Evrovizija 2022 Pogledi

Norveška 2022 | Čekajući pobednika

Ove evrovizijske supersubote svog predstavnika bira i Norveška. Nakon serije polufinala, ova skandinavska zemlja krunisaće najboljeg takmičara koji će otputovati u Torino na Pesmu Evrovizije 2022.

Norveški Melodi Gran Prix je jedno od nacionalnih finala koje je steklo reputaciju kao jedno od najmodernijih i najkvalitetnijih, te se svake godine sa nestrpljenjem iščekuje. Tamošnji emiter ne štedi novce za ulaganje u elemente scenografije, kvalitet zvuka i raznovrsnost pesama, izvođača i tekstopisaca.

Ni ove godine nisu omašili, pa je tako subotnje finale ispunjeno zanimljivim numerama. U velikoj završnici u Fornebuu 19. februara nastupiće deset izvođača i to sledećim redosledom:

 1. Oda Gondrosen | Hammer of thor
 2. NorthKid | Someone
 3. Anna-Lisa Kumoji | Queen bees
 4. Farida | Dangerous
 5. Sofie Fjellvang | Made of glass
 6. Frode | Black flowers
 7. Christian Ingebrigtsen | Wonder of the world
 8. Maria Mohn | Fly
 9. Subwoolfer | Give that wolf a banana
 10. Elsie Bay | Death of us

U ovogodišnjoj selekciji ukupno se čula 21 numera; 16 je bilo podeljeno u četiri polufinala, a pet je dobilo direktnu ulaznicu za finale. Takmičenje u polufinalima je bilo organizovano u duele. Četvoro izvođača u finale se plasiralo kao pobednici svojih polufinala (Frode Vassel, Farida, Oda Gondrosen i Sofie Fjellvang), Maria Mohn je trijumfovala u sekciji „Druga šansa“ u kojoj su učestvovali eliminisani iz polufinala, a pet pevača je dobilo direktnu pozivnicu za finalno veče (Northkid, Anna-Lisa Kumoji, Christian Ingebrigtsen, Subwoolfer i Elsie Bay).

Pobednik će biti izabran nakon tri kruga glasanja publike — progresivno sužavajući konkurenciju na četiri, zatim dva i na kraju — sledećeg predstavnika Norveške na Evrosongu. Voditelji programa biće Mikkel Niva, Kåre Magnus Bergh i Annika Momrak. U areni H3 u mestu Fornebu šou će uživo pratiti 500 gledalaca.

Finale „Melodi gran-prija 2022“ sa početkom u 19.50 h 19. februara možete pratiti putem sledećeg linka: NRK.no >>

Iz mog ugla | Anja Iriškić

Norveški Melodi Gran Prix je definitivno jedan od mojih dražih nacionalnih izbora za evrovizijskog predstavnika. Iako možda nisam svake godine apsolutno zadovoljna odabirom predstavnika, svakako uvek pronađem nove pesme za moju plej-listu i nove izvođače čije ću nove poduhvate pratiti. Čini se da se ove godine kao dva jasna favorita nameću Subwoolfer sa zaraznom Give that wolf a banana i Elsie Bay sa jednostavnom, ali efektnom baladom Death of us.

Subwoolfer | Give that wolf a banana

Čini mi se da Give that wolf a banana može da stekne taj status među fanovima kao što je nekad bila Verkina Dancing Lasha Tumbai, te da postane jedna od kultnih „joke“ numera. Time što svrstavam Subwoolfer u „joke“ kategoriju ne znači da mislim da pesma nije kvalitetna; naprotiv, smatram da je odlično producirana, prigodna za Evroviziju, pesma koja će probuditi sve prisutne u areni i naterati ih da se pokrenu. Bio bi ovo super dodatak dosadašnjem evrovizijskom line upu.

Elsie Bay | Death of us

S druge strane imamo Elsie Bay i Death of us, baladu koja vas prosto uvuče svojom intimnošću i kulminacijom na kraju takozvanim key changeom. Otkad je objavljena studijska verzija, fanovi su odredili Elsie kao jednu od potencijalnih pobednika. Slažem se da bi ova numera dobro prošla na Evrosongu, ali ne mogu da se otmem utisku da je nešto falilo u nastupu tokom predstavljanja pesme u 1. polufinalu — Elsie će morati nešto da popravi, ako želi da osvoji kartu za Evroviziju.

Farida | Dangerous

Što se tiče ostalih numera, kao dark horse takmičenja izdvojila bih Faridu i Dangerous. Njen nastup u polufinalu mi se veoma svideo, odlično je otpevala i predstavila pesmu, koja podseća na nešto što je izašlo pravo iz nekog Bondovog filma, te mislim da bi i ona bila solidna norveška predstavnica.

Oda Gondrosen | Hammer of thor

Kao još jedan dark horse, takođe mi je pažnju privukla numera Hammer of thor Ode Gondrosen, što bi isto bio odličan izbor. Moćna balada sa nordijskim prizvukom pokazuje nam kako se to radi kad se žele uklopiti tradicionalni elementi sa modernim zvukom.

Sofie Fjellvang | Made of glass

Made of glass je sasvim kvalitetna balada koja bi se u neke druge godina možda više izdvojila, ali u ovoj konkurenciji ne verujem. Mada, ne bih se bunila ako bi na kraju bila izabrana, što je vrlo moguće, s obzirom da se kotira kao treća na kladionicama.

NorthKid | Someone

Someone ne vidim kao pobednika, ali svakako zaslužuje mesto u finalu kao jedna lepa, emotivna pesma.

Maria Mohn | Fly

Između dve numere sa tim nordijskim, tradicionalnim vajbom, ipak bih izabrala Hammer of thor, iako i pesmi Fly ne manjka atmosferičnosti, mitologije i dobrih vokala.

Frode Vassel | Black flowers

Mnogi su bili razočarani jer je Frode trijumfovao umesto Eline Noelie u svom polufinalu, a i ja sam bila među njima, ali vremenom sam shvatila da je Black flowers zasluženo u finalu. Lepo što ćemo na ovom izboru između ostalog čuti i rok, ali ne bih rekla da je pametan potez slati rok pesmu, nakon što je takva pesma pobedila prošle godine.

Anna-Lisa Kumoji | Queen bees

Pčelica Maja za Norvešku?

Christian Ingebrigtsen | Wonder of the world

Nakon preslušavanja pesama, zaboravila sam da ova numera uopšte konkuriše. Pored mnogo kvalitetnijih balada, Wonder of the world nažalost ostavlja uspavljujući utisak.

Zaključak

Kao što sam rekla, kvaliteta nikad ne manjka na norveškom Melodi Grand Prixu. Norveška od deset pesama ima pola koje bi mogla da pošalje na Evroviziju s kojima bi se vrlo verovatno lagano plasirala u finale i tamo ostvarila dobar rezultat. Verujem da će konačan duel činiti Elsie Bay i Subwoolfer, a da će nijanse odlučiti o tome ko će mahati norvešku zastavu u Italiji.

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Iako mi je MGP bio jači prošle godine,ove imam tri favorita koji bi došli do izražaja,a to su Elsie,Subwoolfer i Maria Mohn.
  Od njih troje predosećam da će Subwoolfer da ima najveću podršku publike,ali ostaje da vidimo