Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Mia Dimšić demantovala priče o plagijatu

Da li je izabrana pesma Mije Dimšić plagijat? Ko će raditi evrovizijski nastup izraelskom predstavniku? Kad izlazi holandska pesma? Kojim redosledom će se takmičari u Danskoj predstavljati publici?

O tome više govorimo u narednim redovima „evrovizijskog potpurija“.

🇭🇷 Ni govora o plagijatu

Sasvim iznenađujuće, pobedu na ovogodišnjoj Dori je odnela Mia Dimšić s numerom Guilty pleasure. Nakon Mijine pobede, nizale su se optužbe na društvenim mrežama da je Mijina pesma zapravo plagijat hita Taylor Swift Willow, a ona je te navode u HRT-ovoj emisiji „Kod nas doma“ prokomentarisala sledećim rečima:

Ako ćete mene pitati da li je plagijat, ja ću vam reći da nije. Tačno se zna kad je plagijat i vrlo je matematički jasno kad je nešto plagijat, a kad nije. Nemam čak potrebu ni da demantujem, jer to je kao da mene sad neko uverava da je 2+2 pet. Poštujem svačije mišljenje, ali jednostavno nije. Meni je jasno da mora nastati kontroverza i mislim da na nju treba da gledam pozitivno jer sad mi treba puno PR-a. Svaki PR je dobar PR, Taylor Swift je čudo i hvala ljudima što podsećam na nju.

Dakle, Mia je ovim demantovala priče o plagijatu.

🇳🇱 Holandska pesma izlazi 3. marta?

Privatna televizija SBS je došla u posed informacije kada će pesma holandske predstavnice S10 biti objavljena. Naime, po navodima tog medija, njena takmičarska pesma bi trebalo da se pojavi 3. marta. No, ove glasine javni emiter AVROTROS tek treba da potvrdi. Ono što se zna o takmičarskoj pesmi S10 jeste da će biti ispevana na maternjem jeziku, što će za Holanđane biti prvi put od 2010. da se evrovizijskoj publici predstave pesmom na holandskom jeziku.

🇮🇱 Marvin Dietmann osmišljava nastup izraelskom predstavniku. Ni govora o povlačenju Mihaela Ben-Davida

Izraelski emiter KAN objavio je da će nastup njihovom predstavniku Mihaelu Ben-Davidu osmisliti iskusan evrovizijski inscenant iz Austrije Marvin Dietmann. Ovo će za Ditmana biti za sada drugi poznat nastup koji će osmisliti ove godine, nakon što je ugovorio drugu uzastopnu saradnju sa kiparskom delegacijom.

Isto tako KAN je odgovorio na glasine o navodnom povlačenju Mihaela Ben-Davida sa ovogodišnjeg takmičenja, izjavivši da Mihael trenutno radi na pripremi nastupa i nove verzije pesme I.M, pri čemu su stavili do znanja da se Ben-David neće povući.

🇩🇰 Određen redosled nastupanja na danskom finalu

Danski emiter DR objavio je redosled kojim će se ranije selektovani učesnici Dansk Melodi Grand Prixa predstaviti publici na završnoj večeri 5. marta u Herningu:

  1. Patrick Dorgan | Vinden suser ind
  2. Conf3ssions | Hallelujah
  3. Der Var Engang | En skønne dag
  4. Fuld Effekt | Rave med de hårde drenge
  5. Josie, Elinor & Jack Warren | Let me go
  6. Morten Fillipsen | Happy go lucky
  7. REDDI | The show
  8. Juncker | Kommet for at blive

Kao i prošle godine i ove će dansko nacionalno finale voditi Tina Müller i Martin Brygmann, a biće održano u dvorani „Jyske Bank Boxen“ u Herningu. Prvi put nakon tri godine publika će i uživo moći da prati ovo takmičenje. Revijalni deo će upotpuniti prošlogodišnji danski predstavnici, članovi dua „Fyr & Flamme“.

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Iskreno nije plagijat, slicnog su ritma pa mozda zbog toga misle, ali nije. Ako cemo da pricamo o plagijatu, vise mi deluje da je Albinin tik tok plagijat neke pesme od Maruva, a jos vise nova Albinina pesma nocu koja zvuci kao ,,Motto,, Tieska i Ave max. Naravno ne osudjujem je jer su joj obe pesme odlicne, a zao mi je sto vecina ne voli Mijinu pesmu, meni je dobra, kao i Lps-ova (Slovenija ove godine).