Evrovizija 2022 Pogledi

Ukrajina 2022 | Čekajući pobednika

Jedina zemlja sa stopostotnim prolaskom u finale donosi veliki sud — svog 17. predstavnika na Pesmi Evrovizije!

Intrigantna osmorka će se naći u klinču i trci za laskavu titulu predstavnika Ukrajine. Famozni bend „Go_A“ zadao je težak zadatk svome nasledniku, tako da će biti veoma izazovno odabrati ovogodišnjeg zastupnika Ukrajine.

Kako je počelo?

Ukrajina se odlučila da nakon jednogodišnje pauze vrati veliki televizijski izbor. Međutim, lista učesnika je nešto kraća u odnosu na prethodne godine, pa će tako biti održano jedno finale sa svega osam takmičarskih pesama.

Takmičarske numere su odabrane preko konkursa, kojeg je ranije raspisala ukrajinska radio-televizija. Konkurs je duže trajao u odnosu na konkurse u drugim takmičarskim državama. Prvi korak je bila onlajn prijava, nakon koje se izbor suzio na 27 pesama. Sve pesme su objavljene 17. januara, ali je potom održana audicija uživo, gde se konačno odlučilo o osam pesama koje će biti izvedene na Izboru 2022.

Kako se bira pobednik?

Uobičajenom metodom kod Ukrajinaca, a to bi bio spoj glasova publike i stručnog tročlanog žirija. Od obe strane dolazi po 50% glasova. Tročlani žiri čine Tina Karol (ukrajinska predstavnica iz 2006), potom Džamala (ukrajinska predstavnica i pobednica Pesme Evrovizije 2016), kao i Jaroslav Lodihin.

Jedno od najvažnijih pravila jeste da nijedan učesnik nije nastupao na teritoriji Rusije od 2014. godine ili čak ušao na teritoriju Krima.

Ko je ušao u konačan odabir?

  1. grupa „Cloudless“ | All be right
  2. Majkl Soul | Demons
  3. grupa „Our Atlantic“ | Moja ljubav
  4. Barleben | Hear My Words
  5. Roksolana | Girlzzz
  6. Orkestar „Kaluš“ | Stefania
  7. Velboj | Nozzy bossy
  8. Alina Paš | Senke zaboravljenih predaka

Ovim redosledom će i nastupati. Interesantno je pomenuti da je Laud prvobitno bio deo liste učesnika, dok nije otkriveno da je njegova takmičarska numera Head under water izdata još 2018. godine, te je tako Laud diskvalifikovan i zamenjen Barlebenovom pesmom pod nazivom Hear my words.

Kako da gledam?

Ukrajinski Izbor 2022 možete pratiti od 17.30 časova na programu ukrajinske radio-televizije UA:PBC. Voditelji programa biće Marija Jefrosinina i Timur Mirošničenko. Veliko finale će biti održano u Centru za kulturu i umetnost „NAU“ u Kijevu.

Iz mog ugla | Marko Vujinović

Simpatičan izbor, mada negde očekivan, s obzirom na mega uspeh prošlogišnjeg sastava „Go_A“. Mnogo više kompozicija u folk maniru, sa mnogo inspiracije iz ukrajinskog/slovenskog folklora, pa i samom istorijom države Ukrajine. Ne njušim pobednika, ali njušim potencijalni dobar plasman i ove godine i to sa — ni manje, ni više — pesmom u maniru ukrajinskog etna i diphausa.

Roksolana | Girlzzz

Ne može, a da ne omami na prvu. Čini mi se da, kada je u pitanju bivši SSSR, sve je popularniji trend ovakve muzike — jaki bitovi, opasni dropovi i kombinacija maternjeg jezika sa engleskim, s tim da ovo poslednje može i ne mora. Pitka, bila bi veliki bum na sceni u Torinu, pogotovo što znamo kakav spektakl Ukrajinci prave iz godine u godinu. Rekao bih, moj jedini favorit iz Ukrajine!

Od ostalih takmičara, pažnju publike zavredila je i Alina Paš, numerom na ukrajinskom jeziku, tugaljivom, a jakom baladom, velike, moćne i važne poruke. Lično, izdvojio bih i Barlebena, nikakva avangarda i inovativnost na visokom nivou, ali prelep, tačan i čist vokal su me kupili.

Svaki od ostalih učesnika koji nisu pomenuti ima ono nešto što ga ističe u odnosu na ostale, međutim nije dovoljno samo to. Sredinu je najteže pronaći, pa tako ne treba ići ni u krajnost isticanja po svaku cenu. Verujem da će Ukrajinci napraviti pravi izbor i sve doterati do savršenstva do maja. Ukrajina je evrovizijska velesila i zaista iz godine u godinu zadaju težak domaći zadatak ostalima. Dovoljan je podatak da nikada nisu ispali iz polufinala.

Sa srećom svima sutra, držim fige Roksolani!

Oznake