Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Počinju polufinala u Estoniji. Izraelci selektuju pesme

U centru pažnje novog „evrovizijskog potpurija“ nalaze se Estonci i Izraelci, zbog toga što Estonci počinju sa serijom polufinalnih nadmetanja, a Izraelci selektuju potencijalne pesme.

Možete pročitati i detalje glasanja na španskom Benidorm Festu, novosti o formatu irskog finala, kao i vesti iz Švedske, Ukrajine, Hrvatske, Finske, Češke, Norveške, Moldavije i Grčke.

U našem izdvojenom tekstu možete pročitati više o prezenterima Evrovizije 2022.

Evrovizija 2022 | Objavljeni prezenteri završnice u Torinu

🇭🇷 Hrvati objavili način glasanja na Dori i kovid protokol organizacije

Bliži se hrvatski festival Dora, zakazan za 19. februar u opatijskoj sportskoj hali „Marino Cvetković“, a Hrvatska radio-televizija tim povodom je objavila način na koji će se odvijati glasanje, kao i kovid protokol organizacije.

Način glasanja biće isti kao i prošle godine — odluku o pobedniku donosiće glasovi žirija raspoređenog u deset regionalnih TV centara i gledalaca u odnosu 50/50. Bodovaće se po klasičnom evrovizijskom sistemu: 1—8, 10 i 12 poena. U glasanju će učestvovati sledeći regionalni centri: Zagreb, Čakovec/Varaždin, Rijeka, Pula, Osijek, Zadar, Knin/Šibenik, Split, Vukovar i Dubrovnik. Bodovi će ponovo biti saopštavani proporcionalno. Jedna pesma od regionalnog žirija može da dobije najviše 580 bodova, a od gledalaca 58.

Bitnije od načina glasanja svakako je kovid protokol organizacije. U slučaju da do 4. februara od nastupa odustanu jedan ili dva izvođača, njegova mesta će zauzeti neko od četiri izvođača sa spiska rezervnih učesnika. Ako od učešća odustane pet ili više izvođača, njihovi takmičarski redni brojevi će postati neaktivni, pa se neće glasati za one koji su odustali.

Ako neko od izvođača bude pozitivan na koronu nakon prve kostimografske probe 16. februara, izvođač će na generalnoj probi 18. februara i na finalnoj večeri 19. februara ostati u konkurenciji sa snimkom probe od 16. februara. U slučaju da nekog od izvođača virus korona pogodi nakon generalne probe 18. februara, on će 19. februara na Dori ostati u konkurenciji sa snimkom zabeleženog na toj probi.

🇪🇪 Prvo polufinale Eesti laula

Ove večeri Estonci počinju sa održavanjem polufinalnih nadmetanja nacionalnog izbora Eesti laul. Polufinalne večeri 3. i 5. februara, kao i finale 12. februara, biće održani u areni „Saku“ u Talinu.

Za pet mesta koje vode na finalno veče, ove večeri će se boriti:

 1. Eliza | Fire
 2. Helen | Vaata minu poole
 3. Andrej Zevakin i Grete Paja | Mis nüüd saab
 4. grupa „Alabama Watchdog“ | Move on
 5. Merilin Melk | Little girl
 6. Stig Resta | Interstellar
 7. Frants Tikerpe i Trin Nitoja | Laululind
 8. Kaja Lisa Kesler | Vaikus
 9. Elina Nečajeva | Remedy
 10. Ot Lepland | Aovalguses

Eliza i Merilin Melk će ove večeri u borbi za Evroviziju ostati sa spotovima zbog toga što obe dame imaju pozitivan test na kovid-19.

Plasman u finale će obezbediti pet izvođača. Najpre će žiri i gledaoci u odnosu 50/50 delegirati tri najbolja koja će proći na finalno veče, a potom će gledaoci odrediti još dva izvođača koja će proći u finale od sedam eliminisanih iz prvog kruga glasanja.

Voditelji polufinalnih večeri će biti: nekadašnja estonska evrovizijska predstavnica iz 1996. i 1997. Marja Lis Ilus, kao i glumac Prit Log. Šou, sa početkom od 18 časova i 30 minuta po našem vremenu, možete pratiti na: etv.err.ee.

🇮🇱 Selekcija pesama u Izraelu

I Izraelci će danas vršiti selekciju pesama za finalno veče X Factora, koje je na programu 5. februara. Šou HaShir Shelanu l’Eurovizion, sa početkom od 20 časova i 15 minuta, možete pratiti na Fejsbuk stranici javnog emitera KAN — @kanipbc.

