Evrovizija 2022 Pogledi

Litvanija 2022 | Čekajući pobednika

Jedna od četiri države koja će 12. februara odrediti svog evrovizijskog predstavnika je i Litvanija, čiji se nacionalni izbor pod imenom Pabandom iš naujo! održava treći put.

Kako je sve počelo?

Litvanci su u pripreme za Evroviziju krenuli sredinom avgusta prošle godine, a 1. oktobra su objavili da će nacionalni izbor treći put zaredom nositi ime Pabandom iš naujo! (Ajde da probamo ponovo!). Istog dana bio je otvoren i konkurs za takmičarske kompozicije koje su bile izvedene kroz pet eliminacionih večeri, emitovanih između 8. januara i 5. februara. Inicijalno je trebalo da bude izvedeno 36 pesama, ali ih je ostalo 34 u konkurenciji, zbog toga što su se uoči snimanja četvrtfinalnih emisija sa takmičenja povukli: iskusna evrovizijska učesnica iz 2015. Monika Linkite (zbog zdravstvenih problema), kao i Arturas Aleksijus — Alekas, iz ličnih razloga. Iako je Monika Linkite bila u poslednjem trenutku sprečena da se takmiči, ipak su se među 34 preostala imena našli i još neki nekadašnji litvanski evrovizijski učesnici: Erika Dženings (2001. s grupom SKAMP), Jeva Zasimauskaite (2018) i Vilija Matačijunaite (2014). Zanimljivo je da je Jeva jedina od nekadašnjih litvanskih evrovizijskih učesnika koja je stigla do završne večeri litvanskog izbora.

Finalnoj večeri, zakazanoj za 12. februar, prethodile su tri četvrtfinalne večeri, emitovane 8, 15. i 22. januara, kao i dva polufinala, emitovana 29. januara i 5. februara. Plasman u polufinala obezbedilo je 18 izvođača, a u finale je prošlo osam najboljih. U svim fazama su o najboljima odluku donosili glasovi stručnog žirija i gledalaca u odnosu 50/50. Na isti takav način biće doneta i odluka o pobedniku finalne večeri.

Prvi put na ovom takmičenju, bodovi žirija nisu bili saopšteni pre kraja glasanja publike, kako žiri ne bi imao uticaja na publiku. Sav prihod od pristiglih telefonskih i SMS glasova biće uložen u unapređenje pobedničkog nastupa za evrovizijsku scenu. Isto tako, svi učesnici su podelili iznos od 54.000 evra u nameri da imaju što bolje nastupe.

Koji izvođači su došli do finala?

Na finalnoj večeri ćemo 12. februara ponovo slušati sledećih osam izvođača:

 • Juste Kraujelite | How to get my life back
 • Lolita Ziro | Not your mother
 • Gebrasi | Into your arms
 • grupa „Queens of Roses“ | Washing machine
 • Monika Liju | Sentimentai
 • Avguste Vedrikaite — Avguste | Before you’re 6 ft under
 • Ruta Lup | Call me from the cold
 • Jeva Zasimauskaite | I’ll be there

Vredi napomenuti da se od ovih osam izvođača jedino Monika Liju predstavlja pesmom na maternjem jeziku.

Revijalni deo programa će upotpuniti prošlogodišnji litvanski predstavnici, članovi trija „The Roop“. Šou, sa početkom od 20 časova po našem vremenu, možete pratiti klikom na: lrt.lt/mediateka.

Iz mog ugla (Đorđe Vesković)

Ovogodišnju litvansku selekciju bih u četiri reči opisao sledećim epitetima — raznovrsna, interesantna, jaka i neizvesna. Zašto baš neizvesna? Za razliku od prošle godine, kada članovi grupe „The Roop“ nisu imali baš neke jake konkurente, pa je njihova pobeda bila očekivana, ove godine se jasan i nadmoćan favorit ne izdvaja. Postoje četiri imena koja figuriraju za drugo uzastopno učešće Litvanije u finalu, jedno ime koje je precenjeno u ovogodišnjoj konkurenciji, i tri imena koja su diskutabilna po pitanju toga šta bi uradili u slučaju odlaska na evrovizijsku scenu.

To jedno ime koje je precenjeno svakako je jedina koja je ponudila pesmu na litvanskom — Monika Liju. Vidim da je međunarodni fanovi favorizuju, ali ne vidim ništa specijalno u njenoj pesmi Sentimentai, pitanje je da li bi je i glasači van Litvanije ozbiljno shvatili. Nju bih svakako otpisao iz trke za evrovizijskog predstavnika.

