Evrovizija 2022 Pogledi

San Marino 2022 | Čekajući pobednika

Velika i spektakularna završnica nacionalnog izbora za predstavnika San Marina počinje 13. februara, a mi vam ovom prilikom donosimo sve šta nas čeka do 19. februara, kada će konačno biti poznat novi adut ove mikrodržave.

Kako je sve počelo?

Planovi o šouu Una voce per San Marino su inicirani dok se prethodna predstavnica San Marina Senit pripremala za svoj nastup u Roterdamu. U to vreme je Vlada San Marina ovaj projekat stavila na listu prioritetnih od nacionalnog značaja. Konkurs za kandidate, koji su imali pravo da se prijave sa takmičarskom pesmom ili bez nje, bio je otvoren 22. septembra, a zatvoren 8. januara. Pravo prijavljivanja, baš i kao i na prethodnom televizijskom takmičenju 1 in 360 2018. godine, imali su izvođači iz celog sveta. Sa navedenog konkursa je za nadmetanje u kategoriji „Zvezde u nastajanju“ za završnicu odabrano 60 kandidata među prijavama iz inostranstva, i još šest prijava među kandidatima iz San Marina.

Audicije za selekciju kandidata za tri međunarodna i jedno nacionalno polufinale bile su održane u dve etape — od 13. do 19. decembra, i od 5. do 11. januara. Za izbor se prijavilo 299 izvođača iz 30 država, i podneto je 500 potencijalnih takmičarskih pesama.

Kako će šou izgledati?

Emitovaće se dan za danom, i to u periodu od 13. do 19. februara. Prvih šest emisija biće snimano u Teatru „Titano“ u prestonici San Marinu, a poslednja, sedma emisija, 19. februara biće snimana u Teatru „Nuovo“ u obližnjem gradu Doganu. Kroz celokupan program gledaoce će voditi prošlogodišnja sanmarinežanska predstavnica Senit, kao i poznato izraelsko TV lice italijanskog porekla Džonatan Kašanijan.

Prve tri večeri će od 13. do 15. februara biti posvećene međunarodnim polufinalnim nadmetanjima u kategoriji „Zvezde u nastajanju“, kroz koje će proći 60 kandidata. Po tri najbolja iz navedene tri večeri obezbediće direktan plasman na tzv. „malo finale“ 18. februara, a izvođači plasirani od 4. do 8. mesta će postati učesnici baražnog šoua „Druga šansa“ 17. februara. Četvrto veče 16. februara biće posvećeno nacionalnom polufinalu kroz kojeg će se za zadnja tri mesta koja vode direktno na „malo finale“ boriti šest izvođača iz San Marina.

Peto veče 17. februara rezervisano je za međunarodno baražno polufinalno nadmetanje „Druga šansa“, u kojem će se za zadnjih sedam mesta koje vode na finalno veče u kategoriji „Zvezde u nastajanju“ boriti 15 selektovanih kandidata sa prve tri večeri.

Šesto veče će 18. februara biti koncipirano u formi „finala pre finala“ u kategoriji „Zvezde u nastajanju“, na kom će se 16 umetnika boriti za devet mesta koja će voditi na finalno veče 19. februara. Tri najbolja podeliće novčane nagrade u iznosima od 1000, 2000 i 7000 evra.

Na finalnoj večeri 19. februara nastupiće simboličnih 19 izvođača, od toga devet najboljih iz prethodne večeri, i još 10 afirmisanih izvođača koji su obezbedili direktan plasman na finalno veče.

U svim etapama, odluke o najboljima i pobedniku donosiće žiri, koji će tokom prvih šest večeri brojati sedam članova, a na završnoj večeri 19. februara pet.

Ko su učesnici?

Nećemo ovom prilikom navoditi svih 66 umetnika koji će proći kroz prvih šest večeri, ali ćemo zato navesti poznate koji će se nadmetati na međunarodnim polufinalima od 13. do 15. februara, kao i direktne učesnike velikog finala. Prve svega, treba napomenuti da se među 60 učesnika internacionalnih polufinala nalaze: učesnica čeških izbora za sezone 2019/2020. i 2021/2022. Elis Mraz, kao i Nemac Sebastijan Šmit, koji se nadmetao i na prethodnom TV takmičenju 1 in 360 2018, a usput i pevao prateće vokale predstavnicama San Marina Džesiki Maskat i Dženifer Berger u Lisabonu 2018.

Direktan plasman na veliko finale 19. februara obezbedilo je devet međunarodno afirmisanih umetnika, kao i jedan takmičarski tim selektovan među umetnicima iz San Marina. U pitanju su:

 • Achille Lauro
 • Farby & Labiuse feat. Miodio (prijava iz San Marina)
 • Tony Cicco & Deshedus & Alberto Fortis
 • Matteo Faustini
 • Ivana Spagna
 • Blind
 • Valerio Scanu
 • Burak Yeter & Alessandro Coli
 • Francesco Monte
 • Cristina Ramos

Zanimljivo je da će se Akile Lauro ponovo naći u borbi za Evroviziju nakon primećenog nastupa na ovogodišnjem Sanremu, odakle nije mogao dalje od 14. mesta. Kad već spomenusmo Sanremo, vredi napomenuti da će i nekadašnji pobednik navedenog festivala iz 2010. godine Valerio Skanu biti u trci za predstavnika San Marina. Ostali interesantni učesnici su:

 • članovi sastava „Miodio“, predstavnici San Marina iz 2008;
 • svetski poznata umetnica iz osamdesetih i jedna od začetnica italo-disko scene Ivana Spanja, poznata po hitu Call me iz 1987;
 • reper Blind, učesnik italijanskog X Factora iz 2020;
 • turski di-džej Burak Jeter, globalno poznat po hitu Tuesday iz 2016;
 • pobednica španske verzije šoua „Ja imam talenat“ iz 2016. godine Kristina Ramos.

Gde mogu pogledati?

Prvih pet večeri biće emitovano sa početkom od 22 sata, a zadnje dve sa početkom od 21 sat i 10 minuta. Možete ih pogledati na sanmarinortv.sm.

Oznake