Evrovizija 2022 Pogledi

Letonija 2022 | Čekajući pobednika

Ovaj vikend definitivno će proći u znaku država Baltika, pa vas danas vodimo do rekapitulacije nacionalne selekcije Letonije.

Kome su poznata letonska finala i polufinala, onda zna da nije potpuni letonski ugađaj ukoliko u izboru neučestvuje bar jedan član zlatnog trija Supernove, a ove godine imamo čak dvoje — Aminatu i Markusa Rivu. Treći član, the queen of the night Samanta Tina, pravi pauzu od prošlogodišnjeg učešća.

Nova Supernova

Kao što je poznato, format nacionalne selekcije u Letoniji se zove Supernova, i u upotrebi je od 2015. godine, kao naslednik prethodno korišćenog formata Dziezma. U početku rezultati Letonije jesu bili nešto viši no ranije, te se format zadržao, no čini se da u poslednje vreme postoji mesta za napredak na polju evrovizijske uspešnosti.

Supernova je prilično klasičan sistem selekcije sačinjen od jednog ili dva polufinala, i finalne večeri u kojoj publika i žiri odlučuju o pobedniku s reciprocitetom snage 50/50. Ove godine imamo malo osveženje na takmičenju; naime, iako je delegacija odabrala 16 kompozicija koje će se takmičiti za predstavništvo na Pesmi Evrovizije, uvedena je novina u kojoj će publika moći da doda još jednog, 17. učesnika putem onlajn-glasanja. Opcija je bilo desetak, a u tom glasanju je pobedio izvođač Miks Galvanovskis sa pesmom I am just a sinner, koja je (spoiler alert!) uspela da se probije i do finalne večeri.

Ovogodišnja Supernova se, dakle, sastoji od jednog polufinala u kom nam je prezentovano 17 pesama ukupno, i jednog finala, u koje je prošlo 10 najboljih, po mišljenju publike i žirija (čiji sastav će nam biti poznat po završetku takmičenja).

Evo kako je to polufinale izgledalo:

Primetićete da je jedino Aminata nastupala drugačije, odnosno daljinski, što je posledica pozitivnog rezultata na aktuelni kovid-19.

Letonski emiter LTV objavio je da je i Miks Dukurs deo finala Supernove, nakon što je otkriveno da je tokom polufinala imao tehničke smetnje, pa će se za put u Torinu sada nadmetati 11 finalista.

Get ready for the parade

Što se finala tiče, evo ko su takmičari koji su obezbedili mesto među 11 finalista koji nastupaju ponovo ovog vikenda:

 • Grupa RAUM | Plans
 • Linda Rušenijece | Pay my own bills
 • Bermudu Divsturis | Bad
 • Miks Galvanovskis | I’m just a sinner
 • Grupa BUJĀNS | He, she, you and me
 • Elina Gluzunova | Es pabiju tur
 • grupa „Citi Zeni“ | Eat your salad
 • Sastav „Inspo“ | A happy place
 • grupa „Mēs Jūs Mīlam“ | Rich itch
 • Aminata | I’m letting you go
 • Miks Dukurs | First love

Kroz šou će nas sprovoditi Ketija Šenberga, voditeljka četiri Supernove do sad, i Lauris Reiniks, član grupe F.L.Y koja je predstavljala Letoniju s pesmom Hello from Mars. U revijalnom delu očekuju se nastupi ostvarenih evrovizijskih zvezda, a to će ove godine biti Uku Suviste (Estonija 2021) i grupa „The Roop“ (Litvanija 2022).

Polufinale se održalo 5. februara, a veliko finale će se održati 12. februara, dakle ove subote, na isti dan kada i litvanska i estonska selekcija.

Letonsko nacionalno finale Supernovu možete pratiti od 20 časova, preko direktnog onlajn-striminga na sajtu njihovog javnog servisa, na koji će vas odvesti link LTV 1 >>

Iz mog ugla | Strahinja Malić Katanić

Nekako tradicionalno uvek volim da se bavim Supernovom kad počne sezona nacionalnih finala, te mi je drago da imam uvid među prvima sa čime planiraju da se uzdignu od prošlogodišnjeg poslednjeg mesta u polufinalu.

Supernova postoji neko vreme, ali osim zaštitnih znakova, u vidu Samante Tine, Markusa Rive i Aminate, neki prepoznatljiv identitet muzički kao da je još neuhvatljiv. Možda ga baš to čini zanimljivim, jer ispostavi se da je svako novo izdanje Supernove prilično drugačije od većine prethodnih.

