Evrovizija 2022

Austrija 2022 | LUM!X feat. Pia Maria idu u Torino

Austrijski emiter ÖRF je objavio da će ih u Torinu u 1. polufinalu 10. maja zastupati di-džej LUM!X (Lumiks) i Pia Maria (Pija Marija) s numerom Halo.

Austrijanci su odlučili da se i ove sezone drže prakse internog odabira pesme i izvođača, započete u sezoni 2016/2017. Učešće na Evrosongu izrazilo je 24 izvođača, a Eberhart Forher, koji je i ove godine bio koordinator austrijskog izbora, uži izbor je sveo na dva imena: indi-pop duo „Anger“, koji je aplicirao za Evrosong s numerom na nemačkom jeziku Das Meer, i popularnog i traženog di-džeja i producenta LUM!X-a, koji je ponudio kompoziciju na engleskom Halo.

Na kraju je izbor pao na talentovanog di-džeja LUM!X-a, koji ove godine puni 20 godina, i njegovu partnerku, 18-godišnju pevačicu iz Tirola Piju Mariju, koja će otpevati vokalne deonice izabrane kompozicije Halo. Kako je ranije najavljeno, izabrana numera, koja će biti izvedena na 1. polufinalnoj večeri 10. maja, stilski će podsećati na plesne hitove iz ranih devedesetih. Prezentacija navedene numere biće upriličena naknadno.

Lumiks, pravog imena Luka Mihlmajr, rođen je 2002. godine. Lukina majka je Italijanka. Živeo je jedno vreme u Torinu, gradu u kom će ovogodišnji Evrosong biti održan. Za stvaranje muzike počeo je da se interesuje kada je imao 11 godina. Sada je jedno od najuspešnijih imena na austrijskoj muzičkoj sceni; njegovi radovi imaju 700 miliona strimova, a može da se podiči i sledećim priznanjima:

  • njegova „lična karta“ među plasiranim radovima, Monster, provela je 80 nedelja na vrhu nemačkih top-lista, a ove godine je ta pesma dobila priznanje za dupli platinasti tiraž;
  • njegove preostale dve popularne pesme The Passenger (LaLALa) i Thunder su dobile priznanja za platinasti, odn. zlatni tiraž.

Oznake