Evrovizija Evrovizija 2022

Ruski emiteri neformalno napustili EBU

Nakon suspenzije sa ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije, ruski emiteri, članovi EBU-a, najavili su da će napustiti Evropsku radiodifuznu uniju.

Novinska agencija TASS je prenela zajedničko saopštenje ruskih emitera, televizije „Prvi kanal“, druge ugledne javne radiodifuzne ustanove VGTRK i radija „Dom Ostankino“, u kom su čelni ljudi naveli da žele da se povuku iz sistema Evropske radiodifuzne unije zbog njihovog isključenja sa Pesme Evrovizije 2022, što predstavlja udar na državu koja je uvek isticala svoj nepolitički status.

Međutim, 27. februara u 18 časova i 21 sat po srednjeevropskom vremenu, Evropska radiodifuzna unija je izdala saopštenje da nijedan od tri navedena ruska emitera nije formalno potvrdio povlačenje iz EBU-a, ali da je VGRTK 25. februara opomenuo EBU da će se povući iz uglednog sistema razmene signala javnih servisa ukoliko Rusiji bude bilo zabranjeno učešće na Evroviziji 2022. Prema saopštenju Tinatin Berdzenišvili iz gruzinskog emitera GPB, o suspenziji ruskih emitera, članica EBU, raspravljaće se 28. februara.

Podsetimo, nakon što je Rusija isključena sa Evrovizije 2022, baltički emiteri LR, LTV (Letonija), ERR (Estonija) i LRT (Litvanija) zatražili su isključenje svih ruskih emitera iz sistema Evropske radiodifuzne unije, što bi značilo da Rusi više ne bi imali pravo da učestvuju u razmeni sistema Evrovizije, kao i da učestvuju na takmičenjima pod njenim okriljem. Ubrzo su tu inicijativu podržali: holandski AVROTROS, poljski TVP i ukrajinski UA:PBC.

Oznake

20 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Nema karte ali moras da budes aktivan OGAE clan. Mada ove godine su to zeznuli zbog glupog kovida tako da idem samo sutra na 1.SF da gledam Acu Lukasa…. Jao Boze koliko sam srecan… 🙂

  A tek Zorja, jao pa jao…. pa presvisnucu od radosti

 • @Gotivan
  Ja bih,ali nisam imao nikog da mi nabavi karte ili ono preko veze haha
  Iskreno i previše je kandidata za mene po svakom polufinalu

 • Ko od vas sutra dolazi u Kosutnjak u studio uzivo da gleda Pesmu 22?

 • Na kraju EBU neće imati izbora nego da ubaci Kazahstan i svim silama vrati B&H i Tursku..
  Rusiju i Belorusiju vrv nećemo još par godina videti na takmičenju,a za Madjarsku je upitno.. Još ako dodamo Azerbejdžan i Jermeniju koji se svake godine prepucavaju,mislim da će za koju godinu postati optimistično da učestvuje 39 zemalja,a naravno Australiju će tek zadržavati..

 • @Komentator

  Nemam problem sa činjenicom, da učestvuju države, koje nisu deo Evrope. Neka se priključe i SAD, Kanada, Indija … nema problema nikakvog. No, ne bih voleo da ASC dobije kontinuitet. Iako to možda deluje infantilno, ali ESC je evropski brend i ne želim da drugi dobiju svoju verziju ;). Ovo je već totalno izopačena varijanta, koja više ni ne liči na ESC, već na neki, The Voice of America ili nešto slično.

  @Andrija

  Dobro si ovo zadnje zborio druže ;). Svaka ti je zlatna ;).

 • @Komentator
  Pa Kako su krenula izbacivanja sve je moguce..Ja bi licno voleo da EBU prosiri kapacitet takmicenja na bar 45 zemalja ucesnica I da porade na tome da Se vrate neke stare zemlje poput Luxembourga Andore Monaka Slovacke Bosne..I da u takmicenje prime Liechtenstein I Kazakhstan..Ovi Rusi bilo da su iz Rusije Ukraine I Belorusije nek Se saberu za koju godinu pa kad I’m pesma I muzika budu jedino oruzije na ESCu dobrodosli su I oni nazad kao I svi Koji su TU zbog muzike.

