Evrovizija 2022 Pogledi

Estonija 2022 | Čekajući pobednika

Na redu je završnica 14. izdanja takmičenja Eesti laul (Estonska pesma), nacionalnog izbora u Estoniji.

Ovaj festival je do sada tradicionalno pokušavao da očuva autentičniji zvuk svojstven estonskoj muzičkoj sceni, mada se uvek potkradu i pesme koje liče na svetsku pop produkciju. Da li će Estonija uspeti da pronađe pesmu koja će se svideti evrovizijskoj publici, saznaćemo 12. februara .

Kako je sve počelo?

ERR, nacionalni emiter Estonije, raspisao je konkurs 2. septembra koji je trajao sve do 20. oktobra za izvođače i tekstopisce. Na konkurs su pristigle 202 prijave, a 27. oktobra su objavljena imena čak 40 učesnika Eesti laula 2022.

Samo takmičenje sastojalo se od četiri četvrtfinala, dva polufinala i finala. Četvrtfinalne emisije su emitovane u periodu od 11. novembra do 20. decembra. Polufinala su održana 3. i 5. februara, a iz polufinala u finale se plasiralo po pet najbolje plasiranih takmičara po kombinovanom glasanju publike i žirija.

Finale će biti održano 12. februara, a pobednik će biti izabran kroz dve runde glasanja. U prvoj rundi će kombinacijom glasova publike i žirija biti izabrane tri pesme koje će ući u superfinale. Nakon toga publika svojim glasovima bira pobednika između troje superfinalista.

Ko je na kraju izabran?

Desetoro finalista Eesti laula 2022 su:

 1. Elina Nečajeva | Remedy
 2. Andrej Zevakin i Grete Paja | Mis nüüd saab
 3. Jagup Tuisk | Kui vaid
 4. Eliza | Fire
 5. Ot Lepland | Aovalguses
 6. Stig Resta | Interstellar
 7. sastav „Minimal Wind“ i Elizabet Tifani | What to make of this
 8. Stefan | Hope
 9. Ana Salen | Champion
 10. grupa „Black Velvet“ | Sandra

Ovih desetoro izvođača nadmetaće se za laskavu titulu predstavnika Estonije. Eesti laul je svake godine iznedrio veoma interesantnog predstavnika, ali nisu svi bili podjednako uspešni. Međutim, estonska javnost uvek nestrpljivo očekuje sada već tradicionalni festival.

Treba istaći da ponovo na Evroviziju želi da ode nekoliko dobro poznatih ličnosti evrovizijskoj publici — estonski predstavnici Elina Nečajeva (2018), Ot Lepland (2012), Stig Resta (2015. u duetu sa Elinom Born) i Ana Salen (2002).

Iz mog ugla | Svetlana Jukić

Nekako mi se čini da su se svi uspavali, kada je ovogodišnje takmičenje u pitanju, što je slučaj i sa Estoncima. Što se tiče poređenja sa prošlom godinom, ovo je daleko bolje. Možda je problem što smo svi nakon grupe „Moneskin“, Barbare Pravi i benda „Go_A“ očekivali nekakvu unikatnost, a onda su nas gotovo svuda dočekali prosečni pop pesmuljci.

Međutim, ima još da se bira, pa možda ova sezona i ne ispadne totalna propast. Da se sada vratim Estoniji. Koliko mi se čini po pregledima i komentarima, najveći favorit za pobedu je Stefan, a tu bi još mogli da se pridodaju Elina, Stig, Ot i Jagup. Što se mene lično tiče moj top 3 bi izgledao ovako: Stefan, sastav „Minimal Wind“ i Elizabet Tifani i Ot Lepland. Moj izbor bi se sveo na jednu vestern numeru (nema veze sa Estonijom, ali dobro zvuči), jednu džezi atmosferičnu numeru (nekada je ovakvih numera na estonskom izboru bilo više) i jednu klasičnu baladu na estonskom (nije Kulla, ali može da prođe).

P.S. Molim Stiga Restu da se vrati pesmama poput Goodbye to yesterday pošto ove „švedske“ pesmuljke ne mogu više da podnesem.

Kako da pratite izbor?

Finalno veče će ponovo voditi Marja Lis Ilus i Prit Log, ovaj put uz pomoć estonskog predstavnika iz 2016. Jirija Potsmana. U revijalnom delu, pored prošlogodišnjeg predstavnika Estonije Ukua Suvistea, nastupiće i prezenteri Evrosonga 2002. Aneli Pibo i Marko Matvere, koji će posebnim nastupom obeležiti 20 godina od održavanja Evrovizije u Talinu.

Takmičenje možete pratiti od 18.30 časova, preko linka ERR.ee >>

Oznake

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Stefan – I hope I hope I hope… I hope I hope…

  Vrhunska stvar, odlican rimejk Klint Istvuda – Dobar los zao, a ni blizu plagijata, u tome je i lepota ove numere.

  Kvota na Estoniju je trenutno 81 (Medirijan kod nas izbacio kvote), da se kladimo da ce do sutra ujutru da padne na 10, a Estonija da bude u Top 10 na kladzama?

 • Meni su Stefan i Ott Lepland glavni favoriti,kao i Jagup nakon što su tri ostala ispali u drugom polufinalu..
  Elina ipak bi trebalo još koju godinu da sačeka,a ostale ne bih da komentarišem..
  Stig mi je bljuc….

 • Sve osim Stefan je promasaj za estoniju..Zeljni smo ovog filmakog zvuka I uopste Vajba..Pesma je premocna I I’ma materijala za Strava sto bi fanovi rekli “Stageing” iliti scenski nastup..Malo filma I kaubojstva nije na odmet