izuzetnog uvoda u burne vikende koje nam predstoje do sredine marta, usledelo je zatišje. Zato vam u ovom pregledu vesti donosimo informacije iz Australije, Nemačke, Španije i Italije.

🇦🇺 Ivi Ajri peva u duetu sa Ajzajom Fajerbrejsom

Kada je evrovizijski iskusan učesnik iz 2017. godine Ajzaja Fajerbrejs u oktobru potvrdio učešće na nacionalnom finalu Eurovision: Australia Decides 2022, najavio je da će se za svoje drugo evrovizijsko pojavljivanje boriti u duetu sa skrivenim umetnikom. Taj skriveni umetnik će u ovom slučaju biti pop-pank pevačica Ivi Ajri. Ajzaja Fajerbrejs i Ivi će se na televizijskom festivalu, koje će biti održano 26. februara u Gold Koustu, boriti s numerom When I’m with you. Navedena pesma biće plasirana 4. februara. Istog dana će javni emiter SBS objaviti i pobednika konkursa za 11. učesnika finalne večeri, odabranog putem društvene mreže Tik-tok.

Za sada je poznato da ćemo na australijskom finalu 26. februara gledati i slušati sledećih 10 izvođača:

  • Ajzaja Fajerbrejs i Ivi Ajri
  • Džeguar Džounz
  • Paulini
  • Šeldon Rajli
  • grupa „G-N!tion“
  • Endrju Lambrou
  • Šon Majli Mur
  • grupa „Voyager“
  • Čarli
  • Džad Jork

Svoje pesme I won’t need to dream i Dreamer predstavili su ranije Džad Jork i progresivni metal sastav „Voyager“, o čemu smo već pisali.

🇩🇪 Nemačko finale sa šest izvođača

Specijalizovani portal ESC Kompakt je objavio da će na nacionalnom finalu Germany 12 Points 4. marta biti izvedeno šest pesama, koje će biti prezentovane 10. februara. Od 1000 pesama, koliko ih je pristiglo na konkurs, u uži izbor ih je za audiciju zatvorenog tipa ušlo 25. Za televizijsko finale biće odabrano šest pesama. Istog dana biće objavljen i sastav petočlanog žirija, koji je uz šefa delegacije imao zadatak da odabere šest učesnika navedenog festivala. Desetog februara će takođe biti objavljeno i više detalja o glasačkoj proceduri.

🇮🇹 Gabrijele Korsi preskače ceremoniju preliminarnog žreba za polufinala. Strim Sanrema ove godine biće pošteđen geografske blokade

Jedan od predviđenih prezentera preliminarnog žreba za polufinala Evrovizije 2022 Gabrijele Korsi objavio je na društvenim mrežama da će biti sprečen da vodi ovu ceremoniju 25. januara zbog pozitivnog testa na virus korona. Za sada nije poznato hoće li Karolina Di Domeniko sama voditi program, ili će dobiti novog partnera.

Prilikom praćenja Sanrema ranijih godina, posetioci sajta javnog emitera RAI su bili razočarani zbog geografskih ograničenja, koji su onemogućavali praćenje strima ovog kultnog muzičkog festivala u celosti. U razgovoru za sajt ESC Insight, direktor događaja pri javnom servisu RAI Klaudio Fasulo je izjavio da ove godine to neće biti slučaj, već da će kanali javnog emitera RAI u sedmici Sanrema, od 1. do 5. februara, biti otključani za sve posetioce širom sveta. To znači da će i Sanremo gledaoci moći da isprate u celosti, bez ikakvih geografskih ograničenja, gde god da se nalaze na kugli zemaljskoj, putem platforme RAI Play.

🇪🇸 Luna Ki se u poslednjem trenutku povukla sa Benidorm Festa

Jedna od predviđenih učesnica španskog Benidorm Festa Luna Ki objavila je da se u poslednjem trenutku povukla sa festivala zbog toga što joj neće biti dozvoljeno da koristi autotjun na evrovizijskoj sceni u slučaju da pobedi s pesmom Voy a morir. Upravo ta pesma obiluje prekomernim korišćenjem autotjun efekata.

To znači da ćemo u prvom polufinalu 26. januara, umesto sedam, slušati šest izvođača.