Dečja Evrovizija 2022

Jerevan očekivano domaćin Dečje pesme Evrovizije 2022

Glavni grad Jermenije — Jerevan — biće domaćin 20. Dečje pesme Evrovizije, a takmičenje će se održati u sportsko-koncertnom kompleksu „Karen Demirhjan“.

Informaciju je objavio predsednik jermenske vlade Nikol Pašinjan nakon sastanka svog kabineta, navodeći da su novčana sredstva za organizaciju takmičenja već opredeljena. On je istovremeno pozvao turističke agencije da se više uključe u promociju događaja i snažnije aktiviraju, kako bi se ponovo pokrenuli turistički tokovi u post-kovid periodu, preneo je news.am.

Da će Jerevan biti domaćin Evrosonga za decu i nije veliko iznenađenje, budući da jermenska prestonica jedina u zemlji ima kapacitete i uslove koje propisuje EBU za organizaciju evrovizijskog događaja.

Sportsko-koncertni kompleks „Karen Demirhjan“, poznat i kao Arena „Demirhjan“, već je bio domaćin Dečje pesme Evrovizije 2011. godine. Izgrađen je 1983. godine, ali je nakon požara 1985. godine morao da bude zatvoren. Objekat se nalazi na brdu Cicernakaberd u zapadnom delu Jerevena, pokraj klisure reke Hrazdan, i karakteriše ga 184 stepenika koji vode do kompleksa. Na tom brdu nalazi se i istoimeni spomen-kompleks genocida nad Jermenima.

Glavna višenamenska arena ima kapacitet imeđu šest i osam hiljada mesta, a u kompleksu se još nalaze i dve manje hale: koncertna i sportska, te dve konferencijske/diplomatske sale i foaje koji se koristi za izložbe i druge manje događaje.

Ime „Karen Demirhjan“ ustanovljeno je 1999. godine, nakon ubistva predsednika Skupštine u pucnjavi u parlamentu, zbog velikog doprinosa koji je imao u izgradnji tokom sovjetske ere.

Zanimljivo je da Vlada Jermenije poslednjih godina pokušava da privatizuje objekat, renovira ga i pretvori u „porodnični centar“ koji bi sadržao hotel, akva-park, koncertne dvorane, sale za sastanke, prodavnice, kazino i sl.

Podsetimo, na 19. Evrosongu za decu, koji se održao u Parizu 19. decembru, Jermenija je ostvarila svoju drugu evrovizijsku pobedu, a akter ovog trijumfa bila je četrnaestogodišnja Malena Foks s numerom Qami qami. Iako prema važećem pravilniku pobeda ne garantuje i domaćinstvo na sledećem takmičenju, jermenski emiter AMPTV i EBU odlučili su da ta zemlja ugosti najmlađe talente na još jednom evrovizijskom događaju.

Oznake