Evrovizija 2022

Ukrajina 2022 | Alina Pash odustala od Evrosonga

Pobednica Izbora 2022 Alina Pash (srp. Alina Paš) odlučila je da odustane od učešća na Pesmi Evrovizije. Nesuđena predstavnica Ukrajine podelila je ovu vest na svom Instagram nalogu gde piše da „neće da bude deo ove prljave priče“ i da je „teška srca donela ovu odluku“, čime je kulminirala sporna situacija oko njenog odlaska na Krim 2015. godine i navodnog falsifikovanja putnih dokumenata.

Alininu izjavu vam prenosimo u celini:

Ja sam državljanka Ukrajine, poštujem zakone Ukrajine, pokušavam da prenesem tradicije i vrednosti Ukrajine u svet. Ono u šta se ova priča pretvorila uopšte nije ono što sam ja unela u svoju pesmu. Ja sam umetnik, a ne političar. Nemam armiju PR ljudi, menadžera i advokate da me odbrane od svih ovih napada i pritisaka, hakovanja mojih naloga na društvenim mrežama i pretnji. A nemam ih ni da mi pomognu da se oduprem potpuno neprihvatljivoj formulaciji koju ljudi koriste bez konteksta situacije i zaboravljanja dostojanstva svih građana Ukrajine. Ne želim više da budem deo ove prljave priče. Teška srca povlačim kandidaturu kao predstavnica Ukrajine na Pesmi Evrovizije. Jako mi je žao. Kontaktiraćemo NSTU i potpisati sva potrebna dokumenta. Želim da se zahvalim svima koji me podržavaju i koji mi pomažu, koji slušaju moju pesmu i njenu važnu poruku i koji ne tračare o meni. Hvala vam! Priča se nastavlja sa vama, a na nama je da odlučimo šta će biti. Ujedinimo se! Sad je to važnije nego ikad!

Alinina pobeda na Izboru povlači kontroverze za sobom još od završetka festivala, s obzirom da je nakon objave glasova publike drugoplasirani sastav „Kalush Orchestra“ tražio dodatno ispitivanje, sumnjajući na validnost glasanja. Takođe, nedeljama pre početka tog nacionalnog izbora, komentatori na društvenim mrežama pisali su da je Alina Pash prethodno posetila Krim letom iz Moskve, čime je prekršila jedno od pravila selekcije. Direktor javnog emitera Mikola Černoticki izjavio je da dokumenta Aline Pash nije izdala Državna granična služba Ukrajine. Alina je rekla da je, dok su ona i njen tim čekali zvaničan odgovor Državne granične službe o dobijanju dokumenata, neko iz njenog tima odlučio da „pomogne“ tako što je locirao informacije što je pre moguće i potencijalno napravio lažni dokument, a ona je potom uklonila tu osobu iz tima. Kako prenosi portal „Depo“, Državna granična služba je saopštila da su izbrisali podatke o putovanju iz baze podataka, pa nisu mogli da daju Pashi putnu potvrdu. Sve informacije o graničnim prelazima čuvaju se pet godina, a Alina je otišla na Krim 2015. godine.

Ukrajinski emiter sada ima pravo da za predstavnika izabere drugog izvođača, a da li će to biti vicešampioni, sastav „Kalush Orchestra“, ili neko drugi, ostaje da vidimo.

Oznake

8 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @Maki
  Pa 2020. nije bilo nikakvog haosa kolko ja znam ni 2018,ali možda grešim..
  Zamislite kako bi RTS propao kad bi iz godine u godinu organizovao selekciju,pa onda se desio ovakav nered i onda sve propalo,na stranu to što je problematična situacija,ali žali bačenog vremena,para,truda,dobrih pesama i da sve to onda zaseni skandal…

 • Da li je prosla neka godina da oni organizuju nacionalni izbor i posalju pobednika a da nema nikakvog haos. Ako ima to je izuzetak koji potvrdjuje pravilo.

 • Sa takvim post-sovjetskim sistemom,nisu ni zaslužili da budu deo Evrovizije.

 • Mozda ipak ima nade za Kalush Orchestra, voleo bih njih da vidim.Iako naravno bolje bi im bilo da se povuku.

 • Na istoku ništa novo. Svake godine ista priča. No, pošto mi pesma nije bila neka ekstra, nije mi žao.

 • Mnogi bi rado prihvatili ovakvu pesmu,a oni odbacuju kao da se radi o trecerazrednom izvodjaču..

 • I ja se nadam da ce se povuci, meni je stvarno uzasno kako njihov javni servis ponizava sopstvene ucesnike festivala kao da su drzavni naprijatelji. Isto kao i Maruv kad su izabrali i rekli da ”zadrzavaju pravo da je ne posalju u Tel Aviv”.

  Uostalom pa sta i da je usla na Krim iz Rusije, zamislite kao kada bi mi nekoga satanizovali sto je usao na Kosovo i Metohiju iz npr. Albanije, nevidjena glupost. Ispolitizovano do te mere da mi se smucila Ukrajina sa ovim cirkusom…

 • Nadam se da će se Ukrajina povući. Tako Alina neće otići u zaborav, a Ukrajina će sačuvati svoj streak kvalifikacija.