 • Pogledajte levo, pogledajte desno… Hmm isto, bole oči.
  Možemo očekivati da EBU ubaci još država, koje nisu u Evropi. Možda USA ako im propadne ono njihovo…

 • @Esc Fan

  Ja sam ti pogrešna adresa za te priče ala Vučić. Nije svako željan da bude ruska podguzna muva, kao neki. Te priče o SAD, Vatikanu, EU … zahvali Miloševiću i njegovoj mutavoj Miri, što se desilo, što se desilo.

  Koliko ja vidim, svi ste krenuli na Zapad … u EU, SAD, Kanadu, Australiju itd.. Nešto ne vidim da imigrirate u Rusiju i Belorusiju. Kako to? Ne valja vam majka Rusija? Otkud to, da se čak i rusi razbežaše po celom svetu? Ne vidim engleze, francuze, nemce, norvežane, švajcarce … da napuštaju svoje države. Oni žive u svojim državama, dok nebeski narodi napuštaju svoje obećane zemlje i traže sreću negde drugde. A da, sad znam – SAD, Vatikan i EU su krivi za to.

  Meni lično je žao ruskog naroda. Rusiju sigurno nećeš dugo videti na ESCu. Kao što ni Tursku, Belorusiju … nećeš videti na ESCu. Ne nadaj se.

  Ukrajinska pesma ove godine nije neka ekstra … čak je bila bolja ona prva.

  Za ASC se slažem sa tobom. Da budem pošten – nadam se da ga narod neće prihvatiti, jer želim da ESC ostane naša evropska priča ;).

 • @ Evropljanin
  Nisu Ukrajinci krivi što imaju Američkog pijuna za predsednika, kojeg nije briga za narod već sluša šta mu kaže Amerika, kako bi ušao u EU i NATO, iako ga Ameri koriste da bude njihov doušnik koji je tik uz Rusiju, koju stalno provocira i kojoj je “puklo” da to trpi. Što bi i Srbi uradili sa Kosovom da mogu, ali ne mogu jer bi odmah ceo NATO i EU, pod upravljanjem Amerike, napao mnogo gore nego 90ih. Svi su ista g****, koje nije briga za običan narod već misle samo na sebe. Amerika bi da vlada svetom ali ne može, dok Ukrajuni njeno “robovanje” Americi ne ide u korist.
  Što se tiče ESC – a, Rusija i Ukrajina, imaju dobrih pesama, ne uvek ali može se tu dobro probrati iz par godina. Nadam se da Ukrajina neće pobediti zbog ove situacije, jer im pesma za ovu godinu nije za 1.mesto, iako su i ostale slabe. Za Rusiju se nadam, da će se vratiti 2023.godine ako budu u EBU – u.
  Dok za ASC koji počinje 21.marta, predviđam slab prolazak, jer se sada već vidi da ta priča vuče na nešto njihovo, već viđeno a ne ESC kakav jeste (nekih razlika: traje oko 2 mesec, oko 8 večeri, nema informacija o sloganu, logou, pozornici, domaćinu itd).

 • @Emma

  Idem sutra da kupim kartu do Amerike!

  @Andrija

  Da se razumemo – ja govorim protiv Putina, ne protiv ruskog naroda. Narod se ne pita nizašta … kao što Vučić i ona marijoneta nas ne pitaju nizašta.

  Predpostavljam, da si dosta mlađi, pa ne pamtiš naše skandale, bruke i sramote, koje smo imali ;)? Mislim da bi mi kao prvi trebali da ćutimo, kada su skandali u pitanju.

  Ne kažem, da nisi u pravu oko Ukrajinskih problema, oko njihovog predizbora. Nije narod kriv, što su političari ludi. Kao, da je njima milo, što se to sve dešavalo. Želi Bože dobrih pesama, koje su ostale uskraćene za slavu, koja im je bila namenjena.