U konkurenciji za novog izraelskog evrovizijskog izaslanika naći će se finalisti šoua X Factor Israel — Inbal Bibi, Eli Huli, Majkl Ben David i Sapir Saban. Njih četvoro će imati sledeće takmičarske numere u opticaju:

 • Inbal Bibi | ZaZa
 • Inbal Bibi | Marionette
 • Mihael Ben David | Don’t
 • Mihael Ben David | I. M
 • Eli Huli | Blinded dreamers
 • Eli Huli | Nostalgia
 • Sapir Saban | Breaking my own walls
 • Sapir Saban | Head up

Jedna pesma po izvođaču kvalifikovaće se za finalno veče 5. februara. Odluku o najboljim pesmama donosiće: gledaoci putem Android aplikacije (50%), žiri šoua X Factor Israel (25%), kao i profesionalni komitet (25% glasova).

🇪🇸 Grupa „Tanxugueiras“ imala više od 70% glasova gledalaca na Benidorm Festu. Čanel zadržava iste plesače

Emiter RTVE je objavio kompletne rezultate glasanja na finalnoj večeri Benidorm Festa. Ove informacije objavljene su nakon kontroverza u Španiji, s obzirom da se velikom broju španskih evrovizijskih fanova nije svidela činjenica da glasovi žirija imaju udeo od 50% konačnog rezultata.

Rezultati televoutinga su sledeći:

 1. grupa „Tanxugueiras“ — 70,75% glasova
 2. Rigoberta Bandini — 18,08% glasova
 3. Čanel — 3,97% glasova
 4. grupa „Varry Brava“ — 2,26% glasova
 5. Rajden — 2,12% glasova
 6. Blanka Paloma — 1,04% glasova
 7. Sein — 1,01% glasova
 8. Gonzalo Ermida — 0,76% glasova

Demoskopski žiri je glasao na sledeći način:

 1. grupa „Tanxugueiras“ — 14,59% glasova
 2. Čanel — 13,88% glasova
 3. Rigoberta Bandini — 13,52% glasova
 4. Gonzalo Ermida — 12,62% glasova
 5. Rajden — 12,17% glasova
 6. grupa „Varry Brava“ — 11,39% glasova
 7. Blanka Paloma — 10,92% glasova
 8. Sein — 10,92% glasova

I, konačno, rezultati glasanja žirija (član 1 + član 2 + član 3 + član 4 + član 5) su:

 1. Čanel — 7 + 12 + 12 + 8 + 12 = 51 poen
 2. Rigoberta Bandini — 12 + 8 + 6 + 10 + 10 = 46 poena
 3. Blanka Paloma — 5 + 6+ 8 + 12 + 8 = 39 poena
 4. Rajden — 8 + 10 + 7 + 6 + 6 = 37 poena
 5. grupa „Tanxugueiras“ — 10 + 7 + 4 + 7 + 2 = 30 poena
 6. Sein — 4 + 4+ 10 + 5 + 7 = 30 poena
 7. grupa „Varry Brava“ — 6 + 5 + 5 + 4 + 5 = 25 poena
 8. Gonzalo Ermida — 2 + 2 + 2 + 2 + 4 = 12 poena

U isto vreme je pobednica Čanel najavila da će i za evrovizijsku scenu zadržati isti tim plesača koji je bio sa njom i na sceni Benidorm Festa, kao i da će koreografiju osmisliti Kajl Hanagami, koji je bio zadužen i za njen pobednički nastup na nacionalnom izboru. Za sada nije poznato hoće li biti izmena u koreografiji.

🇸🇪 Objavljen izgled scenografije na Melodifestivalenu

Švedski SVT je otkrio kako će izgledati scena jednog od najpopularnijih nacionalnih evrovizijskih selekcija, Melodifestivalena.

Vladine smernice trenutno ograničavaju publiku na kapacitet od 500 ljudi, što se može videti u razmaku sedišta u oblasti oko bine. U prošlosti takve praznine ne bi bile ostavljene. Nakon vesti da je turneja Melodifestivalen 2022 otkazana i da će svih šest večeri biti održano u Stokholmu drugu godinu zaredom, SVT je sada najavio da će se prvo polufinale Melodifestivalena 2022 održati u areni „Avicii“ u Stokholmu. Još uvek nije poznato da li će arena „Avicii“ biti domaćin preostalih pet večeri, ili će se one održati na drugim lokacijama u švedskoj prestonici.

Arena „Avicii“, nekada „Globen“, bila je domaćin Evrovizijama 2000. i 2016, kao i finalnih večeri Melodifestivalena između 2002. i 2012. godine.

