Evrovizija 2022

Izrael 2022 | Mihael Ben-David ide u Torino

Čast Izraela će u 2. polufinalu Evrovizije u Torinu 12. maja braniti Mihael Ben-David s numerom I. M, odlučile su tri glasačke grupe na finalnoj večeri izraelskog šoua X Factor Israel. Zanimljivo je da je Mihael pobedu odneo zahvaljujući glasovima gledalaca.

Četvrta sezona šoua X Factor Israel, putem koje se birao predstavnik Izraela na Evroviziji 2022, došla je do samog kraja. Ove večeri bila je emitovana finalna epizoda tokom čijeg trajanja su se za Evroviziju borila sledeća četiri kandidata: Inbal Bibi, Eli Huli, Mihael Ben-David i Sapir Saban. Njihove takmičarske pesme u slučaju odlaska na Evroviziju određene su 3. februara, a ove večeri je došao red da se odredi i krajnji pobednik.

Na samom početku programa, navedeni finalisti su gledaoce podsetili na slavne izraelske pobedničke evrovizijske pesme. Eli Huli je izveo A ba ni bi (1978), Inbal Bibi Hallelujah (1979), Sapir Saban Diva (1998), a Mihael Ben-David Netinu numeru Toy iz 2018.

O najboljem izvođaču za Evroviziju odluku su kroz dva kruga glasanja donosili: gledaoci putem Android aplikacije (50% glasova), žiri šoua X Factor Israel (25% glasova) i profesionalni komitet (25% glasova). Nakon što je preskočila šou u kom su se selektovale evrovizijske pesme za finaliste, Neta Barzilaj se vratila u žiri šoua i učestvovala u ocenjivanju finalista.

U prvom krugu glasanja, navedena četiri kvalifikovana izvođača za finale su se publici predstavljala obradama po svom izboru. Prvi krug je bio koncipiran u formi duela. Tako su u prvom duelu snage odmerili Inbal Bibi i Mihael Ben-David, a u drugom Sapir Saban i Eli Huli.

Nakon prvog kruga duela, u borbu za odlazak u Torino su se direktno plasirali Mihael Ben-David i Eli Huli.

Na samom kraju prvog kruga glasanja, snage su odmerile eliminisane iz prvog kruga duela: Sapir Saban i Inbal Bibi. One su se publici predstavile selektovanim pesmama za Evroviziju. Tako je Sapir ponovo izvela Breaking my own walls, a Inbal Marionette. Nakon baražnog duela, žiri, profesionalni komitet i gledaoci su odlučili da se od borbe za Evroviziju oprosti Sapir Saban.

Nakon što je odlučeno da Inbal Bibi bude zadržana u borbi za Evroviziju, izvođenja svojih takmičarskih pesama za Evroviziju su ponovili i Mihael Ben-David i Eli Huli. Mihael Ben-David je izveo I. M, a Eli Huli Blinded dreamers.

Tokom trajanja drugog kruga glasanja, žiri „Iks faktora“ je za preostala tri kandidata glasao na sledeći način:

 • Eli Huli — 58 poena
 • Mihael Ben-David — 50 poena
 • Inbal Bibi — 42 poena

Profesionalni komitet je u drugom krugu tri tzv. superfinalista ocenio na sledeći način:

 • Eli Huli — 60 poena
 • Mihael Ben-David — 46 poena
 • Inbal Bibi — 44 poena

Na samom kraju, gledaoci su poređali tri preostala kandidata na sledeći način:

 • Eli Huli — 95 poena
 • Mihael Ben-David — 118 poena
 • Inbal Bibi — 87 poena

To znači da je za pobednika proglašen Mihael Ben-David, koji je osvojio 214 poena. Drugu poziciju je zauzeo Eli Huli, kome je u konačnici pobeda izmakla za jedan bod, dok je 3. mesto zauzela Inbal Bibi sa 173 poena. Žiri X Factora je u drugom krugu glasanja ocenjivao po bodovnom sistemu 8-10-12, dok su bodovi gledalaca i profesionalnog komiteta bili saopšteni zbirno.

Mihael Ben-David će biti jedan od konkurenata srpskom predstavniku tokom trajanja 2. polufinala 12. maja. Voditeljka programa je bila Liron Vajcman. Pre proglašenja pobednika, zajednički revijalni nastup su imali svi članovi žirija: Neta Barzilaj, Aviv Gefen, Ran Danker, Margalit Canani i Miri Mesika.

Oznake

4 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • BRAVO!! , OVAKO SE TO RADI , NEPOZNAT JAVNOSTI DODJE I POBEDI U X FAKTORU.
  SAVREMEN ZVUK , KOREOGRAFIJA VRHUNSKA, ZABAVAN, VEDAR, (A NASI LICE NA NARIKACE) NAJGORU PRODUKCIJU IMAMO U EVROPI. KOD NAS MUSKO OVAKO KADA BI NASTUPIO, DOBIO BI NALEPNICU ZNATE VEC KOJU. A VEROVATNO I OSUDU. A OVO JE SAMO MUZICKO TAKMICENJE…
  ZATO I NEMAMO VRHUNSKI SOU VEC NARIKACE

 • Iskreno ne znam kriterijum Po kom je ovaj decko Odneo pobedu a plasim Se I neprihvatljivo mi je to na sta aludiram Ali realno nije da zasenjuje ni glasom ni pesmom a svakako je bilo boljih kandidata Po obe stavke.

 • @don
  Polako sa predikcijama,još uvek ne znam veliku većinu pesama,a i mnoge od izabranih su na doradi.Verujem da će itekako biti konkurencija na nivou prethodnih godina..
  Što se tiče Izraela,jedan ok paket za takmičenje,ali ništa što bi moglo da dominira,u verziji trenutnoj..
  U najboljem mogućem ishodu,završiće kao 2017,pesma je negde najpribližnija tom paketu..

 • Da li je moguce da je svaka pesma do sada za ESC blagi uzas ili srednja zalost. Prosla godina je po mom utisku vec nenadmasiva u odnosu na ovu. Polako mozemo da naslutimo da ce drugo polufinale imati daleko manju konkurenciju, slobodno mogu da kazem da je Srbiji vec zagarantovan prolaz u finale (racunajuci da imamo kvalitetnu pesmu). Iz drugog polufinala je definitvno otpisano sve ovo sto smo culi do sada.