Balkan, Balkan! Evrovizija 2022 Pogledi

S. Makedonija 2022 | Čekajući pobednika

Prvi put nakon sezone 2014/2015, Severna Makedonija će svog predstavnika izabrati preko nacionalne selekcije, a mi ćemo konačno saznati ko će nakon dve godine zameniti Vasila Garvanlijeva na mestu evrovizijskog reprezenta ove zemlje.

Iako smo navikli na interne selekcije kada je Severna Makedonija u pitanju, možda ovakav rasplet događaja i nije začuđujuć, s obzirom da osim 7. mesta Tamare Todevske iz Tel Aviva 2019. ostali predstavnici nisu uspeli da se plasiraju u finale.

Ovako je sve počelo…

Producenti su 10. decembra raspisali konkurs za nacionalni izbor Za Evrosong 2022, koji je trajao do 16. januara. Pravila konkursa su se oslanjala na opšta evrovizijska, nije bilo ograničenja po pitanju autora koji mogu slati pesme, ali su izvođači morali biti državljani Severne Makedonije.

Na konkurs je stiglo 47 pesama, od toga je za takmičenje Za Evrosong 2022 odabrano šest pesama. Finalisti su prezentovani javnosti 21. januara na pres-konferenciji. Publika u Makedoniji je za svoje favorite mogla da glasa od 28. januara, pa sve do 4. februara u 20 časova putem sajta evrovizija.mrt.com.mk.

U konkurenciji za 21. makedonskog predstavnika našli su se:

 • Kalina Velkovska Kali | Love and light
 • Jon Ajdi (Yon Idy) | Dreams
 • Lara Ivanova | Flower of sorrow
 • Viktor Apostolovski | Superman
 • Andrea Koevska | Circles
 • Boris Cvetanovski (Ris Flower) | Flying to Berlin

Jedini iskusan evrovizijski učesnik iz ove liste je Kalina Velkovska Kali, koja je bila jedan od Kaliopinih pratećih vokala u Stokholmu 2016.

Svi nastupi su unapred snimljeni i samo takmičenje je uređeno po ugledu na češko.

Putnik za Torino će biti proglašen 4. februara u 21 sat i 15 minuta u sklopu emisije Stisni plej na Prvom programu makedonske televizije. Uz onlajn-glasače, odluku o pobedniku će donositi i međunarodni žiri; obe strane će imati po 50% udela u proglašenju pobednika.

Emisiju Stisni plej možete pratiti na sledećem linku: play.mrt.com.mk.

Iz mog ugla (Svetlana Jukić)

Samo takmičenje Severne Makedonije po kvalitetu pesama podseća na irsko takmičenje — nema katastrofalno loših pesama, ali ni nečeg što bi moglo nešto izdvojiti. Čini mi se da se Makedonci ni ove godine neće nešto proslaviti, ali hajde da krenemo redom.

Kalina pesma Love and light je jedna naporna predramatična klišeirana balada i ne liči mi na evrovizijski potencijal. Borisova iliti Risova numera Flying to Berlin je možda i najlošiji izbor iz čitave ponude; melodija je prosečna radijska pop-rok numera, tekst je gotovo besmislen, a vokal izvođača mi zvuči poprilično izveštačeno.Pesma Circles Andree Koevske je jedna od voljenijih pesama ovog takmičenja, sudeći prema komentarima na internetu, ali meni lično je poprilično ravna i neinventivna pop numera sa još iritantnijim vokalom. Viktorov Supermen spada u one, šaljive, pomalo besmislene pesme, koje su tu da budu zabavne i to mu donekle i uspeva.Ono što meni liči na pobedničke pesme jesu numere Jona Ajdija Dreams i Lare Ivanove Flower of sorrow. Ove numere nisu ništa spektakularno i neviđeno do sada, ali su sasvim solidne. Larina numera je jedna klasična dramatična evrovizijska balada, dok je Jonova pesma nešto mirnija i atmosferičnija.2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Bez ikakve sumnje, Lara i Andrea su jedine koje Makedonce mogu vratiti u finale.

  Larina pesma (nije aluzija na “Doktora Živaga”) je balada visokog kvaliteta, smislenog teksta, prijatne melodije, izvanredna u vokalnom smislu i budi pozitivne emocije u meni.

  S druge strane, Andrea ima zanimljivu pojavu, specifičnu boju glasa i sasvim solidnu i slušljivu pesmu (iako je u pojedinim trenucima repetitivna).

  “Supermena” sam doživeo na identičan način kao Jude Kennedy (ako nekog interesuje, neka pogleda na Jutjubu, da ne trošim vreme na pojašnjenje).

  Ostale pesme su ostavile bled utisak na mene, ne zaslužuju da ih komentarišem pojedinačno.

 • Po mom mišljenju jedine dve pesme koje iole imaju šanse u ozbiljnijem takmičenju su “Supermen” i “Flower of sorrow”
  Druga očigledno ide na ‘”Proud” faktor,ali čini mi se da je Makedoncima potrebno nešto drukčije pa aj da kažemo i zezancija pa bi moj izbor bio Viktor za čiji nastup mora dobro da se razmisli da drži pažnju,a ne deluje amaterski i pretrpano…