🇺🇦 Ukrajinci objavili izgled scenografije za Izbor 2022

Ukrajinski festival Izbor 2022 biće održan 12. februara u kijevskom Centru za kulturu i umetnost pod voditeljskom palicom Marije Jefrosinine i Timura Mirošničenka. Tim povodom je emiter NSTU objavio izgled scenografije nacionalnog izbora.

Pozornica ima LED panel na zadnjem delu bine, kao i ekrane na podu, a ove godine neće biti prepoznatljivih kvadrata u pozadini.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Євробачення (@suspilne.eurovision)

🇳🇴 Finale Melodi Grand Prixa uz prisustvo gledalaca

Norveški emiter NRK objavio je da će na finalnoj večeri Melodi Grand Prixa 19. februara biti dozvoljeno prisustvo gledalaca u areni „H3“ u Fornebuu. Ove ohrabrujuće vesti su došle nakon što je norveška vlada odlučila da popusti ograničenja po pitanju prisustva publike na događajima u zatvorenom prostoru. Prema novim smernicama za suzbijanje kovida-19, mere socijalne distance neće važiti za prostore na zatvorenom, poput bioskopa i koncertnih dvorana, gde bi posetioci mogli da sede na dodeljenim sedištima. Međutim, finalnoj večeri će moći da prisustvuje najviše 500 ljudi.

🇮🇪 Objavljen redosled nastupanja na irskom finalu

Irci su objavili redosled nastupanja na nacionalnoj selekciji Eurosong 2022. Pobednik će biti izabran 4. februara u specijalnoj epizodi emisije The Late Late Show i on/ona će biti sledeći predstavnik Irske na Pesmi Evrovizije. Šest učesnika pevaće sledećim redom:

 1. Patrik O’Salivan | One night, one kiss, one promise
 2. Dženet Grogan | Ashes of yesterday
 3. Brendan Mari | Real love
 4. Majls Grejem | Yeah, we’re gonna get out of it
 5. Rejčel Gud | I’m loving me
 6. Bruk | That’s rich

🇫🇮 Objavljene prezenterke festivala UMK 2022

Finski emiter YLE je sredinom januara predstavio finaliste nacionalnog izbora Uuden musiikin kilpailu, a sada su objavljene i prezenterke završnice, zakazane za 26. februar u areni „Logomo“. Kroz celokupan program gledaoce će voditi pevačica Paula Vesala i influenserka Misa Rotola Pukila, poznata kao Misas (Mmiisas).

Paula Vesala je započela svoju karijeru u rok bendu PMMP, da bi 2015. započela svoju solističku karijeru pod scenskim imenom Vesala. Njen istoimeni debitanski solo album iz 2016. je dospeo na prvo mesto top-liste najslušanijih albuma u Finskoj. Takođe, Vesala će imati i svoj revijalni nastup u pauzi za glasanje.

Misa Rotola Pukila, poznata kao Misas (Mmiisas), poznata je Jutjuberka i influenserka. Svoj Jutjub kanal pokrenula je 2013. godine, a danas ima preko 380.000 pratilaca na toj platformi, kao i 440.000 pratilaca na Instagramu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели UMK22 (@uudenmusiikinkilpailu)

🇬🇷 🇲🇩 🇨🇿 Kako teku pripreme predstavnika Grčke, Češke i Moldavije?

Moldavski predstavnici, članovi grupe „Zdob și Zdub“ i orkestra „Frații Advahov“, počeli su da rade na finalnoj verziji svoje takmičarske numere Trenulețul. Jedan od članova orkestra Vasil Advahov koji je i koautor navedene takmičarske kompozicije, otkrio je da će jedan deo takmičarske kompozicije biti preveden na engleski, kako bi ljudi mogli da razumeju o čemu pevaju.

Češki predstavnici, članovi trija „We Are Domi“, otkrili su kreativni tim koji će stajati iza njihovog evrovizijskog nastupa. Nastup će im osmisliti Matjaš Vorda kao inscenant i Vitek Belohradski kao direktor scene. Grupa je potvrdila i učešće na dva promotivna evrovizijska koncerta, a jedan od njih je i onaj koji će biti održan u Barseloni.

Grčka predstavnica Amanda Tenfjord će 6. februara započeti sa snimanjem spota za svoju evrovizijsku pesmu. Snimanje će se odvijati tri dana na ostrvu Simi. Spot će režirati Kostas Karidas, koji je već sarađivao sa Stefanijom na spotovima za njene pesme Superg!rl i Last dance.