Još tri imena koja bi otpisao iz ove konkurencije svakako su Avguste Vedrikaite, ženska grupa „Queens of Roses“ i Juste Kraujelite. Njihove pesme mi zvuče potpuno demovski, nedovoljno jako za evrovizijsku scenu. Možda bi sa eventualnom doradom nešto popravili, ali u ovom trenutku su im šanse za pobedu male. Posebna priča je grupa „Queens of Roses“, koja je u prvom eliminacionom krugu izvela jednu, a u polufinalnom drugu verziju pesme Washing mashine. Ovom potonjem devojačkom triju bih preporučio da se za finale vrate izvedbi originalne verzije.

Sad dolazimo i do četiri izvođača koja figuriraju za odlazak na Evroviziju i za još jedno učešće Litvanije u finalu — iskusna učesnica iz 2018. Jeva Zasimauskaite, prošlogodišnji vicešampion nacionalnog izbora Gebrasi, kao i najveća iznenađenja među učesnicima finala nacionalnog izbora: glumac Gitis Ivanauskas, koji se ovom prilikom predstavio pod scenskim imenom Lolita Ziro, kao i Ruta Lup, koja je bila četvrta na prvom izdanju PIN 2020. godine.

Gebrasi i Jeva su ostali verni melanholičnom fazonu u svojim pesmama Into your arms i I’ll be there. Jevu bih otpisao iz konkurencije, jer sada ima jače konkurente nego što ih je imala 2018, Gebrasija bih stavio među tri najjača aduta koji će se boriti za titulu litvanskog predstavnika, s obzirom na to da je i ove godine opravdao titulu najozbiljnijeg igrača među najupornijima.

Ruti Lup je numera Call me from the cold njen najozbiljniji pokušaj, propratni nastup je dobro osmišljen i izrežiran. Svakako Rutina pesma ne spada u nešto neviđeno na evrovizijskoj sceni, ali je uvek poželjno čuti ovakve melanholične balade obojene artičnošću. Što se Gitisa Ivanauskasa, odn. Lolite Ziro tiče, njegova Not your mother je sušt kontrast Ruti — avangardno, drugačije, Evrovizija vapi za ovakvom umetničkom kompozicijom. Čak i nastup drži pažnju. Mene na prvo slušanje Lolitina pesma nije oduševila, ali sa svakim narednim slušanjem slika je krenula da se menja; Not your mother je primer toga da Evrovizija ne treba da bude puna šablonskih, ukalupljenih i generičnih zaraznh pesama, već da bude stilski šarenolika. Zasluženo, ova pesma ima najviše pregleda na Jutjubu od svih iz ovogodišnje takmičarske konkurencije, ali sam mišljenja da je više favorizuju međunarodni nego litvanski fanovi.
Zaključak

Žiri, koji će imati 50% udela u proglašenju pobednika, biće stoprocentno nacionalni, tako da mogu da prognoziram da će njihovo najveće poverenje dobiti Gebrasi, Monika Liju, Lolita Ziro i Ruta Lup. Da je žiri bio međunarodni, Lolita Ziro ne bi dobila nikakvo poverenje, već bi pre bili favorizovani Gebrasi i Ruta Lup. Ovako, pošto narod i nacionalni stručnjaci odlučuju o pobedniku, pobediće onaj koji trenutno privlači najviše pažnje litvanske javnosti.

Čini mi se da upravo tu najveću pozornost među Litvancima imaju Ruta Lup i Gebrasi, iz prikrajka šansu vreba Monika Liju. U isto vreme vlada i „hejt“ prema Loliti Ziro jer tamošnji laici među evrovizijskim fanovima smatraju da je ovakav tip pesama suviše diskutabilan za Evroviziju. Međutim, publika izvan Litvanije smatra da će se trka voditi između Lolite, Gebrasija i Rute Lup. Ko god od tri navedena izvođača da pobedi, imaće šanse za još jedan prolaz u finale.

Oznake

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @NekiTamo
  Pa takodje nisam za Lolitu..Rekao Sam jednom prilikom da postujem sto Evrovizija “Slavi razlicitosti” Ali ne mislim da je bas svemu I svacemu mestu na njoj..Drzimo Se mi muzike I pesama..Za takve I slicne stvari postoje rejvovi I karnevali I slicno..

 • @Andrija
  I ja isto ne kapiram šta je fora kod Monike,kao da su se svi popalili odjednom na taj retro zvuk,delimo i iste favorite,samo da Lolita ne pobedi,meni je to previše,sad ću da smućkam nešto čudno i prodam kao futurističko…

 • Ti Koji si ovo pisao pored te opsezne analize kao da ti je promaklo to kakve rezultate ostvaruju pomenute pesme..iz tvojih usta u Bozije usi da je Extra Nena iz 1992 I Sa AliExpressa zvana Monika Liu otpisana Ali je u obe izvedbe bila ubedljivi favorit I zirija I publike..Tako da man posle Moldove sledi Jos jedna staromodna pesma..Nije da imam nesto protiv nacionalnih zvuka I jezika Ali ovo je ipak Evrovizija 2022 ne 1992..Moji favoriti su Gebrasy I Ruta Loop