Evrovizija 2022

Kipar 2022 | Andromahi je 38. predstavnica Kipra

Trideset i osma predstavnica Kipra na Pesmi Evrovizije biće grčka pevačica Andromahi (grč. Ανδρομάχη) s numerom Ela, objavio je javni emiter CyBC.

Dugo su Kiprani fanove držali u neizvesnosti po pitanju planova za 2022. Jedino što se znalo jeste činjenica da će ovo za sada biti poslednji put da javni emiter CyBC svog predstavnika, u paketu sa pesmom, izabere interno, te da će u sezoni 2022/2023. svog predstavnika izabrati preko muzičkog rijalitija koji će organizovati u saradnji sa diskografskom kućom Panik Records, iz koje su dolazili svi kiparski evrovizijski predstavnici od 2018, izuzev Tamte (2019). Iz redova Panik Recordsa dolazi i naredni evrovizijski adut ove mediteranske države, grčka pevačica Andromahi.

Isto tako, ovo je četvrti put u poslednje četiri godine da su Kiprani svog predstavnika selektovali među izvođačima koji dolaze iz susedne Grčke.

Pre imenovanja Andromahi za kiparsku predstavnicu, u igri su bile različite kombinacije i kalkulisanja — delegacija je želela najpre da vidi Mihalisa Hadzijanisa, iskusnog evrovizijskog učesnika iz 1998, kao kompozitora nove kiparske evrovizijske pesme, dok je za izvođača bila viđena grčka pevačica Tanja Breazu, i u tom slučaju je pesma trebalo da bude balada. Međutim, pošto do dogovora nije došlo, Kiprani su treći put u poslednje četiri godine odlučili da se okrenu saradnji sa evrovizijski iskusnim autorom grčkog porekla iz Švedske Aleksom Papakonstantinuom (Alex P), autorom pet evrovizijskih pesama koje su od 2007. do 2019. predstavljale Grčku, Azerbejdžan i Kipar:

 • Yassou Maria (Grčka 2007);
 • Always (Azerbejdžan 2009);
 • La la love (Kipar 2012);
 • Fuego (Kipar 2018);
 • Replay (Kipar 2019).

Da ipak nisu odlučili da ostupe od prvobitnog plana da kiparska evrovizijska pesma odiše nečim lokalnim, govori i činjenica da su pored Aleksa Papakonstantinua u rad na Andromahinoj evrovizijskoj pesmi uključili i popularnog pevača i kantautora rodom iz kiparske prestonice Nikozije Jorgosa Papadopulosa, zbog koga je u novoj kiparskoj evrovizijskoj kompoziciji do izražaja došla upotreba etničkih instrumenata poput buzukija. Stilski je numera ponovo u plesnom maniru. Pored Jorgosa i Aleksa Papakonstantinua, u izradi pesme su učestovali i: Šveđanin Arash (azerbejdžanski predstavnik iz 2009), Eyelar Mirzazadeh, Fatjon Miftaraj, Filloreta Raci Fifi, Geraldo Sandell, Robert Uhlmann, Viktor Svensson i Yil Limani.

Zajedno sa predstavnicom, u paketu je bila prezentovana i numera Ela, za koju je urađen i prateći spot. Kompletna prezentacija odigrala se u 16 časova i 30 minuta po našem vremenu.

Time su potvrđene i višenedeljne glasine da će Andromahi biti predstavnica Kipra. Evrovizijski nastup će joj osmisliti iskusni evrovizijski inscenanti, Austrijanac Marvin Dietmann i Britanac Dan Shipton.

Kao što je bio slučaj prošle godine sa Elenom Cagrinu, premijera Andromahine pesme Ela odvijala se etapno — najpre je 9. marta upriličena televizijska premijera navedene numere, potom je istog dana bila okačena na oficijelni sajt Panik Recordsa, na kom će biti dostupna do 11. marta, a tog 11. marta će biti upriličena i Jutjub premijera navedene numere.

Do 11. marta možete je poslušati klikom na panikmusic.gr.

Ko je Andromahi?

Andromahi Dimitropulu je rođena 1994. u nemačkom gradu Manhejmu. Postala je poznata 2015. zahvaljujući učešću u grčkoj verziji šoua The Voice. Odmah je postala jedna od vodećih mladih zvezda na grčkoj estradi, bez obzira na to što je u spomenutom takmičenju stigla do lajv emisija. Među njenim najpoznatijim singlovima nalaze se pesme Na soun psema i To feggari.

Oznake

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Kipar retko kada gresi.Jos jedna sjajna pesma.
  Od 2018 su mi uvek u top3.Bice to i Andromachi ove godine.Finale nije upitno kao i top 10 plasman u Torinu.Bravo!

 • Ono sto nisam dobio od Grcke, donkele sam dobio od Kipra. Fino je ovo.

 • Gledajuci spot i slusajuci pesmu kroz glavu mi prosla misao:
  Evo, kako devojke iz harema koriste slobodan dan.
  Ove godine i previse orijenta … zurle, timpani.
  A gde je Sulejman Velicanstveni?
  U Francuskoj!