Evrovizija 2022 Pogledi

Finska 2022 | Čekajući pobednika

Sledeća po redu država koja se pridružuje skupu onih sa iazbarnim pesmama za Evroviziju verzije „2022“ je Finska.

Ova država ne tako slavne evrovizijske istorije briljirala je prošle godine sa pesmom Dark side grupe „Blind Channel“, osvojivši veoma visoko 6. mesto sa 301 poenom.

Moglo bi se reći da su lokalni muzičari bili vrlo inspirisani ovim uspehom, jer je kvalitet ovogodišnje selekcije na vrlo visokom nivou, a zaineresovanost ogromna — javni servis Finske YLE primio je čak 312 prijava ove godine!

Format UMK 2022

U Finskoj se već neko vreme kao metod selekcije koristi procesni format UMK, koji je skraćenica za Uuden musiikin kilpailu (Festival nove muzike). Ova selekcija ima dve distinktivne specifičnosti:

 1. izuzetno je minimalna u poređenju sa ostalima; od mnoštva prijavljenih kompozicija, prezentuje nam se svega sedam svake godine, što znači da nema grandioznih polufinala;
 2. snaga glasova je u specifičnom odnosu; iako u većini drugih država o pobedniku odlučuju predstavnici stručnog žirija i glasovi popularnog televotinga u odnosu snaga 50/50, u Finskoj glasovi publike teže 75%, a žirija tek 25%.

Znajući sve ovo unapred, konkurs za slanje pesama trajao je svega od 1. do 6. septembra 2021. godine, a po pravilu bar jedan od autora pesme ili izvođača mora da ima državljanstvo ove zemlje, ili bar stalno prebivalište.

Nakon filtriranja od strane tima koji čini osmoro muzičkih stručnjaka, izabrano je sedam pesama koje su objavljene 13. januara, a nedugo za njima i promotivni video-spotovi sa integrisanim tekstovima pesama.

Svi izabrani izvođači prezentovaće svoje kompozicije u finalnoj emisiji u kojoj će se izabrati pobednik, a evo ko je sve u igri za Finsku ove godine:

 • Bess | Ram pam pam
 • Cyan Kicks | Hurricane
 • Isaac Sene | Kuuma jäbä
 • Olivera | Thank God I’m an atheist
 • The Rasmus | Jezebel
 • Tommi Läntinen | Elämä kantaa mua
 • Younghearted | Sun numero

Da vam zagolicamo radoznalost pred selekciono veče, evo kratkog pregleda svih takmičarskih pesama:

Kolegijum stručnih lica koji su sačinjavali telo selekcije ovih sedam pesama su sledeći: Tapio Hakanen (direktor muzičke rubrike javnog servisa), Ansi Autio (producent UMK-a), Juha – Malti Valtonen (televizijski urednik), Samuli Vananen (urednik finskog Spotifaja), Džoana Corciz (muzička urednica), Katri Norlin i Jani Kareinen (muzički novinari i kritičari) i Ejmi Borgar (takođe muzička urednica javnog servisa).

Treba takođe dodati da sastav žirija čine internacionalni predstavnici, umesto lokalnih stručnjaka, a do sada je jedino poznato da je jedan od članova žirija invovliran u „reprezentaciji Španije“.

UMK šou će se, dakle, održati 26. februara, u hali za kulturu Logomo, u gradu Turkuu, svojevremenoj prestonici ove države. Kroz muzičko veče provodiće nas voditeljski duo Paula Vesala i Miisa Rotola-Pukkila, a prenos će biti dostupan na čak sedam jezika, kao i na radio-stanicama.

Za autentično vizuelno-muzičko iskustvo, UMK možete pratiti od 20 časova na linku: areena.yle.fi >>

Iz mog ugla | Strahinja Malić Katanić

Kad mislimo o muzičarima iz Finske, obično prvo pomislimo na grupe kao što su Nightwish, HIM, Sonata Arctica, The Rasmus i slične. Nekako deluje da baš kad je Finska bila jedina koja je gurala daj pravac težeg zvuka, nekako je i imala dosta uspeha i stvorila nacionalni identitet na Evroviziji: Lordi, Teräsbetoni, Hanna, Blind Channel… S obzirom da se različitost u ovom slučaju isplatila, ne treba da iznenadi dominantnost gitarskih žanrova na ovogodišnjoj selekciji, tim više zbog uspeha prošlogodišnjih predstavnika, kao i popularnosti grupe Moneskin. Finci su bili spremni.

Bess | Ram pam pam

Jedna vrlo evrovizična pesma, baš onakva kakva se obično namenjuje ovakvom takmičenju — bubble gum pop, brzog tempa, energetična, a finski jezik joj daje tu višnju na vrhu kolača. Ukoliko se tip estetike iz promotivnog videa prenese i na nastup, Bess ima odlične šanse.

Cyan Kicks | Hurricane

Nemam ništa protiv da svake godine imamo po jedan uragan na Evroviziji. 🙂

Ovo ostvarenje je vrlo ono na šta se uvod odnosio, a Cyan Kicks nam to prezentuju stilizovano kao mladalački metalčić na bazi popa, ali ovo nekako funkcioniše zajedno. Rekao bih da je ciljna grupa ista kao i za Dark side, s tim što ovaj zvuk deluje nešto svežije. Odličan potencijal za scenski šou i titulu ozbiljnog konkurenta.

