Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Grčka pesma izlazi 10. marta

U iščekivanju još jedne evrovizijske supersubote kada će, između ostalih, i naša zemlja izabrati svog predstavnika, donosimo vam pregled najnovijih vesti o omiljenom festivalu.

Danas su u centru pažnje Nemačka, Grčka, San Marino i Azerbejdžan.

🇩🇪 Promena termina nemačkog finala

Nemački državni emiter ARD objavio je informaciju da je vreme održavanja izbora Germany 12 Points promenjeno zbog održavanja vanredne dobrotvorne emisije za prikupljanje sredstva za Ukrajinu Solidarität mit der Ukraine, pa tako će se nemačko finale održati 4. marta u 21 čas na kanalu Das Erste. Barbara Schöneberger biće voditeljka selekcije u Berlinu, gde će pobednika izabrati kombinacija glasova radio slušalaca i televoutinga.

Dvoje učesnika, Felicia Lu i Nico Suave & Team Liebe, napravili su određene promene u svojim pesmama pred sutrašnje takmičenje. Felicia je uradila novu verziju s obzirom da je pesma bila previše kratka za Evrosong, a u promenjenom tekstu Nico Suave & Team Liebe govore o novonastaloj ratnoj situaciji u Ukrajini.

ARD predstavio je i goste koji će nastupiti u revijalnom delu, a među njima su šampionke Pesme Evrovizije 2014. i 2016. Conchita Wurst i Jamala.

O nemačkom finalu možete čitati više u našem izdvojenom tekstu:

Nemačka 2022 | Čekajući pobednika

🇬🇷 Objava grčke pesme zakazana za 10. mart

Predstavnica Grčke na ovogodišnjem Evrosongu Amanda Tenfjord otkrila je na društvenim mrežama da će njena takmičarska numera biti dostupna za slušanje od 10. marta. Tema pesme, koju je napisala sama Amanda, jeste kraj dugogodišnje veze, tema koja se ogleda i u zvaničnom spotu snimljenom u februaru.

🇸🇲 Stripper od 4. marta na digitalnim muzičkim platformama

Sanmarinežanski predstavnik Achille Lauro napisao je na svom Tviter nalogu da je njegova evrovizijska pesma Stripper objavljena noćas, tačno u ponoć, na svim digitalnim muzičkim platformama.

🇦🇿 Selektovana je azerbejdžanska pesma

Evrovizijski sajt 12 Xal prenosi da je pesma koju će Nadir Rüstəmli pevati u Torinu za Azerbejdžan izabrana. Ukupno šest pesama ušlo je u uži izbor od preko 300 pesama koje su dostavljene azerbejdžanskoj televiziji. Pesme su bile snimljene i poslate žiriju koji je potom glasao za najbolju. Prema 12 Xalu, Nadirova numera i propratni spot biće objavljeni tokom sledeće nedelje.