Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Crnogorska pesma izlazi 4. marta. Mihael Ben-David razmišlja o odustajanju

Uzbudljiva sezona nacionalnih izbora bliži se svom kraju. Šta se novo dešava u Crnoj Gori, Izraelu i San Marinu, saznajte u narednim redovima „evrovizijskog potpurija“.

🇲🇪 Premijera crnogorske pesme 4. marta

Crnogorska predstavnica Vladana Vučinić je na društvenim mrežama istakla da će njena evrovizijska pesma Breathe svetlost dana konačno ugledati 4. marta. Numeru je uradila Vladana u saradnji sa evrovizijski iskusnim producentom Darkom Dimitrovim, govori o gubitku voljene osobe, inspirisana je istinitim životnim događajem, odn. smrću njene majke. Proteklog meseca, Vladana je boravila na Cetinju, gde je snimala spot za navedenu numeru pod režiserskom palicom Gojka Breguljana.

🇮🇱 Mihael Ben-David će najverovatnije odustati od učešća?

Iako ranije selektovan izraelski predstavnik Mihael Ben-David radi na finalnoj verziji svoje takmičarske pesme I.M, postoji mogućnost da odustane od učešća. Naime, prema navodima tamošnjeg portala YNet, pevač je nezadovoljan ponašanjem i unutrašnjom politikom tima s kojim radi na svom evrovizijskom pojavljivanju. Isti izvor navodi da će odustati od učešća u slučaju postojanja odluka koje mu oduzimaju pravo na dostojanstveno predstavljanje Izraela. U svakom slučaju, javni emiter KAN je naveo da Mihael nesmetano radi na doradi svoje pesme, čime su stavili do znanja da će se o eventualnom odustajanju govoriti kad za to dođe vreme.

🇸🇲 Una voce per San Marino ostaje izborni mehanizam i u 2023

Tokom konferencije za medije sa aktuelnim pobednikom nacionalnog izbora San Marina, Akileom Laurom, svoju reč je imao i državni sekretar za turizam Vlade San Marina Federiko Pedini Amati, koji je tom prilikom potvrdio da će se putem festivala Una voce per San Marino evrovizijski predstavnik San Marina birati i naredne godine. Ovu odluku je obrazložio rečima da na ovome neće stati, te da najavljuju još veći šou za 2023. godinu.