Isaac Sene | Kuuma jäbä

Ovo je jedno neobično muzičko-scensko ostvarenje, žanrovski prilično konfuzno. Tako je retro, ali je u isto vreme i tako moderno, i pod moderno mislim na trendove za 2020-te. Adekvatan opis za ovo je da, ako bi hipotetički Princ i Lil Naks imali dete, ovako bi to zvučalo i izgledalo. Energija je definitivno tu, samo mislim da bi mogla biti blago artikulisanija.

Olivera | Thank God I’m an atheist

Veoma unikatan koncept. Očekivao sam da će ovo biti satirična pesma koja će upirati prstom ili u ateiste ili u religiozne ljude, međutim dobio sam nešto mnogo bolje i lepše na kraju. Naravno, postoji ovde malo i tih momenata, ali priča, filozofija i problemi kojima se bavi pesma su vrlo ozbiljni, a Olivera ih tako lepo naratira, ne samo vokalno već lirikom. Verujem da bi na Kipru za ovo crkvene grupe protestovale u još većem broju nego na svoje đavolice od prošle godine, i nekako mi je apsurdno što je ova pesma na internetu već dobila kontroverzni status, pa čak i ismevanje, te bih poručio tim ljudima da je za početak odslušaju od početka do kraja, pa onda donesu sud o pesmi koja za cilj samo ima otvaranje uma ka eternalnim pitanjima egzistencijalne filozofije. Muzički, ovo nije ništa vanserijski, ali je sasvim korektno. Thank God I’m an atheist je baš „sve ili ništa“ rizik.

The Rasmus | Jezebel

Razjasnimo odmah da teoretski ne postoji budućnost u kojoj Jezebel ne pobeđuje na UMK.

E, sad mogu dodati da uvek držim do toga kako nijedan izvođač nije veći od Evrovizije, te ma koliko bio dobar i popularan, donekle bar očekujem da se muzički ili produkcijski prilagodi Evrosongu (khm, Aca Lukas, khm). Isto važi i za muzički stil grupe „The Rasmus“, ali… My Gawd! Nikad mi nije palo na pamet u životu da mogu ovako dobro da uklize u savremeni format Evrovizije, a da ostanu dosledni svom stilu 100%. Lauri zvuči identično kao i dekadama unazad, atmosfera i raspoloženje su dosledni, a verujem da performans ne može da izneveri nikoga. To je to — ovo je najadekvatniji izbor za Finsku.

Tommi Läntinen | Elämä kantaa mua

Ovo nekako vidim kao finsku verziju Dada Topića sa željom da nastupa na Sanremu. Ništa loše ne mislim pod time, samo ovakav tempo je nekako prisutan u popularnoj italijanskoj muzici, a vintidž element objašnjava ostalo. Kad se prevede tekst, u pitanju je jako srećna pesma. Deluje mi ipak da je više namenjena lokalnom tržištu nego internacionalnom.

Younghearted | Sun numero

Ovo indi ostvarenje nekako deluje, ironično, možda najkomercijalnije u ovogodišnjoj selekciji. Finski jezik takođe bi joj dao posebno mesto međ’ konkurencijom, ali osim toga, ovo je prilično očekivan tip zvuka, kako na radiju, tako i bilo gde.

Zaključak

UMK ove godine ima izuzetno visok kvalitet pesama, drži do gajenja muzičkog identiteta, a ujedno nam nudi i priličan diverzitet. Sve to sa svega sedam pesama je izvanredan poduhvat.

Što se predikcija tiče, jasno je kao dan da „The Rasmus“ uzima tron, jer osim što imaju možda najkompletniju i najsigurniju pesmu, njihova internacionalna popularnost ništa je u poređenju sa onom na domaćem terenu. Jedini ko može potencijalno da ih ugrozi je Bess, u slučaju da Finci odluče da ponovo izađu malo iz komfor-zone, mada personalno smatram da ova godina nije najsjajnije vreme za to.

Oznake

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Jedini,pravi i logican izbor za Finsku je The Rasmus-Jezebel,sve ostalo bi bila velika greska i moguće ispadanje u polufinalu.
  Sa ovom veoma poznatom rok grupom,bi finale pa čak možda i top 10 i ove godine bio siguran.
  Nadam se da neće i oni nakon Hrvata,Australije,San Marina,Norveške,Španije,Italije,Slovenije,Ukrajine…napraviti grešku..

 • Hurricane …
  Ram pam pam …
  A gde je choko moko?
  Zbog toga, minus za Fince!

 • Čini mi se da sam medju retkima koji će kao favorita ovde izdvojiti Younghearted.
  Ono što mi se kod njih svidja je taj ležeran radijski zvuk i neopterećenost da se uklopi u taj wow evrovizijski kalup,a finski je naravno veliki plus.. Bar će ostati moj pobednik..
  Što se tiče vrv pobednika Rasmusa,šta znam,solidna pesma koja me ne radi onoliko koliko ljude koji su odrasli uz ovakav zvuk ili bend.. Tekst ide na to da deluje impresivno,ali zapravo već ranije korišćene metafore i poredjenja..
  Što se tiče H H H Hurricane,dosta komercijala mladalački zvuk koji ima potencijal za odličan nastup,ali utisak kvari repetativnost i neinovativnost teksta..
  Opšte gledano dosta dobar izbor i pokazatelj da kvalitet>kvantitet (khm RTS KHMM) tako da ne sumnjam da će Finci opet u finale.