  U ostalom … Ukrajina je često imala jako dobre, moderne pesme, ali i inovativne.

  Wild Dances, Dancing Lasha Tumbai, Be My Valentine (Anti-Crisis Girl), Be My Guest, Siren Song, SCHUM … neki bi možda izdvojili druge pesme. Ovo je moj izbor ;). KamŽ lepe sreće, da smo mi srbi imali ovakve pesme.

 • @Evropljanin
  Dečko idi preseli se u Ameriku i budi deo njihove deponije, ako ti nešto ovde smeta!

 • @Nikola
  Evrovizijski fanovi znaju sta je litvanka jutros doruckovala a kamoli I izboru Ukrajinske pesme

 • @Andrija
  Svako ko preda pesmu do roka koji EBU odredi, legitimno ima pravo i da učestvuje. Nebitno kako je odabrao izvođača i pesmu. Pretpostavljam da najveći broj pratilaca Evrovizije, pojma nema o već poslovičnim ukrajinskim izmenama izvođača i pesama.

 • @Evropljanin
  Ukrajina svake godine pravi politicke skandale I afere oko sopstvenog nacionalnog izbora I same pesme Evrovizije..Od povratka 2016. Njihovi izbori I pesme su skoro svaki put u senci neke politicke situacije, a zadnjih par godina su prevazisli sve granice stalnim tenzijama oko sopstvenih izvodjaca I pesama..Ako nisu u stanju da kao svi drugi normalno izaberu izvodjaca I numeru Bez skandala aferi malverzacija tenzija I politizacije cele price onda ne treba ni da ucestvuju.

 • @Andrija

  Tako je. Zato nije bilo nikakve potrebe, da ostaviš takav komentar – pogotovo ne sa spinom, koji kači Ukrajinu, koja nije kriva nizašta. Koliko vidim, ratuje se u Kijevu, ne u Moskvi.

 • @Evropljanin
  postoje brojne druge rubrike I sajtovi gde Se vode takve debate l,ovo je mesto za nesto stvarno sasvim drugo.

 • @EuroMAN

  Znači patriJota, koji je uz našeg preCedednika … bivšeg i sadašnjeg? “Ne napadaju oni Srbiju zbog Miloševića, već Miloševića, zbog Srbije!” i slične priče?

  Nisu krivi Amerika, Vatikan, Zapad … kriv je Putin i niko drugi. Da se Ukrajinci dozovu pameti, poljube ruski taban i budu njihovi robovi? Bili bi budale. Rusija će da ide u izolaciju, gde joj je i mesto.

 • Krivac je SAD (zajedno sa drzavama NATOa koje im se sliktaju i salju oruzje i municiju kako bi Ukrajinci odrzali rat, jer gospodi nije do mira vec uz kokice gleda tudja posla, dok nevini stradaju) koja je sve ovo zapocela i Ukrajinu i njeno stanovnistvo ubacila kao zrtveno jagnje. ALI Rusija ima tu snagu, koju Srbija 90ih nije imala, te nece trpeti torturu SADa, sto podrzavam. Da se Ukrajinci dozovu pameti i pobegnu od SADa i NATOa, sve bi se dobro zavrsilo, ali izgleda da pijunu Zelenskom, odgovara da glumi zrtvu i gura nevin narod da strada. Ako se ovo nastavim, nikom nece biti do EBU takmicenja, cime im se blizi raspad i kraj…

 • @Andrija

  Rusija maltretira Ukrajinu. Ne spinuj činjenice. Treba žrtva da ispašta, zbog Putinove politike.

  Ruski emiteri treba da budu izbačeni k’o kofer. Ne bi nam falili nimalo.

 • Nije ovo bila Evrovizija do pre par godina..Da su pametni da zabrane ucesce I Rusiji I Ukrajini na 5 godina dok Se ne dovedu u red I prestanu da Nas svake godine maltretiraju politikom na festivalu gde smo okupljeni samo oko muzike I zabave..