Evrovizija 2022

Finska 2022 | Grupa „The Rasmus“ putuje u Torino!

Odlučeno je — Finsku će na predstojećoj Evroviziji predstavljati rok kompozicija Jezebel, u izvođenju sastava „The Rasmus“, koji su u glasanju na kraju UMK-a završili kao prvi na tabeli sa brojem glasova.

Večeras se održala nacionalna selekcija finske pesme za Evrosong u okviru formata UMK (Uuden musiikin kilpailu — Festival nove muzike), jedno veče u kom se takmičilo sedam pažljivo odabranih kompozicija za priliku za nacionalno predstavništvo na omiljenoj nam muzičkoj olimpijadi. Iako malobrojna, konkurencija je ove godine bila izuzetno jaka. Evo koga smo sve imali priliku da čujemo i vidimo večeras, poređanih po redu osvojenih bodova na kraju večeri:

 1. The Rasmus | Jezebel – 310 poena, 27,4% glasova publike
 2. Cyan Kicks | Hurricane – 221 poen, 19,2% glasova publike
 3. Bess | Ram pam pam – 204 poena, 16,8% glasova publike
 4. Olivera | Thank God I’m an atheist – 167 poena, 13,7% glasova publike
 5. Isaac Sene | Kuuma jäbä – 127 poena, 11,2% glasova publike
 6. Younghearted | Sun numero – 91 poen, 5,8% glasova publike
 7. Tommi Läntinen | Elämä kantaa mua – 56 poena, 5,9% glasova publike

S obzirom na lokalnu popularnost grupe „The Rasmus“, kao i staža od 28 godina, možda i nije iznenađenje što su odneli prilično ubedljibu pobedu.

Podsećamo, glasovi su raspoređeni u sledećem odnosu: glasovi publike — 75%, glasovi internacionalnog žirija — 25%. Pobednička grupa osvojila je najviše poena i kod žirija (68) i kod publike (242).

Zanimljivo je da se ove godine stručni žiri sastojao od participanata iz Španije, Italije, Norveške, Nemačke, Češke Republike, Kipra i Srbije.

UMK se održao u hali kulture Logomo u gradu Turkuu, a kroz šou su nas vodili Paula Vesala (poznatija kao samo Vesala) i Miisa Rotola – Pukkila. Šou je počeo u 20 h i vlo ekspeditivno se završio već oko 22 h.

Oznake

4 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Zvuči kao neki stari hit Alisa Kupera. Okej, iako se ne radi o inovaciji.

 • Pored toga sto mi je studijska verzija poprilicno osrednja,nastup me nije odusevio..
  Rekao bih da Finci imaju solidne sanse za finale,ali ne predvidjam neki relevantan rezultat bas kao sto je Kaskada omanula zbog losijeg nastupa..

 • Jedina rok pesma ove godine za koju ne možemo reći da je kopirala Italiju 2021, pošto smo navikli da Finska šalje ovakve pesme.

 • Nije previše inovativna pesma-DA.
  Izlizana već…-MOGUĆE.
  Pevač nije simpatičan svima previše-Hmm….pa moguće..
  Medjutim ova pesma iako neki će reći zastarela pa i sa klasičnim tekstom je do sada od 21 pesme izabrane zaista U OVOJ KONKURENCIJI NAJBOLJA PESMA.
  Da li će pobediti sigurno-Nisam siguran….
  Šteta za Australiju mogli su i oni rok poslati ili sta god vec,mada i pored toga imamo 3 rok pesme za sada i u toj konkurenciji su San Marino i Bugarska dobili velikog protivnika i iskreno Finska je dosta bolje to odradila od ove dve zemlje i zato će se izdvojiti ne samo pesmom i melodijom nego i zanimljivom pojavom pevača,ali i nastupom solidnim skroz..
  Ono što je sigurno,gledaćemo Finsku u finalu ove godine,a verovatno i medju 10 pobeda.
  Da li će ovo biti dovoljno za pobedu i Helsinki opet i 2023.godine?? To ću napisati u komentaru,tek kada i zvanično čujemo svih 40 numera,dakle uskoro…