Evrovizija 2022

Švajcarska 2022 | Marius Bear je 62. švajcarski predstavnik

Čast Švajcarske će tokom trajanja 1. polufinalne večeri 10. maja braniti Marius Bear (srp. Marijus Ber) s pesmom Boys do cry, objavio je javni emiter SRF.

I četvrtu godinu zaredom, Švajcarci su svoju pesmu i predstavnika odabrali interno. Kao i 2019. i 2020, o najboljoj pesmi i predstavniku su odlučivali glasovi evrovizijskog stručnog žirija, sastavljenog od ljudi koji su na razni način bili uključeni u evrovizijski svet, kao i odabranog stočlanog anketarskog panela. Obe strane su imale po 50% udela u proglašenju pobednika, a za najboljeg je izabran Marius Bear s numerom Boys do cry. Navedena numera je prezentovana 8. marta u 13 časova na oficijelnom evrovizijskom Jutjub kanalu.

Još dan pre zvanične promocije se govorilo o Marijusu kao mogućem švajcarskom predstavniku zbog sledećih tragova: bio je na sastanku sa švajcarskim evrovizijskim komentatorom za francusko podneblje Žan-Mark Rišarom, najavio je izlazak novog albuma za 25. mart, nazvanog upravo po evrovizijskoj pesmi Boys do cry; izlazak istoimenog singla je najavio za 8. mart, od ranije je bilo poznato da je dužina trajanja pesme 2 minuta i 58 sekundi, a vrhunac svega toga je bila najava njegove promotivne mini-turneje u periodu od 24. marta do 28. aprila, dva dana pre nego što švajcarska delegacija bude otputovala u Torino. I, sve je to bilo ozvaničeno upravo 8. marta.

Ko je Marius Bear?

Muzička priča ovog 28-godišnjaka, rodom iz Apencela u istočnoj Švajcarskoj, bila je pomalo neobična koliko i njegov izuzetan glas — prvi put je postao svestan svog talenta tokom služenja vojnog roka u švajcarskoj armiji. Marius je taj događaj opisao sledećim rečima:

Jedan od mojih prijatelja bio je impresioniran tembrom mog glasa. Prvi put smo se družili te večeri. Odmah sam primetio koliko je oslobađajuće to što mogu da izrazim svoja osećanja kroz pevanje i muziku. To je bio prvi korak na mom novom putu.

Svoj životni san da postane mehaničar građevinskih mašina napustio je 2016. godine kako bi krenuo na uličnu turneju po Nemačkoj i Švajcarskoj. Na jednom od festivala uličnih muzičara upoznao je poznatog producenta koji ga je odveo u Njujork i Marius je ubrzo postao deo tamošnje švajcarske umetničke i kreativne scene.

Godine 2017. se zaputio za Ujedinjeno Kraljevstvo, gde je studirao muzičku produkciju na prestižnom londonskom univerzitetu BIMM, a istovremeno je učestvovao u brojnim sesijama sa poznatim kompozitorima i tekstopiscima.

Godine 2019. je na dodeli Swiss Music Awards dobio nagradu za najboljeg novog izvođača, a iste godine izbacio je i debitanski album „Not load enough“, koji je vrlo brzo na listi švajcarskih albuma došao do prvih 20 pozicija. Posebno se istakao 2020. godine, nakon što je u šouu „I can see your voice“ izveo obradu hita Vitni Hjuston I wanna dance with somebody; navedena obrada je na Spotifaju do sada preslušana 3,4 miliona puta.

Marius Bear je kroz svoje izražavanje uspeo da iskombinuje samopouzdanje, snagu, ranjivost i hrabrost, kako bi ogolio svoje sposobnosti.

 

Oznake