Evrovizija 2022

Azerbejdžan 2022 | Nadir Rüstəmli predstavlja „Zemlju vatre“ u Torinu

Nadir Rüstəmli predstavljaće Azerbejdžan na Pesmi Evrovizije u Torinu, saopštila je nacionalna televizija İctimai. Pesma će biti objavljena u trećoj sedmici marta.

Nadir (srp. Nadir Rustamli) rođen je 1999. godine, a afirmaciju je stekao učešćem i pobedom u poslednjoj sezoni azerbejdžanske verzije šoua za talente The Voice, u kojem je bio u timu evrovizijskog pobednika Eldara Gasimova. Pevanjem je počeo da se bavi još kao dete, a zanimljivo je da je 2019. predstavljao svoju zemlju na studentskom međunarodnom festivalu Youthvision, na kojem je osvojio 2. mesto. Diplomirao je na fakultetu za turizam i menadžment.

Da će on biti 14. evrovizijski predstavnik otkriveno je u jutarnjem programu İTV, a šef delegacije Isa Malikov saopštio je da ta delegacija s velikom pažnjom pristupa izboru najpre pevača, a potom i kompozicije koja će najbolje pristajati izabranom predstavniku. Otkrio je i da je na konkurs stiglo preko 300 pesama, a da će sada selekciona komisija svesti uži izbor na šest.

Azerbejdžan na ovakav način bira predstavnika i pesmu neprekidno od 2015. godine. Pre toga, İTV je koristio razne forme nacionalnog takmičenja, sa izuzetkom 2009, kada su isto svog izaslanika za Moskvu odabrali internom metodom.

Prema najavama, šta će to Nadir pevati u Torinu biće poznato u drugoj ili posle druge sedmice marta.

Oznake