Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Rumuni pripremili specijalnu emisiju. Kiprani objavili kreativne direktore

U novi „evrovizijski potpuri“ nije se smestilo baš nešto puno bitnih informacija, pa smo zato dobili vesti o tome kakve promotivne aktivnosti spremaju Rumuni, ko će osmisliti nastup budućem kiparskom predstavniku i kako će izgledati nemačko finale.

U našem izdvojenom tekstu možete pročitati više o Sanremu, koji sa održavanjem počinje ove večeri.

Italija 2022 | Počinje 72. festival Sanremo

🇷🇴 Ilinka voditeljka specijalne emisije o pripremama Rumunije

Televizija Rumunija objavila je da će sa pripremama za svoj tradicionalni nacionalni izbor Selecția naționala 2022 krenuti 5. februara, kada će sa emitovanjem startovati serijal specijalnih emisija Drumul spre Torino (Put do Torina), koji će se emitovati u dnevnom ritmu do 7. februara. U sklopu te tri emisije biće prikazani detalji iza scene sa snimanja nastupa koji će biti deo onlajn-glasanja za određivanje učesnika televizijskog polufinala 12. februara, kao i razmišljanja učesnika i intervjui. Takođe, deo emisije biće i delovi svih 46 nastupa za koje će gledaoci imati prilike da glasaju putem Fejsbuka. U isto vreme, svi ti nastupi biće okačeni i na Jutjub. Kroz ove tri emisije gledaoce će voditi rumunska evrovizijska predstavnica iz 2017. Ilinka.

Linije za glasanje na Fejsbuku će biti otvorene dva dana — 9. i 10. februara. Od 46 nastupa, gledaoci će odabrati pet koje će proći na televizijsko polufinale 12. februara, dok će žiri odabrati još 15 pesama koje će se nadmetati na istom tom televizijskom polufinalu.

Televizijsko polufinale na programu je 12. februara, a od 20 učesnika, žiri će selektovati deset koje će proći na finalno veče 5. marta. U finalu, odluku o pobedniku će donositi žiri i gledaoci u odnosu 50/50.

🇩🇪 Kako će izgledati nemačko finale 4. marta?

Bliži se 10. februar, kada će biti prezentovana lista šest izvođača koji će nastupati na nemačkom nacionalnom finalu Germany 12 Points 4. marta. Tim povodom je u podkastu ESC Update nemačkog javnog emitera NDR gostovala šefica delegacije Aleksandra Volfslast, koja je govorila o organizacionim detaljima izbora.

Tako je Aleksandra Volfslast otkrila da se selekcija kandidata odvijala u dve faze. Prvo su ona i četiri predstavnika radio-stanica preslušali sve 944 pristigle prijave, pa su pozvali 26 izvođača koji su bili deo dvodnevnih audicija održanih u televizijskom studiju u Berlinu. Svih 26 prijavljenih izvođača su svoje ponuđene takmičarske pesme izveli uživo, pa su potom doneli odluku o idealnoj šestorci koja će se boriti za Torino. Odluka da o finalistima odlučuje šefica delegacije sa urednicima radio-stanica doneta je promišljeno, zato što se poslednjih godina izgubilo poverenje nemačke muzičke scene u Evroviziju, zbog loših plasmana ove države u poslednjih nekoliko godina, pa je smatrala da su muzički urednici jedino ti koji mogu da odlučuju o idealnoj evrovizijskoj pesmi.

Šou će 4. marta trajati 90 minuta, a šest inscenacija će se bitno razlikovati od onih kakvu će imati pobednik izbora na finalnoj večeri u Torinu, pošto je bina u berlinskom TV studiju manja od evrovizijske. Trenutno članovi delegacije pokušavaju da uhvate glavne ideje i suštinu pesama, kako bi se pobednički nastup sa nacionalnog finala prilagodio evrovizijskoj sceni.

Pesme će biti prezentovane 10. februara. Onlajn-linije za glasanje biće otvorene 28. februara, a zatvorene na dan održavanja nacionalnog finala 4. marta. Uz onlajn-glasače, odluku o pobedniku će donositi telefonski i SMS glasači.

🇨🇾 Marvin Ditman i Den Šipton osmišljavaju nastup budućem kiparskom predstavniku

Evrovizijski iskusan koreograf, Austrijanac Marvin Ditman, objavio je da će zajedno sa Britancem Denom Šiptonom osmisliti nastup budućem kiparskom predstavniku. Obojica su iskusni inscenanti. Ditman je radio brojne nastupe, počev od pobedničkog nastupa Končite Vurst 2014, a prošle godine je bio poprilično angažovan, jer je radio nastupe predstavnicima Kipra, Austrije, Hrvatske, Bugarske, Češke i Španije. Šipton je osmislio nastupe britanskim predstavnicima između 2016. i 2018. godine.

Još uvek nije poznato ko će pevati za Kipar. Sredinom januara je objavljeno da će predstavnik dolaziti iz redova ekskluzivaca diskografske kuće Panik Records, kao i da će izabrana numera biti plesnog ritma. Najpre će delegaciji javnog emitera CyBC prioritet biti da izabere pesmu, a potom i odgovarajućeg izvođača.