Ove godine neka imena izvođača su privukla pažnju, a nazivi nekih pesama još više, kako se čini, pa hajde da vidimo koliko je super i nova ova Supernova 2022.

Grupa „Citi Zeni“ | Eat your salad

Ja sam apsolutno nemoćan da se suprotstavim samo mrvici omnipotencijalne sile haotične energije koju ovaj performans izgeneriše za tri minuta. To je to, ovo je THE pesma. Mislim da me nijedna ekološka pesma nije ovoliko ubedila u poruku do sada. Fanki, gruvi, zabavno. Ovo je onaj najzabavniji aspekt Evrovizije koji umire već neko vreme, i iskreno mi se čini da će ovo pojesti ostatak konkurencije, što letonske, što i evropske. Vrlo drugačije, vrlo sveže, odlično. I zapamtite — Green is sexy as fuck!

Grupa RAUM | Plans

Donekle mi je drago da vidim da je neka pesma sa filler vajbom dospela u finale. Plans zvuči kao neka soft pop-rok kompozicija, i deluje kao da je namenjena tinejdžerskom auditorijumu. Iz nekog razloga vrlo lako je zamisliti je kao recimo početnu špicu za neku Diznijevu sitkom seriju poput Hane Montane. Zabavno za đusku, ali ne vidim potencijal ovde.

Miks Galvanovskis | I’m just a sinner

Inače obično gravitiram ka mišljenju glasova publike u odnosu na žiri, kad se dodeljivanje poena i šansi tiče, i izuzetno sam zadovoljan kad vidim da je publika prepoznala kvalitet poput ovoga koji je tim žirija prevideo, tim više što nastupa i u finalu. Im just a sinner je jedna evergreen rok numera (dakle nešto poput A new tomorrow ili Pioneer), ali ima moćniju energiju i prezentovan nam je na daleko seksipilniji način. Drugim rečima, ova plesačica/glumica na sceni na tom polju može da pojede Eleni za doručak, još uz hrapavi glas, rokenrol tempo i naglašenu pirotehiku, ovo je jedan ozbiljan pogodak za Letoniju da prestane da bude autsajder na Evroviziji.

Bermudu Divsturis | Bad

Ova pesma, interpretacija, naslov i kadriranje su jedan veliki internet mim otelotvoren u scensko-muzički događaj. Zadivljen sam kako je ovim momcima pošlo za rukom da budu paralelno i kul, ali i veoma silly u isto vreme. Možda je baš taj balans glavni adut ove dens pesme, a ono što se nikako ne bi moglo reći za nju je da je generična, što je pohvala, uzimajući u obzir današnje standarde nacionalnih finala.

Aminata | I’m letting you go

I za kraj imamo kraljicu Supernove, Aminatu, koja je pobedila na prve dve verzije ovog takmičenja kao takmičar (2015) i kao autor pesme (2016). Im letting you go je nešto drugačija od njenih prethodnih evrovizijskih radova — u pitanju je emotivna balada visokih nota, predominantno klavirske akustike. Iako Aminatin glas daje pečat ovoj pesmi i podjednako je čaroban kao kad smo ga prvi put čuli u Love injected, ovde mi fali neki autorski potpis u smislu kompozicije, kulture aranžmana. Pesma je jednodimenzionalna, ako to ima smisla. Naravno da uvek poštujemo artiste i naravno da ne treba da se drže jednog istog prepoznatljivog zvuka cele karijere, ali smatram da bi se dobar deo slušalaca složio da, u slučaju odlaska na Evroviziju sa ovom pesmom, Aminatino učešće bi se moglo smatrati kao nedosegnuto visoko očekivanje.

Zaključak

Da li nam zaista treba zaključak? EAT YOUR SALAD!

Ali sad stvarno, mislim da ovogodišnja selekcija deluje natprosečno pristojno i da većina od procenjeno relevantnijih učesničkih pesama (po kriterijumu kladionica, subjektivnog mišljenja i objektivne prediktivnosti), ima veoma unikatan pristup i da ova godina može biti jako dobra za Letoniju.

Ako govorimo o predviđanju, Eat your salad i Im just a sinner su najjači aduti za pobedu iz različitih razloga, a dark horse ulogu definitivno prepuštam Aminati, budući da je popularno ime, kao i da ovakav tip balade jeste malo egzotičan za Letoniju.

Oznake